שבועיים לאחר שמינויו של יו"ר ש"ס אריה דרעי לשר הפנים והבריאות נפסל בבית המשפט העליון, הוגש אתמול במזכירות הכנסת חוק דרעי השני, שלפיו בית המשפט לא יוכל לקיים ביקורת שיפוטית על מינויי שרים בממשלה. לאחר דיונים אינטנסיביים הוחלט בקואליציה להגיש הצעה מעודנת יחסית, ולא לקדם הצעות אחרות ורדיקליות בהרבה שהונחו על השולחן.
בשיחות השתתפו שר המשפטים יריב לוין, נציג הליכוד בוועדת הבחירות עו"ד אילן בומבך, היועץ המשפטי של הליכוד מיכאל ראבילו וח"כ משה ארבל מש"ס. הם דנו בנוסחאות שונות שיאפשרו את חזרת דרעי לשולחן הממשלה. אחת ההצעות כללה סעיף להתמודדות עם עילת ההשתק, שהייתה אחת הסיבות לפסילת דרעי. סעיף אחר ביקש לקבוע שבג"ץ לא יוכל להתערב גם בנכונותו של דרעי להתמנות לשר, ולא רק במינויו על ידי נתניהו.
שתי ההצעות הללו לא נכללו בנוסח הסופי, כדי שלא לתת לבג"ץ אפשרות לפסול את החוק במניע תקדימי של "שימוש לרעה".
"ההחלטה שלא להגיש חוק אקטיבי יותר התקבלה כדי לא ליצור סכסוך בין הרשויות על הגב של דרעי, ובכך למנוע את הטענה כי ההצעה מקרבת את ההתנגשות החזיתית בין בית המשפט העליון לבין הממשלה והכנסת", אומר בכיר המעורב בניסוח החוק.
לבסוף התקבל נוסח שלפיו "לא תהא ביקורת שיפוטית מטעם כל ערכאה שיפוטית לגבי כל עניין הקשור או נובע ממינוי של שר והעברתו מכהונה".
בדברי ההסבר להצעה נכתב כי "מינוי שרים על ידי ראש הממשלה ובאישורה של הכנסת, כמו גם ההחלטה על העברתם מכהונה, הם פעולות והכרעות המצויות ב'ליבת הפעילות הדמוקרטית'. מגישי החוק מציעים שיובהר כי בית המשפט לא מוסמך לקיים ביקורת שיפוטית על מינויים של שרים וזהותם, מכל עילה שהיא, למעט לעניין תנאי הכשירות שקבע המחוקק".
בקואליציה מקווים לקדם את החוק בתוך שלושה שבועות. ההצעה תעלה ביום שני הקרוב לנשיאות הכנסת כדי לקבל את אישורה, ובמקביל תגויס תמיכת הממשלה בוועדת שרים לענייני חקיקה. כבר ביום רביעי צפויה ההצעה לעלות להצבעה במליאת הכנסת בקריאה טרומית, וביום שני שלאחר מכן בקריאה ראשונה. המשך קידומה ייעשה בכפוף לעמדת הייעוץ המשפטי של הכנסת, שיקבע פרק זמן סביר להעברתה הסופית.
במהלך הדיונים על חוק דרעי השני ביקשו המנסחים למנוע את פסילתו בבג"ץ. במסגרת זו נחתמה הצעת החוק על ידי כלל חברי הכנסת של הקואליציה שאינם שרים או סגני שרים, כדי לייצר רוב שישפיע אולי על שיקולי השופטים, כשיראו שההצעה מגובה בהסכמה רחבה.
בקואליציה מבקשים גם להבהיר כי מטרת החוק אינה להכשיר את המינוי רטרואקטיבית, אלא להביא לכך שדרעי ימונה מחדש לשר, אחרי ואף שפוטר בעקבות הכרעת שופטי בית המשפט העליון, ובכך לעקוף את הפסילה הקודמת. כך, במקרה של עתירה צפויה נוספת נגד המינוי והחוק, שעלולה להביא שוב לפיטוריו – החוק החדש אמור לבלום אותה.
מלבד קידום חוק דרעי והרפורמה המשפטית, שלפי התוכנית כעת תעבור בקריאה ראשונה עד סוף המושב לפני חג הפסח, החליטו ראשי מפלגות הקואליציה על דחיית הרפורמות האחרות, ובמרכזה סגירת תאגיד השידור הישראלי.
שר התקשורת שלמה קרעי הבהיר כי מדובר בדחייה בלבד, אך המשמעות היא כי בינתיים תוכניתו לקצץ מאות מיליוני שקלים מתקציב התאגיד כבר בחוק ההסדרים הקרוב, ולחולל שינויים אחרים בשוק התקשורת, לא תצא אל הפועל. בעקבות הדחייה ביטל קרעי תדריך עיתונאים בנושא והצהרה פומבית לתקשורת.