הנשיא ביידן הודיע ביום רביעי כי הממשל האמריקני ישלח 31 מטנקי הקרב המובילים שלו: M1 Abrams לאוקראינה, זוהי עליית מדרגה משמעותית ברמת הסיוע הצבאי של אצות הברית לאוקראינה שמגיעה בעקבות הצפי להתגברות הלחימה באביב.
המהלך מגיע לאחר שגורמים אמריקאים העלו חששות במשך זמן רב לגבי יכולתו של הצבא האוקראיני לתפעל ולתחזק את הטנקים. למרות זאת, הלחץ לשלוח את האברמס גבר כשהתברר שגרמניה לא ששה לספק את טנקי ה-Leopard 2 שלה (שיותר נפוצים וקלים יותר לשימוש) ללא צעד דומה מצד ארצות הברית. בעקבות הודעתו של ביידן, גרמניה הודיעה ביום רביעי כי היא תאשר מסירה של 14 טנקי Leopard 2 לאוקראינה.
הנה מה שצריך לדעת על טנק הקרב של ארה"ב:
מדוע אוקראינה רוצה את ה-M1 אברמס של ארה"ב?
קייב התחננה בפני שותפיה לשלוח טנקי קרב מערביים כבדים שיוכלו לעזור לה בקו החזית, שם הלחימה נמצאת ברובה בקיפאון בחודשים האחרונים. טנק הקרב הראשי של ארה"ב, בשירות מאז 1980, הוא מהחזקים בעולם. בגרסאות מודרניות של הטנק, שכבות של שריון עשוי אורניום מדולל מספקות הגנה משמעותית ללוחמים שבתוכו.
ארצות הברית ובעלות בריתה אמרו כי אוקראינה זקוקה לשריון כבד כדי להמשיך את לחימתה במזרח. מזכ"ל נאט"ו, ינס סטולטנברג, הגדיר השבוע את מסירת הטנקים וכלי רכב משוריינים אחרים כ"דחופה".
הכוחות הרוסיים צפויים להתחיל במתקפה חדשה באביב, ואוקראינה שואפת לפתוח במתקפה נגדית משלה כדי להחזיר את השטח שנכבש על ידי רוסיה. טנקים יהיו חיוניים כדי לתת לאוקראינה את היתרון, אומרים גורמים רשמיים באוקראינה ובמדינות המערב, במיוחד כאשר בעלות ברית מאמנות כוחות אוקראינים לבצע תמרוני "זרוע משולבת" נגד כוחות רוסים שהתחפרו לאורך קו החזית במזרח.
הטנקים האמריקאים הכבדים, חזקים יותר מכל הכלים המשוריינים שאוקראינה משתמשת בהם כיום או תקבל בקרוב. הם נועדו לשתף פעולה עם טנקים אחרים ולפרוץ דרך קווי האויב. הם מיועדים לנוע על פני שטח פתוח, בדומה לנוף במזרח אוקראינה.
הקרמלין, שהגיב ביום רביעי על אספקה אפשרית של טנקי אברמס לקייב, אמר שהם "יישרפו כמו כל השאר" וכי הפוטנציאל שלהם לעזור לאוקראינה זוכה להערכת יתר, לפי סוכנויות הידיעות הרוסיות.
למשלוח טנקי האברמס עשוי להיות ערך סמלי יותר מאשר אסטרטגי: בכירים אוקראינים דחקו בוושינגטון לאשר משלוח של אברמס, בטענה שהדבר יגרום לגרמניה לשלוח טנקים משלה ולהסיר את הווטו הגרמני בנוגע לשליחת נשק כזה משאר מדינות אירופה. הטנקים הללו מצויים בשפע ברחבי אירופה, אבל משלוחים דורשים חתימה מגרמניה, היצרנית, שנרתעה לבצע מהלך כזה באופן חד צדדי. נראה כי ההחלטה האמריקנית לשלוח טנקים של אברמס שכנעה את ברלין, שאמרה ביום רביעי כי היא תאפשר למדינות אחרות להעביר גם את מטוסי ה-Leopard 2 שלהם.
מדוע היססה ארצות הברית לשלוח את הטנקים?
גורמים רשמיים בממשל ביידן אמרו בעבר כי הטנקים מתוצרת ארה"ב, ששוקלים כ-70 טון, מציגים קשיים לוגיסטיים עבור שדה הקרב באוקראינה. הם כבדים יותר מהטנקים של Leopard 2. ובמקום סולר, המניע את הנמרים, המנוע האברמס פועל בדרך כלל על דלק סילוני, שעלול להיות קשה יותר לספק.הבטחות לציוד מודרני יותר עבור אוקראינה העלו גם שאלות לגבי האופן שבו בעלות בריתה יאמנו חיילים אוקראינים להשתמש בהם.
בכירים אמריקאים אמרו שהאברמס דורש תחזוקה מורכבת, לוגיסטיקה והכשרה מיוחדת. "זה יקר. קשה להתאמן עליו… זו לא הכלי הקל ביותר לתחזוקה", אמר תת שר ההגנה קולין קאהל לכתבים בשבוע שעבר לאחר ביקור בקייב.
במהלך המלחמה, גורמים אמריקאים שקלו היטב האם שליחת מערכת נשק מסוימת לקייב עשויה לעורר את רוסיה להסלים את הסכסוך. אבל לאחר דיונים עם עמיתים גרמנים, ממשל ביידן החליט לתרום את הטנקים, בעוד ברלין חתמה על שליחת טנקיLeopard 2 . ביידן אמר ביום רביעי כי ההחלטה אינה מייצגת "איום התקפי על רוסיה", אלא נועדה לסייע לאוקראינה להגן על עצמה מפני "התוקפנות האכזרית באמת של רוסיה".
"כדי לשחרר את אדמתם, הם צריכים להיות מסוגלים להתמודד עם הטקטיקה והאסטרטגיה המתפתחת של רוסיה בשדה הקרב בטווח הקרוב מאוד", אמר ביידן על הכוחות האוקראינים.
כמה טנקי אברמס תשלח וושינגטון – ומתי?
ארצות הברית מתכננת לשלוח 31 טנקים – מספיק לגדוד אחד, אמר פקיד ממשל ביידן ל"וושינגטון פוסט". המסירה עשויה להימשך חודשים, אם לא שנים. העיכוב נובע בחלקו משום שממשלת ארה"ב תזמין טנקים חדשים מהיצרן ולא תעביר אותם ממחסנים. הם אמורים להיות ממומנים על ידי יוזמת הסיוע לביטחון של אוקראינה, קרן המיועדת לרכישת ציוד צבאי עבור אוקראינה.
כמו כן, יש להכשיר את הכוחות האוקראינים כיצד לתפעל ולתחזק את האברמס ולשלב את הטנקים בפעולות התקפיות. ה- Leopard 2 מגרמניה ומבעלות ברית אחרות באירופה כנראה יגיעו מוקדם יותר ויכולים לעצב את שדה הקרב כבר באביב הקרוב.