בית המשפט לתביעות קטנות בירושלים פסק כי על המשטרה לפצות צעיר יהודי, אשר נעצר בדרכו להפגנה כנגד מצעד הגאווה לפני כשנתיים בשל חזותו הדתית, בסכום של 8,000 ₪, וזאת למרות שההפגנה אושרה ע"י המשטרה.
בחודש יוני 2021 התקיים מצעד הגאווה בירושלים. הצעיר עשה את דרכו להפגנה כנגד המצעד, הפגנה שאושרה ע"י המשטרה. בעודו צועד ניגש אליו שוטר סמוי ודרש ממנו להזדהות. הצעיר הזדהה בפניו, לאחר מכן תשאל אותו השוטר על מעשיו, לאחר התשאול החליט השוטר לקחת אותו לתחנת המשטרה. בתחנת המשטרה נערך עליו חיפוש והוא עוכב למשך שעות ללא סיבה עד סיום המצעד ורק אז שוחרר. הצעיר הגיש תביעה כנגד המשטרה באמצעות עו"ד אלעדי ויזל מארגון חוננו על עיכוב וחקירה ללא עילה.
- בפעם השנייה: בחור ישיבה נעצר לשווא במצעד הגאווה ופוצה
- המשטרה תפצה שב"ח שנעצר בגין תלונת שווא על אונס
בפסק הדין, שכתב השופט טדי ארז, נכתב בין היתר כי "התנהלות הנתבעת במקרה זה לא עמדה בסטנדרט הנדרש. הנתבעת לא הציגה יסוד סביר לחשד שהתובע עומד לבצע עבירה שתסתכן שלום אדם או שלום ציבור. משכך, העיכוב ומשכו נעשו שלא כדין באופן שיש לחייב אותה בפיצוי התובע", כתב השופט ארז.
עוד כתב השופט בפסק הדין: "הנתבעת לא העלתה גרסה סדורה באשר לגורמים שהביאו להחלטה לעכבו בחשד לביצוע עבירה. כל אלה מלמדים כי לא היה צידוק של ממש לעיכוב, ודאי לא ברמה של הסתברות גבוהה". השופט ארז קבע כי יש לפצות את הצעיר ברף הגבוה של הפיצויים ופסק כי המשטרה תפצה אותו ב-7,500 שקלים ותשלם לו הוצאות משפט בגובה 500 שקלים.
עו"ד אלעד ויזל מסר לאחר פסק הדין כי "אנו מברכים על החלטת בית המשפט לפצות את התובע בגין הפגיעה אשר נגרמה לו עת "נקטף" לתחנת המשטרה על לא עוול בכפיו, רק כי רצה למחות כחוק כנגד מצעד הגאווה. מדובר בעיכוב שווא אשר בוצע תוך הפרת החוק, פגיעה בחופש הביטוי ורמיסת זכיותיו של התובע. החלטה זו מצטרפת לעוד שורה של פסקי דין שקיבלנו, ובהם נקבע כי הפרקטיקה בה נוקטת המשטרה כנגד ציבור המוחים לקויה ואינה חוקית. בית המשפט ציין כי ניכר שיש למשטרה מדיניות לפיה יש להמשיך להחזיק את המפגינים בתחנה עד לתום המצעד, וזאת למרות שהסתיימו כל פעולות החקירה בעניינם".

עו"ד ויזל המשיך ומסר: "מדובר על כליאה אשר כל מטרתה הינה שלילת זכות המחאה אשר מהווה פגיעה קשה נעדרת הצדקה ולא חוקית בחופש הביטוי, זכות אשר הינה זכות יסוד אלמנטרית וחשובה לאין ערוך במדינת חוק. אנו קוראים למשטרת ישראל להפנים את פסקי הדין החוזרים ונשנים, להיצמד להוראות החוק, ולהפסיק לאלתר את הפגיעה השיטתית בחופש המחאה של מתנגדי המצעד".
המקרה מצטרף לפסק דין מוקדם יותר. לפני כחודשיים שופט בית המשפט לתביעות קטנות בירושלים, שי צרפתי, פסק כי על המשטרה לפצות פעיל נוסף בדרכו להפגנה כנגד מצעד הגאווה בסכום של 3,000 שקלים, על פי כתב התביעה הפעיל הגיע למחסום המשטרתי והתבקש על ידי השוטרים במקום להציג תעודת זהות. השוטרים הורו לו להמתין. לפתע ניגש אחד השוטרים, חטף ממנו את מכשיר הטלפון, והודיע לו שהוא עצור. לאחר מספר דקות הוכנס הפעיל לניידת משטרה מבלי שהשוטרים הזדהו בפניו, ומבלי שנמסרה לו עילת העיכוב. רק במהלך הנסיעה אמרו לו השוטרים שהוא חשוד בהפרת הסדר הציבורי. הפעיל ציין בפניהם שהוא לא הגיע על מנת להפר את הסדר הציבורי, אלא רק להפגין. השוטרים ערכו חיפוש בתיקו ואף דרשו לערוך עליו חיפוש גופני. הפעיל סרב בטענה כי לשוטרים אין סמכות לכך ואלו איימו עליו יסרב לחיפוש בהסכמה הוא ייעצר. בשלב זה נאזק הפעיל בידיו, נחקר, ושוחרר רק לאחר מספר שעות כאשר המצעד הסתיים.
מפסק הדין עולה שהפעיל תיעד בסרטון את האירוע, וכי הסרטון מחזק את גרסתו לפיה הגיע למקום על מנת להפגין ולא על מנת לעשות פרובוקציות או להפריע למשטרה. השופט צרפתי מתח ביקורת כנגד המשטרה וכתב: "סבורני כי בנסיבות המקרה לא היה כל מקום לעצור את התובע. סבורני כי בנסיבות המקרה דנן, על הנתבעת היה להסתפק בעיכוב לזמן מסוים אשר יכלול חיפוש בתיקו ובגופו של התובע וכן לבצע חקירה, שבסיומה יתאפשר לתובע להפגין ולממש את זכותו לחופש הביטוי וההפגנה. סבורני כי לא היה מקום לאזוק את התובע בידיו בתחנת לב הבירה, משום שלפי מכלול הנתונים שבפניי לא היה כל חשש לאלימות מצדו", כתב השופט.
עוד כתב השופט צרפתי בפסק הדין, כי המשטרה נקטה ביד קשה כלפי פעיל הימין ולכן עליה לפצות אותו: "סבורני כי הנתבעת הרחיקה לכת בצעדים דרסטיים אלה שנקטה כלפי התובע בנסיבותיו של האירוע. לאור העובדה שהנתבעת עצרה את החשוד, אזקה אותו בידיו ועיכבה את התובע במשך זמן מוגזם ומעבר לנדרש ובכך ומנעה ממנו להשתתף בהפגנת המחאה, יש מקום שתפצה את התובע". כאמור, בית המשפט חייב את המשטרה לפצות את פעיל הימין בסכום של 3,000 שקלים.