בשירות בתי הסוהר ניסו הבוקר (ה') לצמצם ככל שניתן את חגיגות השחרור למחבל כרים יונס שסיים לרצות את עונש מאסרו ויצא לחופשי. בחודש נובמבר בשנת 1980 חטף ורצח כרים יונס את החייל אברהם ברומברג, יחד עם בן דודו מאהר יונס, שצפוי להשתחרר בעוד כשבועיים, ונהג הרכב, סמי יונס, ששוחרר בעסקת גלעד שליט. כרים יונס נידון בסוף משפטו ל-40 שנות מאסר שהסתיימו היום.
- דרעי מבקש לשלול את אזרחות המחבל, בכפר עארה כבר מתכוננים לחגיגות השחרור
- יום לפני שחרור המחבל: המשפחות השכולות דורשות להשאירו במאסר
השר לביטחון לאומי בן גביר הורה לשב"ס לעשות מה שניתן כדי למנוע מסיבת שחרור המונית למחבל. לשם כך, בשעת בוקר מוקדמת רכב של השירות הוציא אותו מכלא הדרים, הסיע אותו בלא ידיעה מוקדמת לתחנת אוטובוס ברעננה ומשם שוחרר באופן רשמי. השר בן גביר מסר כי "עד שנעביר את חוק עונש מוות למחבלים, אעשה הכל, בעזרת השם, כדי שיצאו מהכלא בבושה".
כרים יונס, רוצח החייל אברהם ברומברג השתחרר היום מהכלא אחרי 40 שנה. בתקשורת הפלסטינית הוא מוצג כגיבור לאומי. מראשוני המבקרים, ח"כ לשעבר מוחמד ברכה pic.twitter.com/FbqsbqTqki
— assaf gibor (@assafgibor) January 5, 2023
אלא שיונס לא ויתר על החגיגות. כשהגיע למקום ראה מספר פועלים פלסטינים וביקש מהם שיחת טלפון, הוא עדכן את בני משפחתו ששוחרר ומסר להם היכן הוא נמצא. משם הוא עשה הדרך לביתו בכפר עארה עטוף בחוגגים כאשר בכירים בחברה הערבית מברכים אותו ומלווים אותו.
יו"ר וועדת המעקב של אזרחי ישראל הערבים, מוחמד בראכה, הגיע גם הוא לברך את הרוצח המשוחרר וביקר את אופן השחרור של יונס: "להשאיר אותו לבד בתחנת אוטובוס – זה צעד שמראה על ריקבון מוסרי של השלטון בישראל שמחפש רק לנקום ביונס עד הרגע האחרון".
בתקופתו בכלא הפך יונס לסמל מאבק של הפלסטינים, הוא נבחר להיות אחד ממנהיגי ארגון פת"ח, ושחרורו מעורר לא מעט תגובות. יציאתו מהכלא קיבלה אופן של קבלת פניו של מנהיג, בעודו מורם על כתפיים מעל עשרות חוגגים כשהוא מורה להם לנופף גבוה ככל שניתן בדגל פלסטין.
עיתונאית הערוץ הלבנוני אלמיאדין, ערוץ המזוהה עם חיזבאללה נכחה בקבלת הפנים ושאלה אותו: "האם אתה חושב ששהות של 40 שנה בכלא הוא ניצחון?" יונס השיב תשובה שמבהירה את אמירותיו בעבר לפיהן הוא לא מביע צער על רצח החייל הישראלי: "לא משנה 40 שנה או 50. כל אסיר שיש לו כבוד למשפחתו ולעמו אין לו בעיה לשבת בכלא כמה שצריך למען חירות עמו". הוא הוסיף כי "לכל האסירים יש את הכוח הזה והמוכנות הזו לשלם את המחיר. מה שמחזק אותנו היא העובדה שהאסירים מאוחדים".
יושב ראש הרשות אבו מאזן בירך גם הוא על השחרור: "כרים יונס מייצג סמל של העם הפלסטיני החופשי", אמר אבו מאזן והוסיף כי "סוגיית האסירים היא סוגיית העם הפלסטיני כולו והיא תישאר בראש סדר העדיפויות של ההנהגה. נעשה כל מאמץ לשחררם מבתי הכלא".
משפחתו של יונס הודיע על אירוע מרכזי שיתקיים ביום שישי שבו יישא דברים. "אנחנו צופים שיהיו מבקרים רבים", אמר נדים יונס אחיו של המחבל והוסיף כי "קבלת הפנים תימשך כמה ימים כדי שאנשים המכובדים הרבים שרוצים לפגוש את כרים יוכלו לעשות זאת".
חברי הכנסת שמחה רוטמן מהציונות הדתית ואופיר כ"ץ מהליכוד יוזמים הצעת חוק שתשלול את אזרחותם של בני הדודים יונס. רוטמן אמר כי "אם לא נחוקק את החוק טרם שחרורם של שני מחבלים נתעבים אלה, הם צפויים להשתחרר מבית הכלא היישר אל בתיהם בכפר עארה שבצפון הארץ. כבר היום קיים קמפיין פעיל של הרש"פ והחמאס לקראת חגיגות השחרור של שני המחבלים כשהם מוצגים כגיבורים לאומיים. קמפיין זה ישמש ללא ספק חומר תבערה בקרב ערביי ישראל".
השרה למשימות לאומיות אורית סטרוק אמרה כי "יו"ר הקואליציה אופיר כץ צודק כשהוא מציע לאופוזיציה להשתתף בחקיקתו. חברי, השר אבי דיכטר ואני, החתמנו עליו בכנסת הקודמת רבים מחברי האופוזיציה הנוכחית ובהם גדעון סער, זאב אלקין, עודד פורר, אורנה ברביבאי ומאיר כהן. החוק זוכה לקונצנזוס לאומי: לפי סקר מכון סמית מיולי האחרון 92 אחוז מהציבור תומך בו. יותר מכך: הוא יזכה לקונצנזוס בינלאומי, כי שלילת האזרחות המוצעת בו – תוצאתית לקבלת תשלומי-הטרור מהרש"פ בשיטת Pay for Slay".
סטרוק המשיכה ואמרה: "גם ביהמ"ש יתקשה לפסול אותו, לאחר פסקי הדין שהכירו בזיקה שיוצרים התשלומים בין הרש"פ למחבלים. הציבור בישראל, שיצפה היום בחגיגות השחרור של המחבל כרים יונס, יימח שמו, בכפר עארה – מצפה לראות את הכנסת כולה, למעט תומכי הטרור שנמצאים בה בחסות בג"צ, מתאחדת סביב החוק החשוב והאלמנטרי הזה. כמובן, אם האופוזיציה תמאן להשתתף בחקיקה – נחוקק אותו גם בלעדיה".