בעקבות ירי הרקטות מרצועת עזה לעבר ישראל שלשום בערב, עלתה שוב הסברה שהשיגור נגרם כתוצאה מפגעי מזג האוויר. אך בתוך פחות משעה מאז שיגור הרקטה הראשונה פורסם ברצועה סרטון שלא הותיר מקום לספק – הירי היה מכוון, ונועד להעביר לישראל מסר: אל תפגעו באסירים הביטחוניים.
לאחרונה גברה מאוד המתיחות בבתי הכלא שבהם כלואים מחבלים, ואתמול אף הוכרז על העלאת הכוננות בהם לרמתה הגבוהה ביותר, מחשש לחטיפת סוהר ולפריצת מהומות. "יש שינוי מדיניות ויש סל של החרפות בתנאי הכלואים. בדגש על אסירים ביטחוניים. גם הם מרגישים את הרוח בין כותלי הכלא", אומר מקור ביטחוני. הרוח הזו מתבטאת למשל בהנחיית השר לביטחון לאומי איתמר בן־גביר לסגור את המאפיות בבתי הכלא, שמייצרות פיתות ולחמים טריים לאסירים.
לדברי המקור, הסוהרים תרגלו לאחרונה תרחיש של מרד ושביתה המונית. "לא קיבלנו הוראות ישירות מהשר, אבל הפיקוד הבכיר הכין אותנו לכך שהמציאות תשתנה", הוא אומר המקור.
לא רק ארגוני הטרור ברצועת עזה והמחבלים בעצמם מוחים על החמרת התנאים לאסירים הביטחוניים: אחרי תקופה שהממשלה הקודמת והרמטכ"ל היוצא כוכבי תיארו כשקטה ביותר זה שנים, במערכת הביטחון גיבשו המלצות לטיפול במחבלים מתוך מחשבה על האופן שבו מדיניות הכליאה תשפיע על כלל המצב הביטחוני.
עיקרי ההמלצות הללו מתפרסמים כאן לראשונה, והן כוללות בראש ובראשונה דרישה מהדרג המדיני להקפיא כל החמרה בתנאי האסירים עד לסיום חודש רמדאן וחגי האביב. דרישה נוספת היא שכל שינוי במדיניות הכליאה יובא לאישור הקבינט המדיני־ביטחוני, ויתקבל לאחר דיון מעמיק והיוועצות בכל גורמי הביטחון. עוד הם מבקשים להתייחס להטבות שקיבלו האסירים בעקבות שיח בינם ובין שב"כ. הגורם סירב להרחיב בנושא.
בדרג המדיני מכירים היטב את ההמלצות הללו. גורם מדיני שנשאל עליהן אמר לנו ש"את התנאים של המחבלים הכלואים צריך לשנות על בסיס החלטה מדינית, ויש להשאיר להם רק את התנאים הבסיסיים שאנו מחויבים להם בדין בינלאומי. פיתות הן לא חלק מהם, וגם לא מסכים גדולים וערוצי טלוויזיה ואפשרות לקיים חפלות בתאים. יש כאן ממשלה שקיבלה מנדט למשול, והיא תממש את ההסכמים הקואליציוניים שכוללים גם הפסקה של חגיגות המחבלים בבתי הכלא".
באשר למסמך ההמלצות של גורמי הביטחון אמר הבכיר: "תפקידנו להחליט, ותפקידם לממש. זה מה שיקרה".
עוד בזירת הביטחון הלאומי: השר בן־גביר חשף אתמול את תוכניתו להאצת מתן רישיונות הנשק, לאחר שהשבוע נודע כי מתוך 42,236 בקשות לרישיון נשק שהוגשו במהלך 2022, הטיפול ב־17,373 מהפניות טרם הסתיים. בעקבות הפרסום הורה השר בן־גביר לאגף רישוי כלי ירייה במשרדו להאיץ את התהליך ולאפשר ליותר אזרחים להתחמש כדי שיוכלו להתגונן ולסכל פיגועים.

בתחילת השבוע הסתיים הדיון בין השר לאנשי האגף במחלוקת: בן־גביר דרש לזרז את העבודה, אך הפקידים טענו שלא יוכלו לעבוד יותר משלושה ימים בשבוע במשך ארבע שעות בכל יום. שלשום בערב, בדיון נוסף, גובשה החלטה לרפורמה באגף: בין השאר הוחלט על הרחבת כוח האדם עד כמעט פי שניים מהקיים, הוספת שעות פעילות, והכפלת מספר הראיונות המתקיימים בכל שעה.
עוד הוחלט על ביטול חובת הריאיון לאנשי כוחות הביטחון – קציני צבא ולוחמי מג"ב, אנשי משטרה ושב"ס, לוחמי אש, אנשי שב"כ ומוסד ועוד – מה שיחסוך זמן ויפחית את העומס במחלקת הראיונות. כיום מצליח האגף לקיים פחות ממאתיים ראיונות בחודש, אך היעד החדש במשרד לביטחון לאומי הוא לערוך בין 5,000 ל־8,000 ראיונות, ולשחרר את הפקק ברשימת ההמתנה הארוכה.
"טוב שעובדי האגף נרתמים למאמץ למען האפשרות שאזרחי ישראל יגנו על עצמם", מסר השר בן־גביר, וטען שהפיגועים בירושלים בשבת שעברה הוכיחו את "החשיבות הרבה באזרחים נושאי נשק. עלינו מוטלת החובה לזרז את ההליך ולקצר דרמטית את הבירוקרטיה, בשביל הילדים שלנו, בשביל החיים של כולנו".