עשרות תושבי גוש אדומים הפגינו אתמול בכביש אלון וחסמו אותו למעבר פלסטינים, במחאה על "הדחתם" של רכזי הביטחון השוטף בכמה מיישובי האזור, כחלק מהעברת האחריות הביטחונית על 13 מיישובי בנימין מהצבא למשטרה, באופן שאינו מוסדר במלואו. לטענת התושבים, חתירת מג״ב להעסיק רבש״צים ואחראי ביטחון שאינם מתגוררים ביישובים מעידה על אי הבנה של מערך ההגנה על היישובים באזור.
המחאה פרצה בעקבות דחיית בקשותיהם של שלושה מתוך 12 רבש"צים ביישובי בנימין להתקבל למג"ב, לקראת העברת האחריות הביטחונית על היישובים למשטרה. המשמעות המעשית של דחייתם היא פיטוריהם מעבודתם ברגע שצה"ל יעביר לידי מג"ב את משימת ההגנה באזור.
לפי אחד מהשלושה, רבש"ץ כפר־אדומים אביחי שורשן, שהוא גם הקב"ט האזורי של יישובי גוש אדומים, הדחתו עם חבריו היא עדות נוספת לכך שהליך העברת האחריות הביטחונית לידי המשטרה לקוי.
"כואב מאוד לראות שאנחנו בתהליך הזה כבר תקופה ארוכה, וסוגיות בסיסיות כמו תקנים, כלי רכב וכוח אדם לא סגורות", הוא אומר. "במשטרה מתעקשים כבר תקופה לא לראות את התמונה המלאה. כל התושבים מסתובבים באותה תחושה: הביטחון שלנו מעורער". יצוין ששניים מ־12 הרבש"צים כן התקבלו למג"ב, והשאר עוד ממתינים לתשובה.
החלטת הממשלה להעביר את האחריות הביטחונית על יישובי דרום בנימין מצה"ל למשטרת ישראל, באמצעות משמר הגבול, התקבלה עוד ב־2005, ורק כעת הדבר יוצא לפועל. "עצם התהליך הזה מבורך", מודה שורשן. "יישובים ביהודה ושומרון יהיו לראשונה תחת אבטחה של המשטרה, כמו בכל מקום בארץ". אלא שלדברי התושבים, לא ננקט שום צעד כדי לקיים חפיפה מסודרת בין הצבא למג"ב. פרשת הדחת הרבש"צים, אומר שורשן, מסמלת את אופיו הכולל של התהליך.
מעמדם של הרבש"צים – גורמי הביטחון האזרחיים ביישובים באזור – היה אחד האגוזים הקשים לפיצוח במהלך המעבר הזה. רכזי הביטחון ביו"ש הם אזרחים שמועסקים בתקן צבאי ומקבלים את שכרם דרך הצבא. למשטרה אין תקן מקביל לרבש"צים, וביישובים חששו שהפקדת ביטחון התושבים בידי שוטרים בלבד, שאינם תושבי האזור ואינם חיים את המציאות היומיומית בו, תקשה על הענקת מעטפת ביטחון ראויה.

לקראת העברת האחריות הביטחונית לידי המשטרה, מסביר שורשן, הוצע לרבש"צים פתרון: להתגייס למג"ב, ואז להמשיך בתפקיד תחת המשטרה. "שאלנו שאלות בסיסיות על השכר, אופי העבודה, סמכויות וכדומה, אבל לא קיבלנו תשובות", הוא אומר. "המשכנו בכל זאת במיונים, וידעתי שעברתי את השלבים בציונים טובים".
כשהחל את התהליך נאמר לו שהמיונים – בדיקות רפואיות, מבחני כושר ועוד – הם הליך טכני בלבד, שבסופו ימשיך להיות הממונה על הביטחון באזור. אבל השבוע הופתע שורשן לשמוע בשיחת טלפון שלא התקבל, ולפיכך לא יוכל להמשיך בתפקידו. "ניסיתי לשאול מה הרקע, אבל לא קיבלתי תשובות. רק שהייתה 'אי התאמה'", מספר שורשן, ומבהיר כי לא מוכרת לו כל מתיחות בינו ובין גורמים במשטרה.
זו לא קצת סטירת לחי, אחרי שנתיים שאתה בתפקיד הזה?
"אני לא הסיפור פה. העניין הוא לא העבודה שלי כרבש"ץ, אלא הפגיעה בביטחון התושבים וביכולת לשמור עליהם. אני גר פה, בונה כאן בית, ומגדל פה ארבעה ילדים. ובכובע הזה אני אומר במפורש: כולנו מרגישים לא בטוחים".
לאחר הקמת הממשלה הנוכחית הודיעו ראש הממשלה בנימין נתניהו, השר לביטחון לאומי איתמר בן־גביר ושר הביטחון יואב גלנט על דחיית המהלך להעברת האחריות הביטחונית, כדי לאפשר העברת שרביט מסודרת יותר. אלא שהתושבים טוענים כי במג"ב לא ממתינים ונחושים להתחיל במהלך באופן עצמאי, ללא התייעצות עם התושבים ובלי לשתף גופים נוספים.
תושבים באזור מביעים חשש שבמשטרה מעוניינים לאייש חלק מהתקנים שנוספו למג"ב בשוטרים נוספים, במקום לתת אותם לרכזי הביטחון היישוביים. אחרים מספרים שבכירים במג"ב מתנכלים במכוון לתושבים, ולאחרונה אף הביאו למעצרו של אחד הרבש"צים על רקע ירי באוויר.
ממשטרת ישראל נמסר: "מדובר בטענות חסרות אחיזה במציאות. המועמדים המדוברים נבחנו ככל אזרח במדינת ישראל המעוניין להתגייס למשטרה. מטעמי צנעת הפרט לא נפרט מעבר לאמור, אולם נציין כי הליך הגיוס מתקיים על פי נוהל סדור הכולל עמידה בקריטריונים ובדיקות התאמה ומיון. הליך העברת האחריות נמצא בעיצומו, לקראת המועד שנקבע".