עוד בטרם יספיקו שרי הממשלה החדשה להתמקם היטב בכיסאותיהם, יקיים ביום שני בית המשפט העליון דיון בעתירה הדורשת את פינוי היהודים הנאחזים בחורבות היישוב חומש בצפון השומרון.
העתירה מונחת על שולחנו של בית המשפט העליון זה יותר משלוש שנים וחצי. אף על פי כן החליטה נשיאת העליון השופטת אסתר חיות לא להיעתר לבקשת הדחייה שהגישה הפרקליטות, שנומקה בחילופי הממשלות ובצורך לתת לשלטון החדש לגבש את עמדתו בסוגיה הטעונה.
- בעקבות ההצבעה באו"ם: הממשלה תקדם צעדים נגד הרש"פ כפי שנכתב בהסכם הקואליציוני?
- בבתי כנסת החרדיים יש מסכי התרמה אינטרנטיים, עכשיו יש גם מי שנלחם בהם
- לחותמי העצומות ולבג"ץ יש מכנה משותף: כולם מתקשים לקבל את הכרעת הבוחר
בדרך כלל נוהג בית המשפט להתחשב באילוצי הדרג המדיני בטיפולו בעתירות כאלה. כך למשל קרה פעמים רבות בנוגע לעתירת תנועת רגבים לפינוי המאחז הבדואי הבלתי חוקי חאן אל־אחמר, שבמסגרתה ביקשה המדינה – ואכן קיבלה – דחיות חוזרות ונשנות בטענות דומות, וכן בעתירות נוספות. במקרה הנוכחי, כאמור, החליטה הנשיאה חיות לקיים את הדיון כבר ביום שני, תוך שהיא דורשת לקבל במהלכו עדכון בעל פה בדבר עמדת הדרג המדיני, שייכנס בפועל לתפקיד רק יום לפני כן.
היישוב חומש נעקר ממקומו לפני כ־17 שנה, כחלק מתוכנית ההתנתקות של ממשלת שרון. זמן קצר לאחר העקירה התחדשה באופן פרטיזני נוכחות יהודית רציפה במקום, בין השאר בדמות ישיבת "הר שלום" שפעלה באוהלים ובמבנים קלים שהקימו תלמידיה, ותוך עבירה על חוק ההתנתקות. באפריל 2019 עתרו לבג"ץ 14 פלסטינים שמחזיקים לטענתם בקרקעות באזור חומש, בתביעה לאכוף את חוק ההתנתקות ולפנות את הנוכחות היהודית במקום.
בד בבד התעצם בשנים האחרונות המאבק הפוליטי להשבת הנוכחות היהודית הרשמית לחומש, וכן לביטול חוק ההתנתקות בכל הנוגע לצפון השומרון. המאבק הזה גבר לאחר פיגוע הירי בחומש דצמבר 2021, שבו נרצח תלמיד הישיבה יהודה דימנטמן ונפצעו שני תלמידים. כמו כן התקיימו באזור צעדות הזדהות המוניות.
למרות זאת, בחודש יוני 2022 הגישה הפרקליטות עדכון לבג"ץ במסגרת העתירה, וקבעה על דעת שר הביטחון דאז, בני גנץ, כי "דין המקום להיות מפונה".
סעיף 124 בהסכם הקואליציוני הטרי בין סיעת הציונות הדתית לליכוד קובע כי "לאור הדיון המתנהל בבית המשפט העליון בעניין לומדי התורה בחומש, תקודם חקיקה לתיקון חוק ההתנתקות בצפון השומרון. הממשלה תודיע לבג"ץ על כוונתה לתקן את החוק ולהסדיר את המשך לימוד התורה במקום, באמצעות אלוף הפיקוד ובתיאום בין שר הביטחון לשר במשרד הביטחון". סעיף זה נכלל גם בהסכם הקואליציוני בין עוצמה יהודית לליכוד. כעת יידרש הדרג המדיני החדש לפעול מיד למימוש הסעיף.
מנכ"ל ישיבת חומש, שמואל וונדי, תקף את החלטת בג"ץ, אך הביע ביטחון בכך שהדרג המדיני יפעל לפתרון הסוגיה. "לצערנו, באופן תמוה ביותר ובניגוד לבקשת הממשלה היוצאת, בג"ץ מתעקש לדון בסוגיית חומש. אנחנו סומכים על הממשלה החדשה שתעמוד מול בג"ץ ותבהיר לו היטב שחומש נמצאת לקראת הסדרה, ולכן הדיון והעתירה מתייתרים".