לאיראן יש מספיק אורניום מועשר כדי לבנות "כמה" נשקים גרעיניים אם תבחר לעשות זאת, מזהיר כעת פקיד הגרעין הראשי של האו"ם. אבל מאמצים דיפלומטיים שמטרתם להגביל שוב את תוכנית האטום האיראנית נראים פחות סבירים מאי פעם, מכיוון שטהרן מחמשת את רוסיה במלחמתה באוקראינה, בנוסף להפגנות הציבוריות במדינה שמרעידות את הרפובליקה האסלאמית.
האזהרה של רפאל מריאנו גרוסי מהסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית, בתגובה לשאלות של מחוקקים אירופיים השבוע, מראה עד כמה הפך האיום של תוכנית הגרעין האיראנית לממשי. אפילו בשיא המתיחות הקודמת בין המערב לאיראן תחת הנשיא הקיצוני מחמוד אחמדינג'אד, לפני הסכם הגרעין ב-2015, היא מעולם לא העשירה אורניום בכמות וברמה גבוהה כמו היום.
במשך חודשים, מומחים הזהירו שלאיראן יש מספיק אורניום מועשר בשיעור של עד 60% כדי לבנות לפחות נשק גרעיני אחד – למרות שטהרן התעקשה תמיד שהתוכנית הגרעינית שלה נועדה למטרות שלום. בעוד שהתרה ביום שלישי ש"עלינו להיות זהירים ביותר" בתיאור התוכנית של איראן, גרוסי הודה באופן גלוי עד כמה מאגר האורניום המועשר בטהרן גדל.
"דבר אחד נכון: הם צברו מספיק חומר גרעיני לכמה כלי נשק גרעיניים, לא אחד בשלב זה", אמר גרוסי.
הדיפלומט הארגנטינאי התייחס לנאומו המפורסם של ראש הממשלה בנימין נתניהו באו"ם ב-2012, בו הוא הרים שלט עם ציור של פצצה עם פתיל בוער וצייר עליו קו אדום כדי להפציר בעולם שלא לאפשר את תוכנית הגרעין של טהרן להעשרת אורניום גבוהה. בעוד שהסכם הגרעין משנת 2015 הפחית באופן דרסטי את מאגר האורניום של איראן והגביל את התעשרותו ל-3.67%, נתניהו לחץ בהצלחה על נשיא ארה"ב דאז דונלד טראמפ לפרוש מההסכם.
"זוכרים שהיה אמור להיות הנושא הזה של פריצת הדרך ונתניהו שירטט דברים באו"ם ושם קווים – ובכן, זה עבר מזמן. יש להם 70 ק"ג של אורניום מועשר ב-60%. הכמות קיימת", אמר גרוסי. "זה עוד לא אומר שיש להם נשק גרעיני".
אבל הסכנה נותרה בעינה. אנליסטים מצביעים על מה שקרה עם צפון קוריאה, שהגיעה להסכם בשנת 1994 עם ארה"ב בו היא התחייבה לנטוש את תוכנית הנשק הגרעיני שלה. העסקה התפרקה בשנת 2002. עד שנת 2005, וכאשר היא מודאגת מכוונות ארה"ב לאחר פלישתה לעיראק, פיונגיאנג הודיעה שבנתה נשק גרעיני. כיום, לצפון קוריאה יש טילים בליסטיים המיועדים לשאת ראשי נפץ גרעיניים המסוגלים להגיע לארה"ב.
משלחת איראן לאו"ם טרם הגיבה לבקשת תגובה היום (ה') על דבריו של גרוסי, והרשויות בטהרן לא התייחסו אליהם ישירות. עם זאת, הטלוויזיה הממלכתית האיראנית ציטטה היום את מוחמד אסלאמי, ראש תוכנית הגרעין האזרחית במדינה, שאמר כי טהרן תקבל בברכה את ביקורו של גרוסי במדינה.
