שר המשפטים יריב לוין מכנס הערב (ד') בכנסת מסיבת עיתונאים, לצורך הכרזה על הרפורמות המשפטיות אותן הוא מתכנן.
"המהפכה החוקתית דרדרה את אמון מערכת המשפט לשפל מסוכן, איבוד המשילות והדמוקרטיה. אנחנו הולכים לקלפי, מצביעים, בוחרים, אבל פעם אחר פעם אנשים שלא בחרנו מחליטים עבורנו. תכליתה חיזוק הדמוקרטיה, השבת האמון והמשילות והאיזון בין הרשויות. נדון בה בכנסת באופן מעמיק.
"כמי שגדל על ברכי מנחם בגין, אני מאמין שיש שופטים בירושלים. אבל יש גם כנסת וממשלה בירושלים".
על פי דברי לוין, השינויים יחולו במספר מישורים:
1. שינוי הרכב הוועדה למינוי שופטים, ייצוג שווה לשלוש הרשויות, מינוי שני נציגי ציבור ולא נציגים סקטוריאליים מלשכת עורכי הדין, שקיפות מלאה באמצעות עריכת שימוע פומבי בוועדת חוקה בכנסת למועמדים.
2. תחוקק פסקת התגברות מאוזנת ברוב של שישים ואחד. מצד שני, לא תהיה התגברות של אותה הכנסת במקרה שבית המשפט פסל חוק פה אחד.
3. ביטול עילת הסבירות – לא עוד פסילת החלטות חוקיות לגמרי של הממשלה, במקום זאת החזרת יכולת ההחלטה לממשלה הנבחרת.
4. היועמ"שים – לא עוד כפיפות של הממשלה לדרג לא נבחר, הם צריכים לייצג את הממשלה ולא את עמדתם הפרטית.
ראש האופוזיציה, יאיר לפיד הגיב לדברים ואמר: "כמו כנופיה של עבריינים, יום לפני הדיון בבג"ץ על חוק דרעי, הממשלה שמה על השולחן אקדח טעון. מה שיריב לוין הציג היום זה לא רפורמה משפטית, זה מכתב איום. הם מאיימים להרוס את כל המבנה החוקתי של מדינת ישראל.
"אני מודיע כאן ועכשיו: ביום שנחזור לשלטון, כל השינויים האלה יבוטלו. תבוטל רפורמת ההפקרות, תבוטל פסקת הסחטנות, שופטים לא ייבחרו בידי פוליטיקאים מושחתים שרוצים שיסגרו להם תיקים. אנחנו נלחם נגד הטירוף הזה בכל כוחנו, אבל גם אם הוא יעבור, זה לא סוף פסוק. נמשיך להלחם, נחזור, נבטל הכל".
- המהפכה המשפטית של יריב לוין היא הצעד הדרמטי והמשמעותי ביותר של הממשלה
- היועמ"שית לבג"ץ: מינוי דרעי לשר חורג באופן קיצוני ממבחן הסבירות
- העתירה נגד "חוק בן־גביר" הופכת את בג"ץ לחלק מהרשות המחוקקת
כזכור, סעיף הרפורמות המשפטיות בהסכמים הקואליציוניים נוסח בכלליות, ובעיקר העניק לשר המשפטים "צ'ק פתוח" לקידום הרפורמות. כעת, לאחר שמוקדם יותר היום נבחר רשמית ח"כ שמחה רוטמן ליו"ר ועדת חוקה, מפרסם הערב לוין את תוכניתו המלאה. מרכיביה העיקריים של התכנית הם פסקת התגברות רחבה ברוב של 61 חברי כנסת, שריון חוקי יסוד מפני ביקורת שיפוטית של בג"ץ, ביטולה של עילת הסבירות כעילת ביקורת מנהלית על ידי בית המשפט העליון ושינוי שיטת בחירת השופטים.
עיתוי ההודעה כנראה איננו מקרי. מחר בבוקר צפוי לדון הרכב מורחב של 11 שופטי בג"ץ בעתירות נגד מינוי אריה דרעי לשר. ההערכות במערכת המשפטית הן שלנוכח עמדת היועצת המשפטית לממשלה הסיכוי לפסילת המינוי גבוה מאוד.
אחר הצהריים הגישה היועמ"שית לבג"ץ את עמדתה, ולפיה מינוי דרעי לשר חורג באופן קיצוני ממתחם הסבירות ודינו בטלות. בתגובה נאמר כי ב-2015 וב-2016 בית המשפט העליון כבר קבע שמינוי דרעי לשר מצוי על גבול מתחם הסבירות, למרות שחלפו 13 שנים מההרשעה האחרונה אז. כעת, ההרשעה הנוספת בביצוע שתי עבירות פליליות, בחודש פברואר 2022, מביאה את המינוי לכזה שחוצה את מתחם הסבירות וזאת נקודת ההתחלה של הדיון המשפטי.
לצד נתון זה, הובאו בחשבון נתונים חשובים נוספים, ביניהם העמדה של היועצת כי דבק קלון שדבק במעשיו של דרעי, ונסיבות התיקון של הוראת הכשירות בחוק היסוד שנועדו לייתר את הצורך לבחון את סוגיית הקלון נוכח הרשעתו של דרעי בפלילים כתנאי למינויו לשר. במערכת הפוליטית חוששים מההשלכות הצפויות של ביטול המינוי, והכרזת יריב לוין הערב נועדה להבהיר ככל הנראה לשופטים כי להתערבות כזו במינוי דרעי עשוי להיות מחיר כבד.