יצוא הנפט של טהראן הוגבל מאז ביטל נשיא ארה"ב לשעבר דונלד טראמפ ב-2018 את הסכם הגרעין, והטיל מחדש סנקציות שמטרתן לבלום את ייצוא הנפט ואת ההכנסות הנלוות לממשלת איראן. היצוא עלה במהלך כהונתו של יורשו, הנשיא ג'ו ביידן, שביקש להחיות את הסכם הגרעין, ומגיע כעת לשיא מאז 2019. זה קורה למרות קשיים כמו תחרות מול הנפט הרוסי המוזל.
לפי חברת הייעוץ האנרגטי "SVB International" יצוא הנפט הגולמי של איראן בדצמבר עמד בממוצע על 1.137 מיליון חביות ליום. זוהי עלייה של 42,000 חביות ליום מנובמבר, והנתון הגבוה ביותר שדיווחה SVB לשנת 2022.
"בהשוואה לממשל טראמפ, לא הייתה שום פעולה רצינית נגד יצוא הנפט של איראן", אמרה שרה וקשורי מ-SVB. "הייצוא של ינואר היה חזק עד עכשיו, כמו החודשים הקודמים. ביקוש סיני נמוך יותר והייצוא של רוסיה לסין היו אתגר גדול עבורם. רוב הנפט שלה עדיין מגיע למזרח הרחוק, בסופו של דבר לסין. איראן גם עוזרת לוונצואלה לייצא את הנפט שלה".
אין נתון מוחלט ליצוא הנפט האיראני וההערכות מתפזרות על פני טווח רחב. חברות מעקב משתמשות בשיטות שונות כדי לעקוב אחר המשלוחים, כולל נתוני לוויין, נתוני טעינת נמלים ומודיעין אנושי. איראן בדרך כלל לא מפרסמת נתונים.
אדריאן ווטסון, דוברת המועצה לביטחון לאומי בבית הלבן, אמרה כי אכיפת הסנקציות על ידי הממשל היא איתנה, ו"הנתונים המאקרו-כלכליים של איראן מוכיחים זאת בבירור. לא היססנו ולא נהסס לנקוט בפעולה כנגד התחמקות מהסנקציות על ייצוא נפט, ויחד עם זאת אנחנו מטילים סנקציות נגד סחר טילים ומזל"טים של איראן, והפרות זכויות אדם של המשטר נגד העם האיראני", אמרה ווטסון.
סין היא הלקוחה הגדולה ביותר של איראן. כדי להתחמק מהסנקציות, רוב יצוא הנפט הגולמי של איראן לסין מותג מחדש כנפט גולמי ממדינות אחרות. איראן אמרה בעבר שמסמכים זויפו כדי להסתיר את מקור המטענים האיראניים. כמו כן, איראן הרחיבה בשנה שעברה את תפקידה בוונצואלה, גם תחת הסנקציות של ארה"ב, ושלחה אספקה של נפט קל לזיקוק וחומרים מדללים שניתנים לייצוא.
מחלקת העיתונות של משרד החוץ הסיני, מסרה בתגובה: "שיתוף הפעולה הלגיטימי והסביר בין סין לאיראן במסגרת החוק הבינלאומי ראוי לכבוד והגנה", מבלי להתייחס ישירות לשאילתה של רויטרס על יבוא הנפט של סין מאיראן.
הסכם גרעין מחודש יאפשר לאיראן להגביר את המכירות לקונים לשעבר כמו דרום קוריאה ואירופה. בכל זאת, השיחות נמצאות במבוי סתום מאז ספטמבר, והשליח המיוחד של וושינגטון לאיראן אמר בנובמבר כי הדיכוי של טהראן נגד מפגינים כנגד המשטר ומכירת מלטי"ם צבאיים לרוסיה, גרמו לארצות הברית להתעניין בהסכם הרבה פחות.