חמישה מיליארד בני אדם חשופים לסיכונים גבוהים יותר למחלות לב באמצעות שומן טראנס, אמר היום (ב') ארגון הבריאות העולמי, וביקר מדינות שלא הצליחו לפעול נגד החומר הרעיל.
ארגון הבריאות העולמי פרסם ערעור בשנת 2018 לביטול חומצות השומן המיוצרות תעשייתית במזונות ברחבי העולם עד 2023, על רקע עדויות שהן גרמו ל-500,000 מקרי מוות בטרם עת מדי שנה.
למרות ש-43 מדינות עם אוכלוסייה משולבת של 2.8 מיליארד בני אדם יישמו כעת מדיניות של שיטות עבודה מומלצות נגד שומן הטראנס, 5 מיליארד האנשים האחרים בעולם נותרו ללא הגנה, כך מסרה סוכנות הבריאות של האו"ם. היא הוסיפה כי מצרים, אוסטרליה ודרום קוריאה הן בין המדינות שלא נקטו במדיניות זו ויש להן שיעור גבוה במיוחד של מחלות לב משומן טראנס.
השמן המוצק שסותם עורקים סביב הלב משמש לעתים קרובות במזון ארוז, מאפים, שמני בישול וממרחים כמו מרגרינה. "שומן טראנס הוא כימיקל רעיל שהורג, ולא אמור להיות לו מקום במזון", אמר מנכ"ל ארגון הבריאות העולמי, טדרוס אדהנום ג'ברייסוס, על רקע פרסום דו"ח ההתקדמות השנתי. "הגיע הזמן להיפטר מזה אחת ולתמיד". הוא הוסיף כי החומר טומן בחובו "סיכונים בריאותיים עצומים הגוררים עלויות אדירות למערכות הבריאות".
קריאת פעולה דחופה
יצרני מזון משתמשים בשומן טראנס מכיוון שיש להם חיי מדף ארוכים יותר והם זולים יותר מחלק מהחלופות.
שיטות עבודה מומלצות להעלמת שומן טראנס פירושן הגבלה לאומית מנדטורית של שני גרם שומן טראנס המיוצר בתעשייה לכל 100 גרם שומן הכולל בכל המזונות; או איסור לאומי על ייצור או שימוש בשמנים מוקשים חלקית, שהם מקור עיקרי לשומן טראנס.
ארגון הבריאות העולמי אמר כי תשע מתוך 16 המדינות עם השיעור המוערך הגבוה ביותר של מקרי מוות ממחלות לב כלילית שנגרמו כתוצאה מצריכת שומן טראנס לא מיישמות מדיניות שיטות עבודה מומלצות. תשע המדינות הן אוסטרליה, אזרבייג'ן, בהוטן, אקוודור, מצרים, איראן, נפאל, פקיסטן ודרום קוריאה. פרנצ'סקו ברנקה, מנהל התזונה ובטיחות המזון של ארגון הבריאות העולמי, קרא לאותן מדינות לנקוט ב"פעולה דחופה".
ל-60 מדינות יש כיום מדיניות לחיסול שומן טראנס, המכסה 3.4 מיליארד בני אדם או 43% מאוכלוסיית העולם. מתוך מדינות אלו, 43 מיישמות תקני שיטות עבודה מומלצות, בעיקר באירופה ובאמריקה. עם זאת, סטנדרטים כאלה עדיין לא אומצו על ידי מדינות בעלות הכנסה נמוכה. "יש כמה אזורים בעולם שלא מאמינים שהבעיה קיימת", אמר ברנקה, והתעקש ש"קל להם לנקוט בפעולה כדי למנוע את השלכת המוצרים האלה עליהם".
"שום תירוץ"
הארגון ללא מטרות רווח Resolve to Save Lives שיתף פעולה עם ארגון הבריאות העולמי להפקת הדו"ח. "פשוט אין תירוץ לאף מדינה שלא נוקטת בפעולה כדי להגן על תושביה מפני הכימיקל הרעיל המלאכותי הזה", אמר נשיאה טום פרידן, לשעבר מנהל המרכז האמריקאי לבקרת מחלות ומניעתן. "רק הלב שלך יידע את ההבדל. אתה יכול לחסל שומן טראנס מלאכותי מבלי לשנות את העלות, הטעם או הזמינות של אוכל נהדר".
מחלות לב וכלי דם הן גורם המוות המוביל בעולם. לפי הערכות, 17.9 מיליון אנשים מתו ממחלות לב ב-2019, מתוכם 85 אחוזים נבעו מהתקפי לב ושבץ מוחי. ביטול שומני טראנס נתפס כדרך קלה להפחית את המספרים.
פרידן אמר כי חיסול עולמי נמצא בהישג יד, והצביע על מדינות גדולות כמו ניגריה ומקסיקו הנעות לעבר קו הסיום. "אנחנו אופטימיים שהעולם יכול להפוך שומן הטראנס להיסטוריה", אמר.