האם לבנון רואה את האור בקצה מנהרת המשבר הכלכלי והפוליטי?
שר האנרגיה הלבנוני, וואליד פיאד, נפגש היום במשרדו עם שר האנרגיה הקטארי, סעד בן שרידה אל-כעבי, יחד עם המנהל הביצועי של חברת האנרגיה הצרפתית "טוטאל אנרג'י" וחברת "אייני" האיטלקית. במהלך הפגישה דנו הצדדים בשיתופי פעולה, ונידונה גם כניסתה הצפויה של קטאר כשותפה בבלוקים הימיים 4 ו-9 לחיפוש מאגרי גז במים הטריטוריאליים בלבנון.
שר האנרגיה הקטארי נפגש גם עם ראש ממשלת לבנון, נג'יב מיקאתי, ודן איתו על הסכם הצטרפותה של קטאר לקידוחי הגז ועל קידום שיתוף הפעולה בין המדינות. אל -כעבי הכריז כי קטאר תרכוש זכויות של 30% בחיפושים הלבנוניים וציין כי "ההסכם חשוב, שכן הוא הגיע לאחר ההסכם לתיחום הגבולות הימיים, וזו הזדמנות לתמוך בפיתוח הכלכלי בלבנון. אנו נמצאים כאן כדי לתמוך בעתיד טוב יותר ללבנון ולעם הלבנוני, ומצפים להצליח לפעול לטובת לבנון האחות".
מעמד החתימה בין הצדדים על הסכם השתתפותה של קטאר בקידוחי הגז בבלוקים 4 ו-9 במים הטריטוריאליים של לבנון התקיים בשיתוף פעולה עם חברת טוטאל אנרג'י ואייני האיטלקית. שר האנרגיה הלבנוני, שר האנרגיה הקטארי, המנהל הביצועי של חברת טוטאל אנרג'י והמנהל הביצועי של חברת אייני חתמו על ההסכם, במסגרתו יהיו לקטאר 30 אחוזים ברווחי הגז שיצאו מהבלוקים הלבנוני. החברות מאיטליה וצרפת יקבלו מצידן 35 אחוזים יחד.
כניסתה של קטאר לגילוי הגז בלבנון עשויה להיות משמעותית ללבנונים ששקועים במשבר כלכלי ופוליטי חמור כבר מספר שנים. אמנם ללבנון יישארו רק 35 אחוזי רווח מהמשאב הטבעי שלה, אך סביר להניח שללא ההתערבות החיצונית- לא היה מתאפשר ללבנונים לקדם את נושא הגז כלל. העובדה שמדובר במדינה מהמפרץ שנכנסת שוב להשקעה בלבנון מהווה גם היא אופק חיובי ללבנונים, שראו עצמם נופלים שוב לידיים של איראן וחיזבאללה ללא מאבק של הציר האחר במזרח התיכון, וניתוק של הלבנונים מהפרק.
פרשנים בלבנון דיברו על השלכות חיוביות של ההסכם במישור הפיננסי וגם הפוליטי בגלל היחסים הטובים של קטאר עם כל מדינות המפרץ, בנוסף ליחסיה הטובים עם החברה המערבית. הפרשנים ציינו כי המהלך הקטארי לא מגיע משום מקום, אלא מבוצע בתיאום עם סעודיה וארצות הברית.