השרה למשימות לאומיות, אורית סטרוק, מתחה הבוקר ביקורת ברשתות החברתיות על הערותיו של מזכיר המדינה האמריקני, אנתוני בלינקן, שרמז בסיום פגישתו עם ראש הממשלה נתניהו רמיזה בנוגע לצורך להגיע להסכמות סביב הרפורמה המשפטית בישראל. סטרוק אמרה: "מבינה שהחלטת לתת לראש הממשלה שלנו שיעור בדמוקרטיה. ובכן, דמוקרטיה היא קודם כל חובתה של מדינה לקבוע את דרכה בהתאם להצבעת אזרחיה-שלה, שלכל אחד מהם ניתן משקל שווה, וללא מעורבות זרה. והפגנות, לגיטימיות ככל שיהיו, אינן שוות-ערך לפתק בקלפי", כתבה סטרוק.
גם ח"כ אריאל קלנר מהליכוד הצטרף למתקפה על מזכיר המדינה האמריקני, ובראיון לערוץ הכנסת אמר על דבריו בעניין הרפורמה המשפטית: "אני מציע לבלינקן שיתעסק בענייני מדינתו".
אתמול, בתום פגישתם של בלינקן ונתניהו, שחלקה התנהל בארבע עיניים, נשאו השניים הצהרות משותפות. בלינקן פתח את דבריו בתנחומים על הפיגוע הקשה בליל שבת, המשיך בתיאור המחויבות האמריקנית לבטחונה של ישראל והמשיך אל סכנת התגרענותה של איראן, הטרור שהיא מפיצה והנשק שהיא מספקת לרוסיה. בנוסף, בלינקן דיבר על הסכמי אברהם ופורום הנגב, וכן התייחס אל הפלסטינים ועל הצורך, כפי שנציגי ממשל ביידן מצהירים תמיד, לשימור האפשרות להקמת מדינה פלסטינית.
לאחר שסקר את אלה, אמר בלינקן כך: "לאורך מערכת היחסים בין מדינותינו, מה שאנו חוזרים אליו שוב ושוב הוא שמערכת היחסים מושרשת הן באינטרסים משותפים והן בערכים משותפים. אלו כוללים את תמיכתנו במוסדות ועקרונות דמוקרטיים, לרבות כיבוד זכויות אדם, צדק שווה לכולם, שוויון זכויות של קבוצות מיעוט, שלטון החוק, עיתונות חופשית, וחברה אזרחית איתנה – שחיוניות לישראל, החברה האזרחית מוצגת לאחרונה במלואה", פירט בלינקן, במה שנתפס כהתייחסות להפגנות האופוזיציוניות בישראל. "המחויבות של אנשים, בשתי המדינות שלנו, להשמיע את קולם ולהגן על זכויותיהם, היא אחת מנקודות החוזק הייחודיות של הדמוקרטיות שלנו. בניית קונצנזוס להצעות חדשות היא הדרך היעילה ביותר להבטיח שהן יתקבלו ושהן יחזיקו מעמד", אמר מזכיר המדינה האמריקני.
בהמשך נפגש בלינקן עם שר החוץ אלי כהן, ועם נשיא המדינה יצחק הרצוג. מול הנשיא, הזכיר מזכיר המדינה במפורש את הרפורמה המשפטית ואמר להרצוג כי "היו לי שיחות טובות מאוד עם ראש הממשלה, עם שר החוץ, אבל זה גם תענוג מיוחד לשוחח אתך. ואני פשוט אומר כמה אנו מעריכים, אדוני הנשיא, את המנהיגות שלך, את בהירות קולך בכל הנוגע להורדת המתחים כאן בין הקהילות ואת בהירות קולך בכל הנוגע למציאת דרך טובה קדימה, זה בונה קונצנזוס בשאלת הרפורמה השיפוטית".
בשבוע האחרון, קודם לביקורו של בלינקן, ביקרו בישראל היועץ לביטחון לאומי ג'ייק סאליבן, וראש ה- CIA וויליאם ברנס. במקביל, התקיים תרגיל צבאי משותף ישראלי-אמריקני רחב היקף. בירושלים צפו כי בלינקן ידבר באופן ביקורתי על ההתנהלות מול הפלסטינים וכן יתייחס לשינויים שמתכננת הממשלה הנוכחית במערכת במשפט. זאת כיוון שהנושא נמצא בדיון רחב בקרב גורמים דמוקרטיים בארה"ב ובקרב בכירים ביהדות ארה"ב. האינטרס הישראלי מאידך, הוא כי הביקור הנוכחי יקדם מוכנות משותפת לאיום משמעותי מול איראן.
היום צפוי בלינקן להיפגש עם יו"ר האופוזיציה יאיר לפיד, ואז ייסע לפגישה עם אבו-מאזן ברמאללה, שלאחריה ישוב לירושלים.