במסגרת המאמצים הפלסטיניים לגייס תמיכה בינלאומית כנגד הצעדים המעשיים עליהם הוחלט בישיבת הקבינט הראשונה של הממשלה החדשה, הצליחה הרש"פ לרתום כמה עשרות מדינות לחתום אתמול על הצהרה כללית המתנגדת ל"צעדי ענישה", כנגדה.
ההצהרה שפורסמה אמש, כוללת תמיכה כללית של המדינות החתומות עליה בבית הדין הבינלאומי לצדק בהאג, ובחוק הבינלאומי. בנוסף, הן מביעות "דאגה עמוקה בנוגע להחלטת הממשלה בישראל להחיל צעדי ענישה כנגד העם הפלסטיני, מנהיגיו והחברה האזרחית שלו – בהמשך לבקשה מהעצרת הכללית לחוות דעת מייעצת מבית הדין הבינלאומי לצדק", נכתב בהצהרה. וכן, כי – מבלי להתייחס לעמדתה הספציפית של כל מדינה בנושא הפנייה לבית הדין, המדינות החותמות על ההצהרה דוחות מדיניות של ענישה כמענה לפנייה לבית הדין או להחלטה של העצרת הכללית, וקוראים לביטול צעדי ענישה כאלו.

מדובר בצעד נוסף במהלך פלסטיני שמתגלגל כבר חודשים. ראשיתו, בהקמת וועדת חקירה מוטה במועצת זכויות האדם של האו"ם, שהוקמה לכאורה כדי לחקור את אירועי 'שומר החומות' אולם המנדט שלה הורחב מאוד. היא המליצה בין היתר במסקנותיה, על פנייה לחוות דעת מבית הדין הבינלאומי לצדק בבקשה לדון האם השליטה הישראלית ביו"ש מוגדרת ככיבוש מתמשך. המשכו של המיזם הפלסטיני במהלך שהצליחו נציגיהם לקדם בוועדה של האו"ם ואז גם בעצרת הכללית – של הצבעה על החלטה לבקשת חוות דעת מייעצת מבית הדין לצדק. ההצבעה שהתקיימה לפני שבועות ספורים בליל שבת, עברה ברוב, לאחר מאמצים ישראליים כי הוא יהיה קטן ככל האפשר. לאחר אותה החלטה, אמר ראש הממשלה בנימין נתניהו כי מדובר בהחלטה מעוותת, המצטרפת למאות אחרות שהתקבלו כנגד ישראל בעצרת הכללית. "החלטה בזויה שלא תחייב את ממשלת ישראל. העם היהודי אינו כובש בארצו ואינו כובש בבירתנו הנצחית ירושלים".
סעיף בהסכם הקואליציוני עם מפלגת הציונות הדתית, קובע כי פעילות פלסטינית בערכאות בינלאומיות כנגד ישראל, תגרור צעדים ישראלים נגדה. בהתאם לכך ולשינוי המדיניות הכולל של הממשלה הנוכחית, הקבינט המדיני-ביטחוני אישר לפני כשבועיים מספר צעדים כנגד הרש"פ בעקבות קידום ההצבעה באו"ם. בהם, החלה מיידית של קיזוז תשלומי הרשות למחבלים ובני משפחותיהם לשנת 2022 בהתאם לדו"ח מערכת הביטחון – כמתחייב על פי החוק. הקפאה של תכניות בנייה של הפלסטינים בשטחי C, שלילת היתרי מעבר והטבות מאח"מים שמובילים את המאבק המשפטי-מדיני נגד ישראל, שכן כל עוד הם מקדמים צעדים כנגד ישראל – אין סיבה כי בכירים פלסטיניים יעברו במעברים ללא בידוק. וכן קידום כללי של "פעולות מול ארגונים ביו"ש שמקדמים פעילות טרור או כל פעילות עוינת, לרבות פעילות מדינית-משפטית נגד ישראל בכסות של פעילות הומניטרית".
הנציג הפלסטיני באו"ם, ריאד מנסור, אמר לסוכנות הידיעות AP לאחר פרסום ההצהרה אמש, כי בעיניו מדובר בדחייה של האו"ם את הסנקציות הישראליות. הוא הביע תקווה כי העמדה הזו תתקבל גם בדיון שיתקיים מחר במועצת הביטחון. עוד אמר, כי הלחץ הפלסטיני ימשיך, עד שישראל תחזור בה מהצעדים שהוא טוען כי אינם חוקיים.
שגריר ישראל באו"ם גלעד ארדן, אמר הבוקר בתגובה לפרסום ההצהרה כי "הפלסטינים מנצלים את המנגנון המעוות של האו"ם כדי להפעיל טרור מדיני ולנסות לפגוע בישראל. מדובר בהצהרה חסרת משמעות וכל מדינה שחתמה עליה רק הוסיפה דלק למדורת ההסתה והטרור של הפלסטינים, והרחיקה כל סיכוי לפיוס".
שר החוץ אלי כהן, הנמצא כעת בוועידה הבינלאומית בדאבוס, הגיב להצהרת הנציג הפלסטיני באו"ם: "הצהרות וחתימות חסרות משמעות לא יעצרו אותנו מלקבל את ההחלטות הנכונות שיגנו על אזרחינו ויבטיחו את עתידנו. האינטרס של כל מדינות העולם צריך להיות הפסקת ההסתה של הרשות הפלסטינית, שמעודדת טרור ומשלמת למחבלים רוצחי יהודים. מדינת ישראל מחויבת בראש ובראשונה לביטחון ישראל".