בית משפט השלום בירושלים הורה למשטרה לשחרר ממעצר ילד בן 14 שנעצר במחאות אהוביה סנדק לאחר שנציג המשטרה הודה בדיון כי מטרת המעצר היא "למנוע את ההפגנות", כלשונו. כמו כן – השופט ירון מינטקביץ אף מתח ביקורת על התנהלות המשטרה והעובדה שהקטין בכלל נעצר.
במהלך הפגנה שנערכה ביום חמישי האחרון באזור גשר המיתרים בכניסה לירושלים לציון שנתיים לתקרית בה נהרג אהוביה סנדק ז"ל במהלך מרדף משטרתי אחריו, עצרה המשטרה ארבעה מפגינים בחשדות שונים. בין היתר נעצר גם אותו בן 14 שהיה בין המפגינים והוא הושאר לילה במעצר והובא הבוקר לדין בבית משפט. על פי הפרוטוקול במהלך המעצר פגעו השוטרים בזכויותיו של הנער ואף ביקשו מבית המשפט להאריך את מעצרו על תנאי בחמישה ימים נוספים.
המשטרה שילמה עשרות אלפים בפיצויים לעצורים במחאות סנדק
המשטרה תשלם אלפי שקלים פיצוי לעציר במחאת סנדק
"התנהלות ששייכת למשטרים אפלים": המשטרה תפצה נערה שנעצרה בהפגנה על מות סנדק
במהלך הדיון שנערך ביום שישי בבוקר בבית המשפט לנוער בירושלים הודה נציג המשטרה כי המעצר נועד לעצור את ההפגנות שקוראות לחקור באופן יסודי את פרשת סנדק ובהם המפגינים גם מוחים נגד חזרתם של השוטרים שהיו מעורבים בתקרית לשירות פעיל.
בין השאר נציג המשטרה אמר במפורש כי "התכלית של המעצר היא למנוע את ההפגנות הללו" ולגבי העציר המדובר אמר הנציג בדיון "אנחנו רוצים למנוע ממנו להשתתף בהפגנות הבאות".
עו"ד נתי רום אשר מייצג את הנער מטעם ארגון חוננו פנה במהלך הדיון לנציג המשטרה בשאלה מדוע הם היו צריכים להשאיר את הנער לילה שלם בתחנה, ונענה כי המשטרה המתינה לתורן פרקליטות. במהלך הדיון מנה עו"ד רום את העבירות על החוק שעברה המשטרה במהלך מעצרו של הנער, וכי מדובר בנער בן 14, אשר לא אפשרו לאביו להגיע מרחוק וכי הקטין נכבל בידיים וברגליים בניגוד לחוק.
בהמשך הדיון התייחס עו"ד רום לדבריו של נציג המשטרה כי המטרה של המעצר היא להפסיק את ההפגנות במקום. לדברי עו"ד רום בדיון "חברי אמר כי כל תכלית הבקשה היא להפסיק את ההפגנות בכניסה לעיר בגשר המיתרים, מדובר בפגיעה קשה בחופש הביטוי. יש להתייחס רק לעבירות הקשורות בהשתתפות בהתפרעות. מרשי אזרח שומר חוק ככל שתרצה המשטרה, תוכל להגיש נגדו כתב אישום בעניין. הוא מכחיש בכל תוקף תקיפה של שוטרת, מדהים לראות איך שיש מפגש בין 30 אנשי משטרה לנער בן 14, הוא ישר נחשד בתקיפת שוטר".
בהחלטתו, קבע שופט בית המשפט לנוער בירושלים השופט ירון מינטקביץ, כי הוא התרשם שעוצמת החשד נגד הנער נמוכה וכי כל מה שקושר את הנער למקרה זה שמו הפרטי הדומה לשם של חשוד אחר. בהמשך מתח השופט ביקורת על המשטרה ואמר כי במצב דברים זה אכן יש להצטער על כך שהמשיב בילה לילה במעצר עד שהוחלט לשחררו", כך לדברי השופט. בעקבות דברים אלו, החליט השופט לשחררו ללא תנאי, זאת בניגוד לבקשתה של המשטרה.
מעוה"ד של הנער, עו"ד נתי רום מטעם ארגון חוננו, נמסר: "לצערי משטרת ישראל עצרה קטין בן 14 תוך שהיא מפירה פעם נוספת את החוק ולא אפשרה לאביו להיכנס לחקירה כפי שהחוק מחייב. כמו כן, היא הותירה אותו בתחנה ללא שום הצדקה, תוך פגיעה בזכויותיו. אנחנו שמחים שבית המשפט קבע כי 'יש להצטער על כך שבילה לילה במעצר' וקבע שיש לשחררו לאלתר וללא שום תנאי".
ממשטרת ישראל נמסר: "לצערנו הפרוטוקול שנרשם אינו משקף במדויק את הדברים שנאמרו ע”י טוען המעצרים בבימ״ש, ביחס לתכלית התנאים שביקש לשחרור חשוד שתקף שוטרת והפר את הסדר במקום. ביום חמישי האחרון המחאה שבה השתתף החשוד הפכה להפרת סדר והתפרעות, כשהוא ואחרים לא נשמעו להוראות השוטרים והתפרעו במקום בניגוד לחוק. מעצרו בוצע לאחר שעפ״י החשד בעט בשוטרת והפר את הסדר הציבורי, ובהמשך ביקשה המשטרה בבימ״ש לשחררו בתנאים מגבילים הכוללים הרחקה מאזור גשר המיתרים והתקהלויות לא חוקיות למשך 30 ימים. נדגיש כי ככל שיבקש להפגין כחוק בכל מקום אחר וככל אדם אחר יוכל לעשות כן, ומן הראוי היה לגנות את התנהלותו הפסולה במקרה זה בניגוד לחוק. נמשיך לאפשר את חופש המחאה והביטוי לכל אדם בגבולות החוק אולם לא נאפשר הפרת הסדר הציבורי, התפרעויות ואלימות מכל סוג שהיא בניגוד לחוק".