התקדמות משמעותית לקראת הכללת ישראל ברשימת המדינות שאזרחיהן פטורים מאשרת כניסה (ויזה) לארצות הברית. זאת לאחר שאחוז סירוב הבקשות לאשרה ירד אל מתחת לשלושה אחוזים. כלומר, פחות משלושה אחוזים מהפונים בשנה החולפת לקבלת ויזה לכניסה לארה"ב, קיבלו תשובה שלילית.
בהודעה שהוציאה היום שגרירות ארצות הברית בישראל, יום הגעתו לביקור כאן של מזכיר המדינה האמריקני אנתוני בלינקן, נחשף הנתון לו ציפו בישראל זמן רב. עד כדי כך, ששרת הפנים הקודמת, איילת שקד, אף הפעילה קמפיין הסבר כיצד למלא את שאלון האשרה בצורה נכונה, כדי להימנע מטעויות טכניות.
בנוסף לירידה אל מתחת לשיעור של שלושה אחוזי סירוב, ישנם שלושה תיקוני חקיקה שיצטרכו לעבור, וכן עבודה טכנית וטכנולוגית רבה שיש לבצע מול הצוותים האמריקנים. נושא שעליו עמל פרוייקטור שמינתה גם היא השרה לשעבר שקד – המשנה למנכ"ל רשות האוכלוסין וההגירה, גיל ברינגר. על פי הודעת שגרירות ארה"ב, הנושאים שיש לסיים את העבודה בעניינם הם מערכת לשיתוף נתונים ולסינון נוסעים. החקיקה והעבודה הטכנית יצטרכו להסתיים עד לחודש ספטמבר הקרוב, סוף שנת הכספים של ארה"ב. ברינגר מעריך כי את העבודה הטכנית, הכרוכה בעומס רב של פרטים מול הצוותים האמריקנים, ניתן יהיה לסיים עד ספטמבר.

עוד נכתב בהודעת השגרירות כי תידרש הדדיות: "יחס שווה וחופש נסיעה לכל אזרחי ארה"ב ללא הבדל מוצא לאומי, דת או אתני, כולל פלסטינים אמריקאים, המבקשים להיכנס או לעבור דרך ישראל. המשמעות היא שכל אדם שיש לו אזרחות אמריקאית ובעל דרכון אמריקאי יוכל לטוס לישראל לביקורים קצרי טווח של פחות מ-90 יום, כולל נסיעה אל הגדה (יהודה ושומרון) וממנה דרך נתב"ג". מדובר בעניין בעל משמעות ביטחונית, שכן כיום פלסטינים בעלי אזרחות אמריקנית יוצאים ונכנסים דרך מעבר אלנבי ולא דרך נתב"ג, והוא יצטרך להיות מאושר בדרג מדיני.
שר החוץ אלי כהן מסר כי ההודעה האמריקנית היא בשורה משמחת לכל אזרחי ישראל, והוסיף כי הוא מעריך כי ישראל תעמוד בכל הדרישות בחלון הזמן הקיים. "אני מעריך שכבר השנה יוכלו ישראלים לבקר בארצות הברית ללא צורך בקבלת ויזה מהשגרירות האמריקנית. אני מודה לנשיא ארצות הברית ג'ו ביידן על תמיכתו והובלתו למתן פטור מוויזות לישראלים".
אחד משינויי החקיקה הנדרשים בישראל, נוגע לשיתוף מידע ומשמעותו – מתן אפשרות לרשויות האמריקניות להגיש כאלף שאילתות בשנה לגבי הרישום הפלילי של אזרחים ישראלים ששואפים לבא בשעריהם. בהקשר זה יש לציין, כי גם אזרחי המדינות הנכללות בתכנית הפטור, ממלאים שאלון פרטים אישיים לפני כניסה לארה"ב, ESTA, שהוא אמנם קצר הרבה יותר מהשאלון לקבלת אשרה, אך כולל חשיפת פרטים דוגמת רישום פלילי בעבר.

לא כל מי שיש לו רישום פלילי הוא מנוע כניסה לארה"ב, אולם רשימת העבירות המונעת כניסה הינה ארוכה למדי. ארה"ב דורשת מכל מדינה החברה בתכנית, לאפשר לה מספר מוקצב של שאילתות פליליות בשנה. במסגרת זו, יכול פקיד מרשם האוכלוסין בשדה התעופה האמריקני להחליט האם הוא רוצה לשאול לגבי הנוסע הנכנס הניצב בפניו האם אכן הצהיר את האמת לגבי עברו הפלילי. מעבר לשינוי החקיקה, יש לבנות ממשק ייעודי שיאשר בפועל את השאילתות האלו. ההסכם שייחתם, אמור להבהיר איזה רף של עבירות ואיזו מידת התיישנות ייכללו במידע שאליו יוכלו האמריקנים להגיע.