השעה כבר מאוחרת, אני קורא לילדים לבוא אל השולחן לארוחת הערב, אבל בן התשע מבושש להגיע. הוא נמצא לבסוף כשהוא שוכב על הספה, רגליו מתנופפות באוויר, שקוע בקריאה של סדרת שאלות ותשובות על אמונה ואבולוציה. אני לוקח ממנו את הספר בעדינות, וקורא בו מעט בעצמי בזמן שהחביתות מתחילות להתקרר. רעיונות עמוקים, רציניים, עם ציטוטים של הרב קוק ורס"ג – איך הם מצליחים לרתק ילד בן תשע? בלילה אני נכנס לומר לילה טוב למתבגרת, ורואה ליד המיטה שלה את הכרך השני של "היי הרב". אתה מכיר את הרב יוני לביא, היא אומרת, נכון? אז אולי תשאל אותו מתי הוא כבר מוציא את הכרך השלישי?
לסדרת ספרי "היי הרב" שכבשה את רשימת רבי־המכר של רשת "דברי שיר" מצטרף עכשיו ספר חדש לבני הנעורים, "העתיד מתחיל עכשיו" בהוצאת "ידיעות ספרים". הוא בנוי מעשרה "שיעורים" קצרים לחיים, המלווים בהפעלות וקישורים לסרטונים, לצד איורים יפים ומתוחכמים של נדב נחמני. ורגע לפני שגם הספר הזה תופס את מקומו ברשימות רבי־המכר, אני מבקש להבין את סוד ההצלחה של הרב יוני לביא, לשאול אותו על האתגרים שהוא מזהה ולהבין קצת יותר לעומק את התשובות שהוא מציע.
מה מונע מאיתנו לגדול? יש משהו באקלים התרבותי שלנו שמדכא את הצמיחה של האישיות?
"קודם כול אנחנו צריכים להפנים שקרתה פה מהפכה. ההמצאה של האינטרנט, הטלפונים והרשתות היא לא עוד משהו שהצטרף לחיינו, אלא עידן חדש בהיסטוריה האנושית. הרב קוק אמר כבר לפני מאה שנה שהעולם צועד על שתי רגליים – הרצון והיכולת; וקורה לפעמים שהרגל שהולכת קדימה היא זו של היכולת, המדע והטכנולוגיה, ואילו הרגל של ה'רצון', של המודעות והמוסריות, משתרכת מאחור. בפער הזה, בין הרצון ליכולת, קורות כל התקלות. והפער במקרה שלנו גדול מאוד.
"זה נכון בפרט במדינת ישראל, שבה הנוער הוא במקום הראשון בעולם בשעות גלישה. זה לא רק זמן שחולף, אלא סדרה של השלכות רוחניות וחינוכיות. האינטרנט מפתח פאסיביות, נותן משקל גדול לנראות על פני תוכן פנימי. צפיתי לא מזמן בריאיון עם אחת הזמרות המפורסמות ביותר בישראל, ושאלו אותה מה הספר האחרון שקראת. היא ענתה: 'קראתי רק ספר אחד, וזה היה כשהייתי ילדה'. מדובר באישה שיש לה מיליון ורבע עוקבים באינסטגרם, רבבות ילדות שמעריצות אותה, אבל היא כלי חלול לגמרי".
לאחרונה כתבת פוסט שחולל סערה־זוטא סביב הקליפ האחרון של חנן בן־ארי, כשביקרת את הופעתן של נשים רוקדות. לדעתך יוצרים דתיים אמורים להיות כפופים לצנזורה רבנית?
"רב הוא לא 'פקח צניעות' של אף אחד, אבל מחובתו להשמיע את קול התורה בכל הסוגיות שעל הפרק. התורה שאני גדלתי עליה לא עוסקת רק בפרשת השבוע ובכפית בשרית בקפה חלבי. יש לה מה לומר גם על התרבות שאנחנו צורכים ועל חיי הפנאי שלנו. דווקא מכיוון שאני כל כך אוהב ומעריך את חנן בן־ארי, שאני מוצא בו שילוב מדהים של זמר ענק שמחובר חזק למקורות ולאלוקים, היה חשוב לי להצביע על מקום שבו נשמע לי שהוא 'מזייף' באמירה שלו".
הכתבה המלאה תפורסם מחר (ו') במגזין מוצש