"איטס נאו אור נוור, עכשיו או לעולם לא", סיכם בתחילת השבוע ראש המל"ל צחי הנגבי במילותיו של אלביס פרסלי, את המצב בעניין הפטור לישראלים מאשרות כניסה לארה"ב. זה היה במהלך ישיבת עבודה שהתכנסה במטה לביטחון לאומי ובה ישבו נציגים משלל משרדי ממשלה, שנאספו כדי לשנס מותניים ולנצל את ההזדמנות.
קשה היה לפספס השבוע את העובדה שחסם מרכזי שניצב בפני אזרחי ישראל בדרכם אל הפטור הנכסף, הוסר מהדרך. ביום שני נחשפו נתוני הסירוב לבקשות ויזה שנאספו עד חודש אוקטובר בשנה החולפת, והם היו נמוכים מרף שלושת האחוזים הנדרש בחוק האמריקני כדי להתקדם. אולם בדרך אל הפטור מאשרה, כפי שאמר השבוע שגריר ארה"ב לישראל תום ניידס, עדיין ממתינה לישראל ערימה גבוהה של משימות. הנגבי מונה לאחרונה בידי ראש הממשלה לאחראי למהלך. מי שמרכז את העבודה הנדרשת הוא עו"ד גיל ברינגר, המשנה למנכ"ל רשות האוכלוסין וההגירה לתפקידים מיוחדים.
ימים ארוכים ועמוסים במיוחד עוברים בשבועות הללו על ברינגר. בשיחה שהוא מצליח לתחוב בין פגישות, הוא מתאר את השלבים שנותרו בפרויקט. "הרבה מאוד נעשה ויש עוד הרבה שצריך להיעשות בחודשים הקרובים", הוא אומר. ראשית, הוא מסביר, ישראל צריכה להפוך רשמית למועמדת להצטרפות לתוכנית הפטור מוויזה לארה"ב, שבה חברות כבר כ־40 מדינות. בהמשך, ישנה חוברת של דרישות שיש לעמוד בהן.
קו היעד הוא ספטמבר, אז מסתיימת שנת הכספים האמריקנית. "אלחנדרו מיורקס, השר האמריקני לביטחון המולדת, צריך לחתום בספטמבר ולומר שישראל נכנסת לתוכנית. אם זה לא יקרה בספטמבר הקרוב, זה ככל הנראה לא יקרה בשנים הקרובות", אומר ברינגר. כלומר, או שהבשורה שישראלים רבים מייחלים לה תגיע כבר בחודש אוקטובר, או שכדברי פרסלי והנגבי, היא תתמסמס. אחת הסיבות לכך היא ש"באחד באוקטובר, שיעור הסירוב מתאפס ומתחיל להיספר מחדש, ויהיה קשה מאוד לשחזר את האחוז הנמוך שאליו הגענו השנה, שקרה בין היתר בגלל מגפת הקורונה ובגלל קמפיין הסברה ממוקד שעשינו ברשתות, שהיה מיועד לאוכלוסיות שהתקשו בהגשת הטפסים". הקמפיין ההוא הסביר איך ממלאים כראוי את הטופס הארוך ורב הפרטים לבקשת אשרה. "גם האמריקנים הקצו כוח אדם נוסף כדי להפוך סירובים לאישורים – יותר כוח אדם לבדיקת טביעות אצבע למשל, וזה ככל הנראה לא יחזור על עצמו".
הכתבה המלאה תתפרסם מחר במוסף יומן של מקור ראשון
