"השיח האנטישמי לא מתרחש רק במשטרים אפלים, הוא מתרחש בלב ליבו של המערב, הדמוקרטי, החופשי" – כך אמר נשיא המדינה יצחק הרצוג בנאום שנשא בפרלמנט האיחוד האירופי.
הרצוג יצא לביקור בן יומיים בבלגיה, לרגל יום השואה הבינלאומי שיצוין מחר. את נאומו, פתח הרצוג בתפילת "אל מלא רחמים", לזכר נספי השואה. מי שנכחו באולם מדווחים כי בסיום נאומו של הנשיא, אחד מחברי הפרלמנט צעק "free Palestine", אולם מחיאות הכפיים בתום הנאום השתיקו את הצועק.
הרצוג אמר בנאום כי "אנו רואים כיום תנועות מקצווי הפוליטיקה האירופית והעולמית אשר נושאות בגאון את דגלה המכוער של האנטישמיות, שפעם נוספת מאיימת להפוך חברה דמוקרטית ומתורבתת לחברה שאוכלת את יושביה. לצערי הרב התמונה מדאיגה. מדאיגה מאד. השיח האנטישמי לא מתרחש רק במשטרים אפלים, הוא מתרחש בלב ליבו של המערב, הדמוקרטי, החופשי. שנאת יהודים עדיין קיימת. אנטישמיות עדיין קיימת. הכחשת שואה עדיין קיימת".

הנשיא הוסיף כי הוא מבקש להדגיש, "את הגבול החמקמק שבין ביקורת על מדינת ישראל לבין שלילת קיומה. מובן שניתן לבקר את המדינה שאני עומד בראשה. מותר לבקר אותנו, ומותר לחלוק עלינו. בדיוק כמו שניתן לבקר אתכם ואת מדינותיכם, מדינתנו חשופה לביקורת כמו כל חברה במשפחת העמים, והדמוקרטיה הישראלית מצטיינת ממילא בביקורת פנימית עזה ונוקבת. אבל, וזה ההבדל החשוב והקריטי – אסור שביקורת על מדינת ישראל תהפוך לשלילת עצם קיומה של מדינת ישראל -מדינת הלאום של העם היהודי, שאף הוכרה ככזו על ידי מוסדות הקהילה הבינלאומית. הטלת ספק בזכותה של מדינת הלאום של העם היהודי להתקיים היא לא דיפלומטיה לגיטימית! היא אנטישמיות במלוא מובן המילה, ויש לעקור אותה מן השורש. הכלל הוא פשוט: הביקורת עלינו חייבת לעבור את המבחן הבסיסי של הגינות ויושרה, ואסור לה להפוך -לא לדה-הומניזציה ולא לדה-לגיטימציה".
אתמול, נפגש הנשיא עם נשיאת הנציבות האירופית, אורסולה פון דר ליין. הנציבות האירופית הינה הרשות המבצעת של האיחוד האירופי.
הרצוג התייחס בשיחה עמה לאיום האיראני, ואמר כי "אחד האתגרים העומדים בפנינו, ואני חושב שכבר ברור שהוא גם עומד בפני אירופה, הוא העובדה שאיראן נמצאת באירופה. איראן נלחמת באזרחי אוקראינה בכך שהיא מספקת מל״טים ונשק קטלני, מסכנת את העולם בחתירתה ליכולות גרעיניות, הורגת ומענה את אזרחיה. אנו מאמינים כי הגיעה העת שאירופה תנקוט בעמדה תקיפה ביותר בנושא האיראני, מכיוון שמדובר באתגר לא רק עבור ישראל, האזור, המזרח התיכון, אלא גם עבור אירופה והעולם כולו".
בשבוע שעבר, הצביע הפרלמנט האירופי בעד הכללת משמרות המהפכה האיראניים ברשימת ארגוני הטרור האירופית, אולם מועצת שרי החוץ של האיחוד האירופי לא נענתה לקריאת הפרלמנט, ונמנעה מהכנסת משמרות המהפכה לרשימה.