הכרעה על הענקת תקציב לתרופות בודדות, מימון תהליך פונדקאות לזוגות חד מיניים והגדלת כמות הנשים שמפסיקות הריון, אלו רק חלק מההחלטות שקיבלה הוועדה הציבורית להרחבת סל שירותי הבריאות שאושרו בשבוע שעבר לשנת 2023.
כבר 23 שנים פועלת ועדת הסל, כאשר בין נציגי משרד האוצר, קופות חולים, משרד הבריאות ונציגי הציבור החברים בה, תמיד מכהן גם איש דת. "ברגע שמישהו מגיע לוועדה, יש קול שווה לכל אחד", מסביר הרב פרבר על ההליך. "הצוות המקצועי התחיל את העבודה בינואר בשנה שעברה. הוא עובר על הבקשות של אנשים פרטיים, עמותות ומשרד הבריאות ובונה תפריט של כ-600 תרופות אותו הוא נותן לנו אחרי הסינון הראשוני. מתוכם אנחנו בוחרים בערך כ-300".
מדובר בעבודת עומק משמעותית. "יצא לי לקרוא עשרת אלפים עמודים בהם יש מידע קליני על כל תכשיר. אנחנו קוראים הכל לפני כן. הישיבות התרחשו בין פעמיים לשלוש בשבוע, כאשר בכל אחת יושבים במשך שעות ומציגים לנו את המידע. לאחר מכן דנים האם ראוי להתקדם".
אתה יכול לשתף אותנו בשיקולים?
"בסיבוב הראשון השיקולים הם בעיקר מבחינה רפואית, האם יש הצדקה לקדם את הנושא לשלב השני. לא דנים במחיר, אלא רק עד כמה מוכח הדבר עובד או לא עובד. למשל, סעיף שעליו דנו זמן ארוך הוא האם מוצדק שכל ילד מתחת לגיל שבע במדינת ישראל יקבל משקפיים, כמה ילדים צריכים ולא מקבלים, ומה המשמעות בשבילם ובשביל ההורים שלהם שהם מקבלים זוג משקפיים".
בוועדה יש התלבטויות קשות. במקרה אחר דנו על סוגי תרופות למחלת הסרטן, שיכולות לרפא לעתים אדם אחד בלבד, הן נקראות "מחלות יתום". "זו תרופה לאיש אחד שחולה או לפעמים אפילו כשאין אף אחד שיש לו את הבעיה הזו בארץ. אבל לפעמים למישהו יש את המחלה הזו והוא צריך את התרופה תוך שבועיים מהלידה, ויכול להיות שתינוק ימות בלעדיה. למשל, הגיעה אלינו השנה בקשה לממן איבר פרוסתטי למישהו שרוצה ללכת לים, בנוסף לאביר הפרוסתטי שיש כבר בסל. זה משהו שלא הגיע לשלב הסופי, עם הרבה כאב".
בואו נתפלל
איך מתמודדים עם הלחצים?
"היו כמה פעמים שהגענו למבוי סתום. אחד אמר "בואו ניקח הפסקה", ואני אמרתי "בואו נתפלל". עם זאת, הרב פרבר מודע לאינטרסים מאחורי הקלעים, ששמם נקשר עם דיוני הוועדה. "יש הרבה התלבטויות, הרבה מתח, זה קשה מאוד. אתה מבין שבידיים שלך, במידה מסוימת, אתה מחליט מי יחיה ומי ימות. אני לא אומר שאין פוליטיקה ואין אינטרסים, כי יש פוליטיקה ויש אינטרסים. אבל יש הרבה ציניות כלפי הוועדה הזאת, ובסוף, יותר מהכל, הצוות שם הוא אדיר. יש חמלה ומקצועיות, אנשים שעושים את זה כבר 23 שנה, אנשים פשוט מדהימים שהקדישו את חייהם לבריאות ציבורית".
המשמעות של הרב כאיש דת בוועדה זו ההתעסקות עם התלבטויות הלכתיות חריגות ומיוחדות שהתקבלו השנה, והונחו לפתחו כדמות התורנית. דוגמה לכך, בין היתר, היא ההחלטה להכניס לסל הבריאות פונדקאות לזוגות הומוסקסואליים בעלות ממוצעת של 7,000 שקל לזוג באמצעות קופות החולים. "מגיעים לקונצנזוס מסביב לדברים, אני מבין שאנחנו צריכים לתת מענה לכלל הציבור. הסיפור הזה ספציפית היה בבג"ץ ובסוף מצאו פתרון אלגנטי- שייכנס לבריאות הציבורית בלי להוריד מהתקציב של סל הבריאות ושקופות החולים יממנו אותו".
איך רב יכול לאשר מימון תהליך פונדקאות לזוגות חד מיניים?
"אני לא נכנס לדיונים הפנימיים, אני מנוע מלעשות את זה. בסיפור הגדול היה דיון מעמיק בנוגע למה זה בריאות הציבור. החוק מחייב אותנו להתייחס בצורה שיווניות לכל הציבור, זה גם מה שעמד לנגד עיניי כשדנו בנסיבות האלו".
ההפלות יעברו איתי או בלעדי
אך זו לא ההחלטה השנויה במחלוקת היחידה שקיבלה הוועדה. בהחלטה נוספת, אושרה הגדלת התקציב לטובת הפסקת ההיריון לנשים בסבסוד מלא, בעלות של כעשרה מיליון שקלים. "הסיפור הזה היה סוגיה שהיינו צריכים להתמודד איתה. רוב פוסקי ההלכה מכריעים במקרים ספציפיים וברובם יגיעו למסקנה שונה ממה שיגיעו אליה בוועדה, שמחליטה על הכלל. במשך כל התקופה שהייתי שם דיברתי עם פוסקי הלכה, וכולם הסכימו שאין פסיקה אחת רחבה".
איך הסכמת לתמוך בהפסקת הריון לנשים?
"הבנתי שהדבר הזה יעבור בכל מקרה, ויותר מכך, שיכול להיות שאם לא – נעשה טעות לכיוון ההפוך ושנשים בסיכון ימותו. אנחנו לא ממנים את כל ההפלות, רק של נשים בסכנה ועד גיל מסוים, אבל חלק מההפלות שיעשו הן לא בסכנת חיים"
יש מקום לאיש דת בוועדה הזאת?
"בהתחלה אמרתי שאני לא רוצה לעשות את זה. אמרתי 'למה אני צריך להכניס את עצמי לסיפור הזה?'. בסוף השתכנעתי שיש מקום לקול שלי ושמכבדים אותי. חשבתי הרבה, איך זה מתחבר לעבודה שלי בעתים? הקמתי את עתים כי אני מאמין בנרטיב הציוני. הגענו לכאן כדי לכבד את העם היהודי לתת כל אחד ואחד מקום משלו במדינה הנפלאה שלנו, והוועדה היא דוגמה טובה לשילוב הזה".
"לא הרגשתי כמו עלה תאנה", הוא קובע. "נתנו לי מקום לדבר ולהביע את עמדתי". יותר מזה, מוסיף הרב פרבר, "זה אמור לשקף, וכנציג ציבור הרגשתי אחריות על הציבור כולו. באחת הישיבות הוצאתי גמרא ופתחתי אותה בדיון כשאני מצטט ממסכת ברכות, אנשים התפעלו וכיבדו. במקרה הזה אמרתי שכאן אני חושב שצריך להפעיל שיקול דעת על פי המקורות שלנו".