שופטי בג"ץ, הנשיאה אסתר חיות, המשנה לנשיאה עוזי פוגלמן ויעל וילנר הוציאו הערב (ב') צו ביניים המורה למדינה לנמק בתוך 90 יום מדוע לא תפונה הנוכחות היהודית המתקיימת ביישוב חומש שבצפון השומרון. הצו הוצא בהמשך לדיון הבוקר, בו ביקשה נציגת המדינה לדחות את המשך הטיפול בעתירה עד להגשת הודעה מעדכנת מטעם שרי הממשלה החדשה.
"התבקשנו על ידי הדרג המדיני למסור הודעה", אמרה לשופטים נציגת מחלקת הבג"צים בדיון, "הדרג המדיני מבקש להודיע לבית המשפט בכוונתו להודיע לבית המשפט כי בכוונתו לפעול בהקדם לשינוי ההוראות החוקיות הנוגעות לאיסור שהיית ישראלים בצפון השומרון. בכוונת הדרג המדיני לפעול להסדרה חוקית מלאה של לימוד התורה במרחב היישוב חומש על מנת שזו תהיה על פי כל דין. מטבע הדברים שינוי המצב המשפטי צפוי להביא עמו גם שינוי במדיניות האכיפה במקום. עם זאת, גיבוש מדיניות האכיפה דורש זמן נוסף".
נציג העותרים, עו"ד שלומי זכריה, מחה על העדכון ואמר, "הודעת הדרג המדיני מחייבת הוצאה מיידית של צו על תנאי. הגיע הזמן להסיר את נשף המסכות. גבירתי מבקשת להיאחז בשינוי מצב עתידי כהצדקה לאי אכיפה. אני מופיע מעת לעת בבית משפט זה, אנחנו מדברים על המצב כרגע. אנחנו מדברים על סיטואציה שבדיון הקודם התברר שניתן היתר לכארבעים-חמישים אנשים להיות בשטח. אין אפשרות ליתן היתר לשהיה על קרקע פרטית. לא ניתן לתת היתר לאותם אנשים להיות נוכחים על אדמות פרטיות. זו הוראה שמנוגדת לסמכות. האם שינוי הוראה כלשהי בחוק יאפשר את אישור הבניה הבלתי חוקית שם. מה הרבותא בהארכת המועד לעדכות שחברתי מבקשת".
הנשיאה חיות הקשתה גם היא על נציגת המדינה, "יכול להיות שאם יבוטל הצו שנובע מחוק ההתנתקות והשטח הזה יוצא מכלל מה שלא ניתן לקיים בו התיישבות, אולי, אבל איך אתם מתכוונים להתגבר על העובדה שמדובר באדמות פלסטיניות פרטיות מוסדרות?". בסיום הדיון ביקשה נציגת המדינה פעם נוספת לדחות את הדיון לגופו ולמסור הודעת עדכון עוד מספר חודשים, אולם הערב כאמור דחו השופטים את הבקשה והוציאו צו על תנאי, כפי שביקש פרקליטם של העותרים המייצג אותם מטעם עמותת "יש דין".
ראש מועצת שומרון יוסי דגן ממובילי המאבק על צפון השומרון, ומגורש בעצמו משא-נור הגיב להחלטה ואמר: "חומש זה המבחן של הממשלה. שופטי בג"ץ הניחו את הדברים בצורה ברורה מול ראש הממשלה בנימין נתניהו וכל שרי הממשלה. זה המבחן הראשון של הממשלה, ולממשלה אסור להיכשל בו. עליה לומר בצורה ברורה – הגירוש היה עוול, הגירוש היה טעות, שטח היישובים שנעקרו בצפון השומרון הוא שטח C שטח בשליטה מלאה של מדינת ישראל, צה"ל נמצא שם רוב הזמן; בחלק גדול מהקרקע אין טענה עליו שמדובר באדמה פרטית, אין סיבה לא לבטל את חוק ההתנתקות ולהסדיר את ישיבת חומש באופן מידי, זה הדבר המידי שהממשלה חייבת לעשות, ונעמוד על כך שתעשה", מסר דגן.
בישיבת חומש מסרו "האחריות על הממשלה, הממשלה חייבת לצאת להליך חקיקה מהיר של ביטול חוק ההתנתקות בצפון השומרון. זו התשובה להשתוללות בג"ץ. ממשלת ימין תיבחן במעשים, ביכולתם לתקן את עוול הגרוש, ולא לתת לבג"ץ לנהל את הממשלה. אנו בטוחים כי ממשלת הימין תצא בע"ה להליך חקיקה מהיר של ביטול חוק ההתנתקות בצפון השומרון. זו התשובה להשתוללות בג"ץ".