הריסת בית המחבל עודאי תמימי שרצח את נעה לזר ז״ל במחנה הפליטים שועפט נדחתה אתמול לאחר הוראה מדרג מדיני בכיר. האם הסיבה הפגישה של נתניהו עם מלך ירדן וחשש למבוכה במהלך הפגישה? הפגישה התקיימה אתמול במשך שעות בארמונו של המלך, בזמן שכוחות הביטחון נערכו לבצע את ההריסה ודיווחים ברשתות הערביות כבר החלו לדווח על ההריסה הצפויה לאור הכניסה של הכוחות.
הטענה, אותה השמיעו גורמים מדיניים, היא שמערכת הביטחון התריעה כי ביצוע הריסה במחנה פליטים בזמן שראש הממשלה נמצא בביקור אצל המלך, יכולה הייתה להביא למשבר קשה בין נתניהו למלך ירדן. לפי טענה זו, המשבר היה יכול להיות קשה במיוחד אם עבודות ההריסה של בית המחבל יגרמו להסלמה בשטח, ללא קשר לביקור נתניהו. ראוי לציין כי הביקור נשמר בחשאי ורק לאחר חזרת נתניהו לארץ הותר לפרסם על קיום הביקור.
מנגד, גורמים בכירים אחרים ניסו להאשים את השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר, בדחיית ההריסה וטענו כי הסיבה לדחייה הייתה רצונו של השר להגיע להליך ההריסה ולצפות בו. הם טענו שדבר כזה יכול לגרום להתססה של השטח. השר בן גביר דחה את הטענות בתוקף וטען שלא רק שזה לא היה על הפרק, אלא שאין שום סיכוי שהוא ייקח חלק בדבר כזה.
בלשכת ראש הממשלה סרבו להגיב אולם גורם ביטחוני בכיר אישר את הפרטים ומסר כי ההריסה נדחתה ותבוצע לאחר שכוחות הביטחון יציגו תזמון אחר לביצועה.
המחבל עודאי תמימי ביצע את הפיגוע במחסום שועפט בו נרצחה הלוחמת נעה לזר ז"ל ולוחם נוסף נפצע באורח קשה, המחבל ניצל חוסר מוכנות של הכוחות במחסום ונמלט מהמקום. שבוע לאחר מכן חוסל תמימי כשניסה לבצע פיגוע נוסף במעבר מעלה אדומים.
עתירה כנגד ההריסה, שהגישה משפחת המחבל באמצעות עמותות שמאל קיצוני, נדחתה פה אחד על ידי שלושה שופטי בג"ץ. בחוות הדעת העיקרית דחה השופט יחיאל כשר כל ניסיון לדון מחדש בחוקיותה של תקנה 119 לתקנות ההגנה, המאפשרת הריסת בתי מחבלים. "העובדות מלמדות שאין בטענותיהם של העותרים בעתירות דנן כל חידוש במישור העקרוני וטענות דומות או זהות נדונו ונדחו בפסיקתו של בית משפט זה", כתב כשר. "ההלכה הפסוקה המכירה בתוקפה של תקנה 119 ובקיומה של הסמכות, המוקנית למפקד, לעשות בה שימוש להריסת בתי מחבלים, הינה ברורה ואינה נזקקת לכל ליבון והכרעה מחודשים, בכלל, ובמסגרת פסק דין זה, בפרט".
השופט כשר הוסיף כי חוות דעת שהוגשה לבג"ץ מעידה באופן חד משמעי על האפקט ההרתעתי היעיל של הריסות בתים מול הטרור: "בהתאם לאמור לעיל ביקשנו וקיבלנו לעיון, בהסכמת באי-כוח העותרים, חומר חסוי הכולל חוות דעת של גורמי הביטחון האמונים על המלחמה בטרור. העמדה החד-משמעית המובעת בחוות הדעת הינה שאמצעי הריסת בתי מחבלים משיג את המטרה ההרתעתית אשר לקידומה נעשה בו שימוש. חוות הדעת מבוססת, בין היתר, על עשרות רבות של אינדיקציות התומכות במסקנה האמורה, עשרות מהן מהשנה האחרונה בלבד. לעומת זאת, האינדיקציות היכולות ללמד על תוצאה הפוכה, שהעותרים טוענים לה, הינן בודדות, בבחינת "בטלות בשישים".