13 חברי פרלמנט פולנים ביקרו השבוע בישראל, הגיעו לכנסת, ואף נפגשו עם נשיא המדינה יצחק הרצוג. זאת הפעם הראשונה זה ארבע שנים שחברי פרלמנט פולנים מגיעים ארצה במשלחת רשמית.
לדבריהם זהו ניסיון לחמם מחדש את היחסים עם ישראל, לאחר חילופי הממשלות בארץ. סגן נשיא הסנאט הפולני מישל קמינסקי, אחד מחברי המשלחת, קרא לכנסת לחדש את יחסיה עם בית הנבחרים הפולני ולהקים מחדש קבוצת ידידות בין־פרלמנטרית.
במהלך הביקור נפגשו הפולנים עם נציגי רשות החירום הלאומית במשרד הביטחון ואנשי בית החולים רמב"ם, וכן עם היושבים במרכז משאבים למניעת לחץ בקהילה. מטרתם הייתה ללמוד מהניסיון הישראלי על התמודדות עם מצבי חירום בשביל הטיפול באזרחים פולנים המתגוררים סמוך לאזורי הלחימה באוקראינה.
לפני כשנה וחצי הודיעה הכנסת כי בעקבות אישור "החוק הפולני" המגביל את יכולתם של ניצולי שואה ובני משפחותיהם לתבוע רכוש ששייך להם בפולין, לא תתוכנן הקמת קבוצת ידידות בין־פרלמנטרית. על אף הפגיעה ביחסי המדינות, הנציגים הישראלים שנפגשו עם המשלחת השבוע – סגן יו"ר הכנסת ח"כ משה טור־פז וכן הח"כים בועז ביסמוט ויסמין סאקס־פרידמן – הביעו תקווה שהיחסים בין ישראל לפולין ישובו למסלול תקין.
"מדינות יכולות להתגבר על מחלוקות", אמר ח"כ ביסמוט לאורחים. עם זאת, הוא הביע בפני המבקרים את אכזבתו מהצבעתה של ורשה באו"ם באחרונה, כשתמכה בהצעה הפלסטינית להפנות שאלה לבית הדין הבינלאומי לצדק בהאג. "ציפינו מפולין להצביע בעד ישראל, בשעה שהפלסטינים החליטו לפעול באופן חד־צדדי בעצרת האו"ם", אמר ח"כ ביסמוט.
במהלך השיחה אמר ח"כ טור־פז שיעביר את בקשת הפולנים לחידוש היחסים ליו"ר הכנסת ח"כ אמיר אוחנה. מצידו, אוחנה בירך את המשלחת מעל דוכן המליאה.
היחסים עם פולין, שהתערערו בתחילת כהונתו של יאיר לפיד כשר החוץ בשל משבר חוק הרכוש, שבו למסלול יציב יותר בשל שיתוף הפעולה בין ישראל לפולין על רקע הלחימה באוקראינה והסיוע שהגישו הפולנים לאזרחים ישראלים שביקשו לצאת מאוקראינה לאחר הפלישה הרוסית לשם, דרך מעברי הגבול במזרח פולין.
ד"ר עמנואל נבון, מנכ"ל ארגון אלנט־ישראל הפועל לחזק את הקשרים בין ישראל לאירופה, הוא שארגן את הגעת המשלחת הפולנית לארץ. על רקע הביקור הוא הזכיר שישראל שלחה בחזרה שגריר לוורשה לאחר המשבר בין המדינות, אך פולין טרם השיבה בשיגור שגריר משלה לכאן.
על השאלה אם חברי הפרלמנט שביקרו השבוע בארץ תמכו בחוק הרכוש השיב נבון כי חלקם אכן עשו זאת. "אחד מחברי המשלחת שהצביע נגד אמר לי שזה חוק מזיק ומיותר בעיניו", אומר נבון. "אני חושב שהייתה אי הבנה לגבי החוק פה בארץ, והתגובה של שר החוץ לפיד לא הייתה מידתית.
"מבחינת הפולנים, הם בעיקר רוצים לדעת איפה ישראל עומדת בעניין המלחמה באוקראינה, ומצפים להזדהות וסיוע רבים יותר לאוקראינים".
גם עניין מסעות הנוער הישראלי לפולין לביקור במחנות ההשמדה עלה לדיון מול האורחים מפולין. לפיד הסביר בעבר כי המסעות הופסקו בשל הסירוב הפולני לאפשר לגורמי ביטחון ישראליים ללוות את הקבוצות, וגם בשל הרצון הפולני להתערב בתוכני המסע המועברים לתלמידים מישראל.
נבון סבור שאפשר להתגבר על הפערים הללו ולהשיב את המסעות לסדרם: "הם מוכנים לדבר על הדברים, אני סבור שזה יכול להיפתר".