האמת, לא ראינו את זה מגיע, ולא שיערנו שהלק ג'ל, המככב באינספור וריאציות וצבעים על הציפורניים של כמעט כל אחת מאיתנו, עלול לסכן אותנו. אבל, בואו נלך שבוע אחורה בזמן ונתקצר את הסערה למי שלא הייתה בסוד העניינים.
מחקר חדש שפורסם בכתב העת המדעי nature, קבע שקרינת ה-UV, הנפלטת מחלק ממנורות הייבוש לקיבוע הלק, חזקה יותר מקרינת השמש ולכן היא עלולה לגרום לסרטן העור. מנגד, מנהל המזון והתרופות האמריקאי, ה-FDA, שיגר הודעה טיפה יותר מרגיעה וקבע שבשימוש במייבשים הללו יש סיכון נמוך לחלות בסרטן. אנחנו, לא רגועות מטבענו, פנינו לד"ר להבית אקרמן, מומחית ברפואת עור, שתנסה לעשות לנו סדר בסוגייה הזו ולנפק לנו מדריך בטוח לטיפול בציפורני נפשנו.
לדברי ד"ר אקרמן חשוב לציין "שהמחקר בוצע על תרבית של תאים אנושיים וכן על תאים של עכברים ולא ברקמת גוף אנושית חיה", לכן, נדרש מחקר ממושך יותר כדי לקבוע האם השימוש במכשירים הללו אכן גורם להגדלת הסיכון לסרטן בתאים אנושיים חיים. "החוקרים ציינו שייקח לפחות עשור עד להשלמת כל המחקרים הנדרשים כדי לשחרר לעולם מסקנה נחרצת בנושא". היא מסכמת ומנפקת לכל המודאגות 4 כללים חשובים לעשור הקרוב, שיעזרו להיזהר ולשמור על העור בזמן השימוש במנורת UV ללק ג'ל:
1. יש למרוח קרם הגנה לפני כל מריחת לק ג'ל ורצוי שיהיה עם מסנן פיזיקלי, כזה המקטין את נזקי הקרינה.
2. רצוי להשתמש במסנן קרינה באופן קבוע, מאחר והידיים הן האיבר שחשוף כל הזמן לקרני השמש המזיקות.
3. מומלץ לרווח את התורים לטיפול, מאחר וידוע שנזקי הקרינה מצטברים לאורך זמן.
4. והכי חשוב – הקפידו לשים בזמן הטיפול כפפות חוסמות קרני UV על כפות הידיים (כאלו שחושפות את הציפורניים בלבד).
פנינו גם למאיה לזר, מנהלת הדרכת מותג טיפוח הציפורניים ESSIE, כדי שאף היא תאיר את עינינו ותעניק לנו מדריך קצרצר ל"עשי ואל תעשי" בכל הנוגע למריחת לק ג'ל:
1. הקפידו למרוח לק בעל רשיון של משרד בריאות, כזה שכל רכיביו מאושרים ואין סכנה שנעשה שימוש בחומרים שעלולים להיות מסוכנים.
2. השתמשו בלק דמוי ג'ל שאינו מצריך שימוש במנורה.
3. אם אתן מאלו שמפתחות רגישות לחומר, כמו פריחה על העור, הפסיקו לאלתר את השימוש בלק ג'ל המחייב מנורת ייבוש.
4. אם הלק עולה על העור בעת המריחה, הקפידו להסיר אותו כדי שלא יגרום לפציעה או כוויה כשמכניסים את כף היד למנורת הייבוש.