איראן הודיעה בשבת כי היא הוציאה להורג פקיד לשעבר במשרד הביטחון ובכיר בעל אזרחות איראנית-בריטית כפולה, למרות אזהרות בינלאומיות שלא לבצע את גזר דין המוות. ההוצאה להורג ממשיכה להסלים את המתיחות בין איראן למערב, על רקע ההפגנות הכלל-ארצית נגד הממשלה שטלטלו את הרפובליקה האסלאמית.
תלייתו של עלי רזא אכבארי, בעל ברית קרוב של הבכיר הביטחוני עלי שמח'אני, מעידה על מאבק כוחות מתמשך בתוך התיאוקרטיה האיראנית, כשהיא מנסה להכיל את ההפגנות על מותו של מחסה אמיני בספטמבר. ההוצאה להורג מזכירה את הטיהורים ההמוניים של הצבא האיראני אחרי המהפכה האסלאמית במדינה ב-1979.
תלייתו של אכבארי גררה כעס מיידי מלונדון, שיחד עם ארה"ב ואחרות הטילה סנקציות על איראן בשל ההפגנות במדינה ובשל כך שהיא סיפקה לרוסיה את המל"טים נושאי הפצצות בהן היא משתמשת במלחמה באוקראינה.
"זה היה מעשה קשוח ופחדני, שבוצע על ידי משטר ברברי ללא כבוד לזכויות האדם של בני עמם", אמרה ראש ממשלת בריטניה רישי סונק. שר החוץ הבריטי, ג'יימס קלברלי, זימן את הדיפלומט האיראני הבכיר בבריטניה והוציא את שגריר בריטניה מטהרן באופן זמני, מכיוון שבריטניה הטילה סנקציות גם על התובע הכללי של הרפובליקה האסלאמית. "התגובה שלנו לאיראן אינה מוגבלת להיום", הוא הזהיר.
איראן זימנה באופן דומה את השגריר הבריטי לאחר ההוצאה להורג, כאשר היא מתארת את אכבארי כ"סוכן החשוב ביותר של שירות הריגול הבריטי". משרד המודיעין האיראני הוסיף כי "הוא אסף מידע חשוב על המדינה האיראנית כי הייתה לו גישה למתקנים רגישים במדינה".
סוכנות הידיעות האיראנית מיזן, הקשורה למערכת המשפט במדינה, הודיעה על תלייתו של אכבארי מבלי לומר מתי היא התרחשה. עם זאת, היו שמועות שהוא הוצא להורג מספר ימים קודם לכן.
איראן טענה, מבלי לספק ראיות, כי אכבארי שימש כמקור לשירות הביון החשאי של בריטניה, הידוע בכינויו MI6. בהצהרה ארוכה שהוציאה מערכת המשפט של איראן נטען כי אכבארי קיבל סכומי כסף גדולים, אזרחות בריטית ותגמולים נוספים בלונדון עבור מסירת מידע לשירות הביון.
עם זאת, איראן האשימה זה מכבר בריגול את מי שנוסעים לחו"ל או בעלי קשרים מערביים, ולעתים קרובות היא משתמשת בהם כקלפי מיקוח במשא ומתן.
אכבארי, שניהל צוות חשיבה פרטי, נעצר ככל הנראה ב-2019, אך פרטי המקרה שלו הופיעו רק בשבועות האחרונים. נאשמים בריגול ובפשעים אחרים הקשורים לביטחון הלאומי באיראן, נשפטים בדרך כלל בדלתיים סגורות, כאשר ארגוני זכויות אדם טוענים שאין באפשרותם לבחור את עורכי הדין שלהם והם אינם מורשים לראות ראיות נגדם.
הטלוויזיה הממלכתית האיראנית שידרה סרטון ערוך מאוד של אכבארי דן בהאשמות נגדו, עם קטעים הדומים להודאות של נאשמים אחרים באיראן שהפעילים תיארו כהודאות בכפייה.
השלוחה בשפה הפרסית של ה-BBC שידרה ביום רביעי הודעת שמע מאכבארי, שבה תיאר כיצד עבר עינויים. "באמצעות שיטות פיזיולוגיות ופסיכולוגיות, הם שברו את הרצון שלי, הוציאו אותי לטירוף והכריחו אותי לעשות מה שהם רוצים", אמר אכבארי בהקלטה. "תחת איומי אקדח ואיומי מוות, הם גרמו לי להודות בטענות שווא ושחיתות".
