על רקע ביטול הצו למיסוי כלים חד-פעמיים, ביקש ראש הממשלה משר האוצר, בצלאל סמוטריץ', והשרה להגנת הסביבה, עידית סילמן, להגיש תכנית חלופית לממשלה בתוך חצי שנה. שר האוצר בצלאל סמוטריץ' מבקש לראות שביטול המסים אכן מוריד את מחיר החד"פ וסילמן תבקש להיערך מבחינת המשרד להגשה הצעה אחרת. נכון לעכשיו, השרים מתפארים בביטול הצו למיסוי כלים חד פעמיים, אך מדובר בהוראת שעה לשנה בלבד. השרה להגנת הסביבה, עידית סילמן התנגדה, והשרים גילה גמליאל ועמיחי שיקלי נמנעו.
במהלך הישיבה אמרה סילמן כי "לכתחילה מדינת ישראל הייתה צריכה להוביל מהלך הדרגתי ונכון של שינוי היוצר תהליכים ולא להנחית החלטה שמעוררת אנטגוניזם כלפי ציבור מסוים. מאחר והמס הוכיח את עצמו והביא להפחתה משמעותית בצריכה, לצמצום הנזקים הסביבתיים והבריאותיים שנגרמים מהשימוש בכלים חד פעמיים ומתוך מחויבות לסביבה ולבריאות הציבור – אין לבטל מיסוי זה ללא חלופה ראויה".
השרה סילמן הוסיפה ואמרה בישיבת הממשלה כי היא ערה להסכמים הקואליציוניים ולהבטחות של המפלגות החרדיות, אך יחד עם זאת הבהירה כי "בשבועות האחרונים ירדתי לעומקם של דברים ונחשפתי ביתר שאת לנזקים העצומים של הכלים החד-פעמיים בכלל הרבדים הסביבתיים והבריאותיים, אנו נשקיע בחינוך הסברה לכלל האזרחים ולמגזרים השונים".
גמליאל אמרה כי אפשר לבטל את המיסוי, אך לדאוג לכך שהכלים החד פעמיים המתכלים הם אלו שימכרו בזול, ולא כמו היום עליהם גובים מחיר יקר יותר מחד"פ פשוט. בנוסף, אמרה גמליאל שהממשלה תעודד קניית כלים מתכלים, על מנת להקל על אוכלוסיות מרובות ילדים. "הפלסטיק הרסני", היא קבעה.
שר האוצר בצלאל סמוטריץ׳: "הבטחנו וקיימנו. אני קורא לאזרחי ישראל לבדוק מול הקמעונאים ובעלי המכולות את הורדת מחיר החד פעמי, המאבק ביוקר המחיה זה מאבק של כולנו".
כזכור, בהתאם להחלטת שר האוצר לשעבר ליברמן הוחלט על הפחתת השימוש בכלים חד-פעמיים מפלסטיק, כך שמוטל מס קניה בשיעור של 11 ₪ לק"ג על כלי פלסטיק ו-3.3 ₪ לק"ג על כלים חד-פעמיים מנייר המכילים פלסטיק. המשמעות שהיא שהכלים התייקרו משמעותית וכך אנשים הפסיקו לקנות. לפי נתוני המשרד להגנת הסביבה, המס – שנכנס לתוקפו בחודש נובמבר 2021, גרם לירידה בצריכה. כך שבהשוואה בין נובמבר 2021 לדצמבר 2022, הירידה היא בשיעור של 39% במכירות.