החורף הנוכחי מסתמן כאחד החורפים היבשים ביותר שחווינו מאז תחילת המדידות, ולמרות זאת מפלס הכנרת עלה. ברשות המים אמרו היום (א') כי מתחילת ינואר ירד המפלס ב-2 ס"מ – המדידה הנמוכה ביותר בחודש זה משנת 64'". ובכל זאת "מפלס הכינרת עלה בסוף השבוע האחרון בחצי ס'"מ. נכון להיום, על פי נתוני רשות המים, חסרים 1.74 מטרים לקו האדום העליון של מפלס הכנרת, והמפלס גבוה ב- 2.46 מטרים מהקו האדום התחתון.
בשבוע שעבר פרסמו ברשות המים סיכום חלקי לחודשי החורף הראשונים, ומהם עולה כי מצב המשקעים השנה קשה מאוד, כפי שניתן היה להבין. "אחרי 4 שנים, בהן כמויות המשקעים המצטברות השתוו לממוצע ואף עלו עליו, שנת 2022/23 מסתמנת כשנה שחונה במיוחד, כאשר עד ל 10/1, כמות המשקעים המצטברת ביחס לממוצע הסתכמה ב- 50% בלבד. האזור השחון ביותר באופן, יחסי הוא צפון הארץ, כאשר באגן ההיקוות של הכנרת כמות המשקעים המצטברת הגיעה ל- 45% בלבד מהממוצע".
כדוגמה למצב הביאו ברשות את הנתונים של אחת התחנות: "חמור במיוחד המצב במרום גולן – תחנת גשם המהווה אינדיקציה להזנה של מקורות הירדן , בה כמות הגשם המצטברת עד ל- 10/1 הגיעה ל- 126 מ"מ בלבד, זוהי כמות הגשם הנמוכה ביותר (עד למועד זה) שנמדדה במהלך 50 שנות מדידה. כמובן שהמצב עדיין נזיל – ואירוע גשם משמעותי יכול לשנות את התמונה".
ברשות המים ממשיכים ואומרים כי "מבאר שבע דרומה כמויות הגשם שירדו היו מעל הממוצע, אך אין לכך תרומה ממשית למשק המים. רוב הסיכויים שהשנה תהיה נמוכה משמעותית מהממוצע, וביחס לשנים עברו מדובר בפתיחת שנה הגרועה ביותר בחמישים השנים האחרונות".
בשבוע שעבר, אמר צחי וקסמן, חזאי חברת מטאו-טק, בשיחה עם אתר מקור ראשון ששנה זו יכולה להיות אחת משלוש השנים היבשות ביותר מאז תחילת המדידות וכי "כרגע אנחנו דוהרים למצב הזה בקצב מסחרר. קשה למצוא לזה אח ורע בהיסטוריה אצלנו, זאת אחת מנקודות הזמן הגרועות ביותר מבחינת כמויות הגשם. בגליל, בגולן וביהודה ושומרון המצב הכי רע עם 30-50 אחוזים ממה שצריך לרדת עד עכשיו. 'בצורת' מוגדרת כפחות מ-80 אחוזים של גשם, אז למעשה מצבנו עכשיו גרוע יותר. הרבה שנים לא היה דבר כזה".
וקסמן המשיך ואמר כי "אם תימשך הבצורת, והמודלים מראים שהמחסור בגשם ילווה אותנו גם בחודשים הקרובים, אז אין מקום לאופטימיות. גם אם יהיו גשמים בהמשך החורף עדיין לא נצא מהבצורת שנקלענו לתוכה. אם בסוף ינואר המצב כל כך גרוע – קשה להחזיר את המצב לממוצע. אני כמעט בטוח שבארכיון האקלימי של מדינת ישראל לא קיים מצב שבסוף ינואר נמצאים עם 30 אחוזי גשם ובסוף העונה הגיעו ל-100 אחוזים. צריך שיקרה פה נס".