לראשונה מזה עשרות שנים, בסין יש פחות אנשים מאשר בתחילת השנה שעברה, לפי נתונים רשמיים שפורסמו ביום שלישי. במדינה המאוכלסת ביותר בעולם מודאגים כבר שנים רבות מהשפעת הזדקנות האוכלוסייה על מצב הכלכלה והחברה.
הלשכה הלאומית לסטטיסטיקה של סין דיווחה כי במדינה היו 850,000 פחות אנשים בסוף 2022 מאשר בשנה הקודמת. המספר כולל רק את אוכלוסיית סין היבשתית, לא כולל הונג קונג ומקאו וכן תושבים זרים. על פי נתונים רשמיים, נולדו כמיליון תינוקות פחות מאשר בשנה הקודמת, נתונים אלו מתפרסמים על רקע ההאטה בכלכלה הסינית והסגרים הנרחבים. הלשכה דיווחה על 9.56 מיליון לידות ב-2022, לעומת 10.62 מיליון ב-2021. מקרי המוות עלו מ-10.14 מיליון ל-10.41 מיליון.
"אוכלוסיית סין החלה לרדת 9-10 שנים מוקדם יותר ממה שחזו גורמים רשמיים בסין ובאו"ם", אומר יי פוקסיאן, דמוגרף ומומחה למגמות אוכלוסייה סינית באוניברסיטת ויסקונסין-מדיסון.
סין ניסתה לחזק את אוכלוסייתה מאז שסיימה באופן רשמי את מדיניות ה"ילד אחד" שלה בשנת 2016. בשנה שעברה אימצה המדינה מדיניות שמטרתה לעודד זוגות להביא שלושה ילדים לעולם. לפי הלשכה הלאומית לסטטיסטיקה מספר הגברים בסין גבוה בהרבה ממספר הנשים (722 מיליון לעומת 689 מיליון), כתוצאה ממדיניות הילד האחד והעדפה מסורתית של צאצאים זכרים להמשיך את שם המשפחה.
מאז שנטשה את המדיניות, סין ניסתה לעודד משפחות להביא שניים או אפילו שלושה ילדים, עם הצלחה מועטה, מה שמשקף עמדות בחלק גדול ממזרח אסיה, שבה שיעורי הילודה ירדו באופן חד. עוד אחד מהגורמים שמורידים את כמות הילודה בסין הוא העלות הגבוהה של גידול ילדים בערים של סין.
כבר זמן רב שסין היא המדינה המאוכלסת ביותר בעולם, אך היא צפויה לרדת למקום השני בקרוב כשהודו תעלה למקום הראשון. לפי הערכות, אוכלוסיית הודו היא יותר מ-1.4 מיליארד וממשיכה לגדול.
לפי פוקסיאן, אוכלוסיית סין למעשה נמצאת בירידה מאז 2018, מה שמראה כי משבר האוכלוסייה "קשה הרבה יותר" ממה שחשבו בעבר. לסין יש כעת את אחד משיעורי הפריון הנמוכים בעולם. "זה אומר שהמשבר הדמוגרפי האמיתי של סין הוא מעבר לכל דמיון ושכל המדיניות הכלכלית, החברתית, הביטחונית והחוץ של סין בעבר התבססו על נתונים דמוגרפיים שגויים".
בנוסף, זה לא היה ברור אם נתוני האוכלוסייה הושפעו מהתפרצות קורונה שזוהתה לראשונה בסין לפני שהתפשטה ברחבי העולם. סין הואשמה על ידי כמה מומחים בדיווח שממעיט במכוון במספר מקרי מוות מהנגיף אך לא פורסמו הערכות לגבי המספר האמיתי. האו"ם העריך בשנה שעברה שאוכלוסיית העולם הגיעה ל-8 מיליארד ב-15 בנובמבר ושהודו תחליף את סין כמדינה המאוכלסת ביותר בעולם בשנת 2023. המפקד האחרון של הודו היה מתוכנן לשנת 2022 אך נדחה על רקע המגיפה. בדו"ח שפורסם ביום האוכלוסייה העולמי, האו"ם גם אמר שגידול האוכלוסייה העולמי ירד מתחת ל-1% בשנת 2020, לראשונה מאז 1950.
כמו כן, ביום שלישי פרסמה הלשכה נתונים המראים שהצמיחה הכלכלית של סין ירדה לרמה השנייה הנמוכה ביותר מזה ארבעה עשורים לפחות, בשנה שעברה. הכלכלה מספר 2 בעולם צמחה ב-3% ב-2022, פחות ממחצית מה-8.1% בשנה הקודמת. זה היה השיעור השנתי השני הנמוך ביותר לפחות מאז שנות ה-70, לאחר הירידה ל-2.4% בשנת 2020 בתחילת מגיפת הקורונה.