חברי הכנסת של סיעת חד"ש-תע"ל פנו אתמול (ב') ליועצת המשפטית של הכנסת, עורכת הדין שגית אפק, בבקשה הנוגעת לביקור מחבלים בכלא. הם מבקשים לבחון את החלטת השר לביטחון לאומי לבטל את המתווה לביקור חברי כנסת אצל מחבלים המרצים עונש מאסר באגפים הביטחוניים בכלא הישראלי על פעילות טרור. את המתווה הנוכחי גיבש קודמו של בן גביר בתפקיד, עמר בר-לב. חברי הכנסת הערביים דרשו מהיועצת להביע את עמדתה המשפטית בנוגע לחוקיות ביטול מתווה ביקור האסירים.
לפני כשבוע וחצי השר לביטחון לאומי, יו"ר מפלגת עוצמה יהודית, איתמר בן גביר הודיע ליו"ר הכנסת אמיר אוחנה על ביטול הנוהג בו כל חבר כנסת יוכל לבקר אסירים ביטחוניים. הנוהג נקבע בתקופתם של עמר בר לב ומיקי לוי, בתפקידיהם הקודמים כשר לביטחון פנים ויו"ר הכנסת.
אוחנה קיבל את הודעתו של השר לביטחון לאומי בהסכמה וציין: "אני סבור כי יש במפגשים של חברי כנסת עם אסירים ביטחוניים כדי לתת רוח גבית לאותם אסירים ואלה עשויים להוביל להסתה ולקידום תעמולת טרור", נכתב בהודעתו של השר לאוחנה. בן גביר נימק את הצעד ואמר "הגיע הזמן להפסיק את טיילת הפינוקים אצל המחבלים. לא אאפשר ביקורי תמיכה והסתה לטרור במשמרת שלי".
בן גביר אמר לאוחנה בכוונתו לחזור למדיניות הקודמת, אשר במסגרתה רק ח"כ אחד מכל סיעה הורשה לבקר אסירים היושבים באגפים ביטחוניים, בהתאם לפיקוח מתאים על הביקורים. הנוהג השתנה בשנת 2016, לאחר פרשת הטלפונים, במסגרתו חבר הכנסת באסל גאטס ממפלגת בל"ד נתפס כשהוא מבריח טלפונים סלולריים וציוד נוסף למחבלים בכלא. בעקבות פרשה זו נגזר על גטאס עונש מאסר בן שנתיים וחצי והוא אולץ להתפטר מהכנסת.
במפלגת חד"ש-תע"ל טענו כי בן גביר מבקש לצמצם את אפשריות הביקורים, "חרף העובדה שטרם חלפה התקופה שנקבעה ליישום המתווה ושבסופה אמורה הייתה להישקל אפשרות עיגונו בפקודת בתי הסוהר המסדירה את הביקורים".
במכתבם ליועצת המשפטית כתבו חברי הכנסת כי "מכוח תפקידנו כחברי כנסת, מחובתנו וזכותנו לפקח על הרשות המבצעת ובתוך זה לבקר במתקני כליאה, לקבל מידע אודות התנאים והיחס אליהם זוכים האסירים המסווגים כביטחוניים ולבדוק האם מופרות זכויות אדם".
"איננו יודעים האם הכנסת או הייעוץ המשפטי לכנסת עודכנו מבעוד מועד על החלטת השר לביטחון לאומי כפי שהובאה באמצעי התקשורת, אך אנו סבורים שזו החלטה שפוגעת מאוד במעמד חברי הכנסת. נבקשך להיכנס לעובי הקורה ולבחון את הסוגיה ולהביא בפני חברי הכנסת את עמדתך בעניין חוקיות המהלך".