איראן לא הגיבה על טענות העינויים. עם זאת, ראש זכויות האדם של האו"ם הזהיר את איראן מפני הפיכת עונש המוות לכלי נשק להפסקת ההפגנות.
מזכיר המדינה האמריקני אנטוני בלינקן גינה את הוצאתו להורג של אכבארי. "אנחנו אבלים עם יקיריו ונמשיך להטיל אחריות על איראן על המשפטים המדומים שלה ועל הוצאות להורג מסיבות פוליטיות", הוא אמר.
רוברט מאלי, השליח המיוחד של ארה"ב לאיראן, אמר כי הוא "מבועת" מהוצאתו להורג של אכבארי. "המעצרים הלא צודקים של הרפובליקה האסלאמית, ההודאות הכפויות, המשפטים המזויפים וההוצאות להורג ממניעים פוליטיים חייבים להסתיים", כתב מאלי באינטרנט.
גם נשיא צרפת עמנואל מקרון גינה את מה שהוא כינה "מעשה מתועב וברברי". שרת החוץ הגרמנית, אנאלנה בארבוק, כינתה את ההוצאה להורג "מעשה בלתי אנושי נוסף של המשטר האיראני".
תליינית בכירה
איראן היא אחת התלייניות הבכירות בעולם. עם זאת, לא ברור מתי בפעם האחרונה הוצא להורג פקיד הגנה לשעבר או בהווה. ב-1984 הוציאה איראן להורג את מפקד חיל הים שלה בהרם אפזאלי יחד עם תשעה אנשי צבא נוספים, באשמת ריגול למען ברית המועצות.
ממשלת איראן מנסה לטעון במשך חודשים – מבלי להביא ראיות – שמדינות זרות עוררו את התסיסה שאוחזת ברפובליקה האסלאמית מאז מותה של אמיני בת ה-22 בספטמבר, לאחר מעצרה במשטרת המוסר של המדינה. המפגינים טוענים שהם כועסים על קריסת הכלכלה, השיטור הכבד והכוח המושרש של הכמורה האיסלאמית במדינה.
ב-2020 האשימה איראן את ישראל בהתנקשות במדען הגרעין הבכיר שלה, מוחסן פחריזאדה, מה שהצביע על כך ששירותי מודיעין זרים חדרו עמוק אל תוך מערכת הביטחון האיראנית. פחריזאדה הוזכר בדיון במשפטו של אכבארי, אם כי לא ברור איזה מידע עדכני, אם בכלל, הוא היה יכול לקבל עליו.
אכבארי הוביל בעבר את יישום הפסקת האש משנת 1988 בין איראן לעיראק בעקבות מלחמתם ההרסנית שנמשכה שמונה שנים, בשיתוף פעולה הדוק עם משקיפים של האו"ם. הוא שימש כסגן שר ההגנה תחת שמחאני בתקופת ממשלו של הנשיא הרפורמיסט מוחמד חאתמי, מה שכנראה הפך אותו לחשוד בעיני הממשלים האיראניים הקיצוניים יותר שעלו מאז לשלטון.
כיום, שמח'אני הוא מזכיר המועצה העליונה לביטחון לאומי של איראן, הגוף הביטחוני העליון של המדינה, עליו מפקח המנהיג העליון האייתוללה עלי חמינאי. הודעת השמע של אכבארי ששודרה על ידי ה-BBC Persian, כללה אותו אומר שהוא הואשם בהשגת מידע סודי ביותר משמח'אני "בתמורה לבקבוק בושם וחולצה". עם זאת, נראה שמח'אני נשאר בתפקידו.
ההפגנות נגד הממשלה המרעידות כעת את איראן הן אחד האתגרים הגדולים ביותר לרפובליקה האסלאמית מאז המהפכה של 1979.
לפחות 522 מפגינים נהרגו ו-19,400 בני אדם נעצרו, לפי פעילי זכויות אדם באיראן, קבוצה שעוקבת אחר התסיסה. הרשויות האיראניות לא סיפקו נתונים רשמיים על מקרי מוות או מעצרים.
איראן הוציאה להורג ארבעה בני אדם לאחר שהרשיעה אותם באישומים הקשורים להפגנות, במשפטים שנמתחו עליהם ביקורת דומה לזו במשפטו של אכבארי, כולל התקפות על כוחות הביטחון.