שופטי בית המשפט העליון, אסתר חיות, עוזי פוגלמן ויעל וילנר, דנים הבוקר (ב') בעתירתם של 14 פלסטינים הדורשים לפעול לפינוי הנוכחות היהודית על חורבות הישוב חומש שבצפון השומרון. העותרים, תושבי האזור הטוענים לזיקת בעלות לקרקעות הנמצאות בחומי היישוב החרב, מיוצגים על ידי ארגון השמאל הקיצוני "יש דין". לטענתם, הנוכחות היהודית באזור מסיגה את גבולם, ואיננה מאפשרת להם עיבוד סדיר של השדות שבבעלותם. בנוסף הם טוענים כי הנוכחות במקום מנוגדת לחוק ליישום תכנית ההתנתקות שנחקק לקראת עקירת יישובי חבל עזה וצפון השומרון.
שלמה קרעי במליאה: הסדרת חומש – בשנה הקרובה
גנץ ישיב לבג"ץ: "דין חומש להתפנות, התזמון ייקבע על ידי הממשלה"
נציגת המדינה בדיון ביקשה למסור את הודעת הדרג המדיני בפתח הדיון: "התבקשנו על ידי הדרג המדיני למסור הודעה,הדרג המדיני מבקש להודיע לבית המשפט בכוונתו להודיע לבית המשפט כי בכוונתו לפעול בהקדם לשינוי ההוראות החוקיות הנוגעות לאיסור שהיית ישראלים בצפון השומרון. בכוונת הדרג המדיני לפעול להסדרה חוקית מלאה של לימוד התורה במרחב היישוב חומש על מנת שזו תהיה על פי כל דין. מטבע הדברים שינוי המצב המשפטי צפוי להביא עמו גם שינוי במדיניות האכיפה במקום. עם זאת, גיבוש מדיניות האכיפה דורש זמן נוסף".
עו"ד שלומי זכריה, נציג העותרים אמר בתגובה: "הודעת הדרג המדיני מחייבת הוצאה מיידית של צו על תנאי. הגיע הזמן להסיר את נשף המסכות. גבירתי מבקשת להיאחז בשינוי מצב עתידי כהצדקה לאי אכיפה. אני מופיע מעת לעת בבית משפט זה, אנחנו מדברים על המצב כרגע. אנחנו מדברים על סיטואציה שבדיון הקודם התברר שניתן היתר לכארבעים-חמישים אנשים להיות בשטח. אין אפשרות ליתן היתר לשהיה על קרקע פרטית. לא ניתן לתת היתר לאותם אנשים להיות נוכחים על אדמות פרטיות. זו הוראה שמנוגדת לסמכות. האם שינוי הוראה כלשהי בחוק יאפשר את אישור הבניה הבלתי חוקית שם. מה הרבותא בהארכת המועד לעדכות שחברתי מבקשת".
השופטת חיות שאלה בדיון את נציגת המדינה: "יכול להיות שאם יבוטל הצו שנובע מחוק ההתנתקות והשטח הזה יוצא מכלל מה שלא ניתן לקיים בו התיישבות, אולי, אבל איך אתם מתכוונים להתגבר על העובדה שמדובר באדמות פלסטיניות פרטיות מוסדרות?".
על כך השיבה נציגת המדינה כי "הדרג המדיני מבקש זמן נוסף".
השופט פוגלמן הקשה גם הוא ושאל: "זו עתירה שתלוייה ועומדת ארבע שנים. גבירתי יודעת מה אומר הדין?"ועו"ד זכריה הוסיף כי "ככל שיש רצון לבחון, קודם שיפנו ויאכפו, אחר כך שיבדקו מה רוצים לעשות".
הדיון הסתיים ללא החלטה.
נציין כי מדובר בעתירה המונחת על שולחנו של בית המשפט העליון למעלה משלוש שנים וחצי. לפני מספר ימים, כאשר התברר מועד השבעתה הצפוי של ממשלת נתניהו, הגישה הפרקליטות בקשה לדחיית הדיון על מנת לאפשר לדרג המדיני החדש שהות ללמוד את הנושא ולגבש עמדה סדורה, אך הנשיאה חיות דחתה את הבקשה.
מדובר בצעד חריג, שכן באופן שגרתי נוהג בית המשפט העליון להתחשב באילוצי הדרג המדיני בטיפולו בעתירות בעלות רגישות. כך למשל קרה כבר פעמים רבות בכל הנוגע לעתירת תנועת "רגבים" לפינוי חאן אל-אחמר, במסגרתה קיבלה המדינה דחיות חוזרות ונשנות בטענות דומות, וכן בעתירות נוספות. במקרה הנוכחי לעומת זאת החליטה הנשיאה חיות לקיים את הדיון כבר היום. במהלך הדיון תידרש הפרקליטות למסור עדכון בעל פה אודות המצב בחומש ועמדת הדרג המדיני שרק במהלך יום אתמול נכנס בפועל לתפקיד.
כזכור, היישוב חומש נעקר ממקומו לפני כ-17 שנה כחלק מתכנית ההתנתקות. זמן קצר לאחר העקירה החלה נוכחות יהודית רציפה במקום, בין היתר בדמות ישיבת "הר שלום" שפעלה באוהלים ומבנים קלים שהוקמו על ידי תלמידיה. מאז ולאורך השנים נמשכה הנוכחות היהודית בישוב החרב וסביבותיו, ברמות אינטנסיביות שונות, למרות שמדובר לכאורה בעבירה על "חוק ההתנתקות".
סעיף 124 בהסכם הקואליציוני בין סיעת הציונות הדתית לליכוד קובע כי "לאור הדיון המתנהל בבית המשפט העליון בעניין לומדי התורה בחומש, תקודם חקיקה לתיקון חוק ההתנתקות בצפון השומרון. הממשלה תודיע לבג"ץ על כוונתה לתקן את החוק ולהסדרת המשך לימוד התורה במקום באמצעות אלוף הפיקוד בתיאום בין שר הביטחון לשר במשרד הביטחון". סעיף זהה נכלל גם בהסכם הקואליציוני בין עוצמה יהודית לליכוד. כעת יידרש הדרג המדיני החדש לפעול מידית למימוש הסעיף.
מארגון 'יש דין' המייצג את העותרים נמסר: "בזמן שהממשלה החדשה רוצה להכשיר גזל קרקעות ולבטל את מעט אמצעי האכיפה הקיימים שממילא מתעלמים מהם, בג"ץ חייב להגיד באופן ברור: גניבה היא לא חוקית. המדינה מאותתת שחומש היא עיר מקלט לעבריינים ועל כן לכל מי שמאמין בשוויון אסור לשתוק. על בית המשפט לקבוע כי יש לפנות את חומש באופן מידי ולאפשר לבעלי הקרקעות החוקיים לשוב אליהן".