דיפלומטים איראנים הצביעו במשך שנים על הטפותיו של המנהיג העליון, אייתוללה עלי חמינאי, כפתווה מחייבת, או צו דתי, שאיראן לא תחפש להשיג פצצת אטום. עם זאת, גורמים איראניים החלו בחודשים האחרונים לדבר בגלוי על הסיכוי לבניית נשק גרעיני.
השיחות בין איראן למערב הסתיימו באוגוסט עם "טקסט סופי" של מפת דרכים לשחזור ההסכם של 2015, שאיראן עד היום לא קיבלה. בעוד מטבע הריאל האיראני צולל לשפל היסטורי מול הדולר, גורמים רשמיים באיראן, כולל שר החוץ חוסיין אמירבדולהיאן, טוענים טענות לא מבוססות על כך שפקידים אמריקאים הסכימו לדרישותיהם או על כספים בחו"ל שהוקפאו וכעת שוחררו.
במשרד החוץ האמריקני, ההכחשות לגבי הטענות של איראן גדלו עוד ויותר. "שמענו מספר הצהרות משר החוץ האיראני שהן מפוקפקות אם לא שקרים גמורים, אז רק כדאי לזכור את ההקשר הרחב הזה כשמצביעים על הצהרות של שר החוץ האיראני", אמר דובר מחלקת המדינה, נד פרייס ביום שני בתשובה לשאלה.
פרייס ואחרים בממשל הנשיא ג'ו ביידן טוענים שכל שיחות עתידיות עם איראן נותרות מחוץ לשולחן כאשר טהרן מתמודדת עם ההפגנות ארוכות החודשים לאחר מותה של מהסה אמיני, אישה צעירה שנעצרה בספטמבר על ידי משטרת המוסר במדינה. לפחות 527 בני אדם נהרגו ויותר מ-19,500 נעצרו על רקע התסיסה, לפי "פעילי זכויות אדם באיראן", קבוצה שעוקבת אחרי ההפגנות.
חלק נוסף בכעסם של האמריקנים – ויותר ויותר גם של האירופים – מגיע מכך שאיראן חימשה את רוסיה במזל"טים נושאי פצצות שתקפו שוב ושוב תחנות כוח ומטרות אזרחיות ברחבי אוקראינה. עדיין לא ברור מה טהרן, שיש לה היסטוריה מתוחה עם מוסקבה, מצפה לקבל בתמורה לאספקת הנשק לרוסיה. אחד הפוליטיקאים האיראניים הציע שהרפובליקה האסלאמית תוכל לגרום למטוסי הקרב של סוחוי Su-35 להחליף את צי המטוסים הישן שלה, המורכב בעיקר ממטוסי קרב אמריקאים מלפני 1979, אם כי עסקה כזו לא אושרה. מטוסי קרב כאלה יספקו הגנה אווירית מרכזית לאיראן, במיוחד מכיוון שכך היא תוכל להשגיח יותר מקרוב על אתרי הגרעין שלה.
ארה"ב וישראל גם פתחו השבוע את התרגיל המשותף האווירי, היבשתי והימי הגדול ביותר אי פעם, בשם Juniper Oak, שהפנטגון תיאר כאחד ש"לא נועד להיות מכוון כלפי אף יריב או איום ספציפי". עם זאת, היא באה על רקע המתיחות הגוברת עם איראן וכוללת תדלוק אווירי, התמקדות ודיכוי ההגנה האווירית של האויב – יכולות שיהיו חיוניות בביצוע תקיפות אוויריות.
לעת עתה אמר גרוסי כי "כמעט לא הייתה פעילות דיפלומטית" בניסיון לשחזר את הסכם הגרעין עם איראן, הסכם שהוא מתאר כעת כ"קליפה ריקה". אבל הוא עדיין דחק יותר בדיפלומטיה שכן טהרן עדיין תצטרך לתכנן ולבדוק כל נשק גרעיני אפשרי. "אסור לנו לוותר," אמר.