צה"ל עובר בשנה האחרונה תהליך של הפרטת מערך משגיחי הכשרות בחדרי האוכל בבסיסים הצבאיים, בלי קשר לרפורמת כשרות כלשהי. חברת השגחה פרטית, "כשרות באחריות" מבית כ.פ.ל, המעסיקה מאות משגיחי כשרות אזרחיים ברחבי הארץ, פועלת כבר בעשרות בסיסים. בחודשים האחרונים נוספו לאחריותה שמונה בסיסים נוספים, וכעת מתנהל דין ודברים בינה ובין הצבא על הרחבת הפעילות לחדרי אוכל אחרים. היעד הוא העסקת משגיחים מטעם החברה בכל הבסיסים.
"ברבנות הצבאית רואים יתרון גדול בעבודת המשגיחים האזרחיים", אומר מנכ"ל החברה שלמה דיין. "המשגיחים שעובדים איתנו עוברים הכשרה ברבנות הראשית, שהיא האחראית על כל התחום ההלכתי בחברה, ואנחנו עוסקים בהעסקת העובד – השכר, התנאים והחוזה הקיבוצי שהוא חתום עליו".
לפי דיין המהלך התחיל עם 42 בסיסים, והוא הולך ומתרחב. "יש יתרון גדול למשגיחים שלנו גם מבחינת ההכשרה הקפדנית שהם עוברים וגם מבחינת המקצועיות והנוכחות שלהם.
"יש פה משגיחים במשרה מלאה, חלקם במשרה וחצי. הם מדווחים נוכחות בכניסתם למקום העבודה וביציאתם ממנו, ובסוף כל יום, כל משגיח שולח דו"ח מפורט על עבודתו היומית במטבח. יש משגיחים שנמצאים בשבתות ומגיעים לשבת שלמה, מיום שישי עד מוצאי שבת".
בצה"ל רואים בכך מהלך של התייעלות. בכיר בצבא אמר לנו שכוח האדם האזרחי מותאם יותר למשימות ההשגחה, ומביא כלים שלא תמיד נמצאים אצל המשגיחים החיילים: "כמו שבצבא החלו לפני כחמש שנים להפעיל מטבחים אזרחיים, ראינו לנכון להפעיל גם משגיחי כשרות שהם אזרחים ולא חיילים", הסביר הבכיר. "המטבחים כבר אינם צבאיים, אז נכון שגם רוב המשגיחים יהיו אזרחים. הדבר נכון ברוב הבסיסים, חוץ ממקומות רחוקים כמו החרמון, כי לשם יהיה קשה להביא עובדים על בסיס יומי.
"הכשרות בצבא מחמירה יותר, ולכן המשגיחים עוברים השלמת הכשרה. בניגוד לחיילים המשגיחים, יש לנו פה אפשרות להביא אנשים שעברו הכשרה ברבנות הראשית, ופעילים 24 שעות ביממה, גם בסופי שבוע ובחגים. הם מקבלים על עצמם את ההכשרה של המטבחים לפסח".
מטבע הדברים המשגיחים עוברים בידוק ביטחוני מוקדם, וחלקם אף משרתים ב"בסיסים רגישים".
עם זאת, בצה"ל ימשיכו לשרת גם משגיחים לובשי מדים. "יש מקומות שלא נצליח לאזרח את המשגיח, כמו חטיבות שבכל כמה חודשים עוברות לשרת במקום אחר, וקשה להעביר איתן משגיח שינדוד לפי הפעילות או הקו שתופסים. שם תמיד יישארו חיילים שצמודים לחטיבה או לכוח".