היקף הנשירה בחטיבה העליונה בבתי הספר במחוז החרדי יותר מהוכפל במהלך שנת 2021, בהשוואה לשנה שקדמה לה – 2.6 אחוז לעומת 1.2 אחוז. מדובר בזינוק של פי 2.5 בתוך שנה אחת בנשירת בנות. נשירת בנים חרדים מבתי הספר רשמה אף היא גידול, אם כי מתון יותר, של פי 0.75% לעומת 2020, כך עולה מנתונים חדשים שחושפת קרן ידידות טורונטו. הנתונים התקבלו מהמחוז החרדי במשרד החינוך במסגרת בקשת חופש מידע שהגישה השנה קרן ידידות טורונטו. נציין כי מערכת החינוך הושפעה ממגפת הקורונה באופן הקשה ביותר בשנים 2020 ו-2021.
- תחפשו את המילה "חרדים" ברשתות החברתיות, ותקבלו מפל של זוהמה
- סנדוויץ’ לכל ילד – שוויון הזדמנויות בחינוך
העלייה בשיעורי נשירת חרדים ממערכת החינוך באה על רקע החלטה שהתקבלה בספטמבר השנה במחוז החרדי במשרד החינוך להפסיק לתמוך ב"מרחבים", תכנית המצילה נערות חרדיות בסיכון מנשירה מבית הספר. זאת, למרות ששיעורי הנשירה בחברה החרדית גבוהים יותר מאשר באוכלוסייה הכללית ולמרות ש"מרחבים" הייתה התכנית היחידה שפעלה בשנים האחרונות מטעם המשרד בקרב בנות במערכת החינוך החרדית בישראל.
התכנית נוסדה על ידי קרן ידידות טורונטו ב- 2015. בשנת 2019 משרד החינוך הצטרף כשותף לתכנית – מה שהגדיל משמעותית את פריסתה הארצית ואת המענה שהיא מספקת לאוכלוסיית היעד: מ-250 תלמידות ב-5 מוסדות לימוד ל-750 תלמידות ב-20 מוסדות בחינוך החרדי.
בשנותיה הראשונות נחלה התכנית הצלחה רבה: בשנה"ל תשע"ט (2019) עמדה רמת הנשירה במרחבים על 0.25 אחוז – תלמידה אחת בלבד מתוך 391 המשתתפות הפרויקט. זאת, לעומת רמת נשירה גבוהה באופן משמעותי בכלל הציבור – 2.3 אחוז, ובמגזר החרדי – 4.5 אחוז. בנוסף, לפי הנתונים שסיפקו המורות, ציוני התלמידות במקצועות מתמטיקה, הבעה ואנגלית השתפרו ב-11 עד 17 נקודות. תרומת התכנית ניכרה גם בתפקוד הנערות, שהעידו שמלבד הישגיהן הלימודיים, הן שיפרו את רמת הקשב בשיעורים ואת הקשרים הבין-אישיים עם תלמידות אחרות, עם הורים ועם הצוות החינוכי. שיפור מובהק נרשם גם בתחושת המסוגלות העצמית.
בעקבות החלטת משרד החינוך להפסיק תמיכתו, היקף פעילות התכנית ירד ב-50 אחוזים וכיום היא פעילה ב-10 בתי ספר בלבד. חמור מכך: החלטתו הפתאומית של המשרד לסגת מהתכנית קטעה עבור מאות נערות את התהליך באמצעו (התכנית במקור מלווה את הנערות במשך שלוש שנים) ונכון לשנה"ל הנוכחית, אין מענה טיפולי ל-92 נערות, שהטיפול בהן הופסק.
שאלתיאל סבן, מנהל שותפויות ממשל בקרן ידידות טורונטו אמר כי "החלטת משרד החינוך להפסיק לתמוך ב"מרחבים" תמוהה ומקוממת, במיוחד על רקע הנתונים המדאיגים על זינוק בשיעורי הנשירה בחברה החרדית. מעבר לפגיעה בעשרות תלמידות שהיו באמצע ליווי, העובדה שעד היום לא ניתן כל מענה חלופי לצרכים ההולכים וגדלים של השטח, עלולה להחריף את התופעה. התשתית החינוכית והטיפולית להצלת נוער חרדי מנשירה כבר קיימת והוכיחה עצמה כיעילה. כל שנותר הוא שמשרד החינוך יתעשת ויבין שעליו להפעיל מערך תמיכה טיפולי קבוע באוכלוסייה ולתקציב תכניות הפועלות בזירה זו".