בעקבות הפיגוע בירושלים בליל שבת, ראש הממשלה בנימין נתניהו מצטרף לקריאתו של השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר להגדיל את תפוצת הנשק בקרב הציבור.
בישיבת הממשלה השבועית אמר נתניהו: "אנחנו מזרזים מתן נשק לאלפי אזרחים ישראלים ברחבי הארץ, כולל שירותי ההצלה. לזק"א יש 3,000 מתנדבים רכובים ברחבי הארץ. רק קומץ מהם חמושים. אני רוצה שהם וגם אחרים יהיו חמושים, זה יגביר את יכולת התגובה. אנחנו רואים פעם אחר פעם שאזרחים חמושים ומיומנים מצילים חיים".
בהצהרה שמסר השר בן גביר אמש, בעת שביקר את הפצועים בבית החולים, הוא התחייב לפעול להגדלת מספר האזרחים נושאי הנשק. "אני רוצה יותר נשקים ברחובות", אמר בן גביר, "כדי שאזרחי ישראל יוכלו להגן על עצמם. ראינו את זה באירוע היום בעיר דוד, שכאשר לאזרחים יש נשקים הם יכולים להגן על עצמם. לכן הנחיתי לכך את המשרד שלי וכאן אני צריך גם סיוע של האוצר, ואעלה את זה גם בקבינט – כדי להביא עוד אנשים לאגף רישוי כלי ירייה. זה יאפשר לאזרחים שרוצים ומתאימים לשאת נשק, ואני רוצה גם להקל בקריטריונים לכך. 17,000 אזרחים מחכים לרישיונות נשק".
בישראל יש כיום כ-160 אלף אזרחים הנושאים נשק ברישיון, לא פעם אותם אזרחים מנעו בעצמם פיגועים. רק אמש דווח כי תושב ירושלים, אשר נערים ערבים זרקו לביתו בקבוקי תבערה, הניס אותם באמצעות ירי באוויר. לפני מספר חודשים מחבל שחדר ליישוב תקוע הגיע עד לבית אחת המשפחות – ונורה על ידי אב המשפחה, שמנע פיגוע שעלול היה להסתיים בתוצאה קטלנית.
בחודש מרץ האחרון, מחבל חמוש במברג עלה לאוטובוס בגוש עציון והחל לתקוף ולנסות לדקור את אחד הנוסעים באמצעות הכלי שבידו. נוסע חמוש שהיה גם הוא על האוטובוס פתח לעברו באש ומנע מהפיגוע להסתיים בתוצאה קשה. כמה שבועות קודם לכן, בפיגוע בו נרצחו ארבעה בני אדם בבאר שבע, גם שם היה זה אזרח חמוש שירה במחבל ומנע ממנו להמשיך במסע הרצחני.
מספר האזרחים שמבקשים רישיון נשק הלך ופחת בהדרגה בעשור האחרון, עד לנקודת המפנה הדרמטית בחודש מאי 2021. בעקבות מתקפות הטרור שביצעו ערבים ישראלים נגד יהודים במהלך מבצע שומר החומות, אזרחים רבים ביקשו לקבל רישיון נשק כדי שיוכלו להגן על עצמם בעת הצורך. למעשה, בשנת 2009 היו כ-185 אלף רישיונות בידי הציבור, לעומת 148,617 בשנת 2021. מגמת הצמצום נובעת בין היתר גם ממיקוד ודיוק של תבחינים מזכים לרישוי כלי ירייה פרטי. החל מאותו חודש מאי, מספר הבקשות עמד על 15,849, עם מספר שיא של 6,092 בקשות בחודש יוני באותה השנה.
כיום, כדי לשאת נשק – על פי אגף הרישוי במשרד לביטחון לאומי – צריך לעמוד במספר קריטריונים, בין היתר: מי שרשום במשרד הפנים כאזרח או תושב קבע בן 21 ומעלה, ובלבד ששהה בישראל באופן רציף במשך שלוש השנים האחרונות לפחות, עובר להגשת הבקשה. נדרשת שליטה בסיסית בעברית, מתן הצהרת בריאות חתומה על ידי רופא וכמובן על כל נושא נשק לעבור הכשרת שימוש בכלי המבוקש.
התבחינים האחרים לרישיון כלי נשק הם יישובים המוגדרים כזכאים, כגון יישובים ביהודה ושומרון. ערים מעורבות כמו רמלה, לוד ועכו אינן נחשבות ישובים זכאים, אך תושבים הגרים בהן יכולים בכל זאת להוציא רישיון אם הם עומדים בתבחינים נוספים כמו עיסוק בתפקיד מורה דרך, חקלאי פעיל ומי ששירת בצה"ל בתפקיד קרבי שבמסגרתו עבר הכשרת רובי 07 או 08. גם מתנדב מד"א או איחוד הצלה עם ותק של שנה לפחות יכול לבקש היתר לנשיאת נשק.
השר לביטחון הפנים לשעבר וכיום יו"ר הכנסת, אמיר אוחנה, ביקש להקל בקריטריונים ולאפשר ליותר אזרחים להוציא רישיון נשק, אך הליך זה היה טעון אישור של וועדת ביטחון הפנים של הכנסת, דבר שלא הובא להצבעתה.