"חוות הדעת של היועצת המשפטית לממשלה מחייבת את הממשלה, בשונה מכך בכנסת, ההכרעה נתונה לנבחרי הציבור", כך קבעה היום (ב') היועצת המשפטית של הכנסת, שגית אפיק, במהלך שיחה עם תלמידי תיכון, לרגל חגיגות 74 לכנסת. אפיק סיפרה לתלמידים על תפקידי הייעוץ המשפטי של הכנסת. "אחד התפקידים שלנו הוא לשמור על הליך החקיקה נאות, זה קבוע לנו בחוק, שמירה על כללי המשחק נתונה לחברי כנסת ולייעוץ המשפטי של הכנסת. לא ייתכן שייכנס ראש ועדה ויגיד 'בואו נצביע על הצעה עכשיו בלי לקורא אותה, בלי לדון בה, בלי לאפשר לח"כים לדבר".
בהתייחסות אקטואלית, ברקע הדיון על הרפורמה המשפטית והעימות על מעמד היועצים המשפטיים, אפיק אמרה כי "חוות הדעת של הייעוץ המשפטי של הכנסת סוקרת את הדין, ואת המשפט ומציע כיוונים רצויים, חלופות להצעת החוק, היא מביע בפניהם את התמונה המשפטית המלאה ביחס לאותה הצעה, אבל בסופו של דבר ההחלטה וההכרעה ביחס להצעת החוק נתונה לנבחרי הציבור".
Video: ללא קרדיט
את הדברים אמרה אפיק ברקע עימותים חריפים שהתגלעו לאחרונה בוועדת חוקה בין היו"ר שמחה רוטמן לבין היועץ המשפטי של הוועדה גור בליי. אפיק המשיכה ואמרה לתלמידים כי "אתם לא תשמעו את הייעוץ המשפטי של הכנסת אומר – "את זה אסור לעשות", אלא תשמעו שמסלול אחד יותר מומלץ על ידנו ואחר פחות מומלץ. הכנסת היא הריבון וחברי הכנסת מבטאים את ריבונות הכנסת בעצם ההחלטות שלהם. אתם לא הייתם רוצים, שאני אקבע ואחליט כי אותי לא בחרתם".
"אנחנו רוצים שלחברי הכנסת תהיה אפשרות אמתית לגבש את עמדתם ביחס להצעה, שיוכלו להבין מה המשמעות שלה ולהעיר עליה הערות, זה התפקיד של הייעוץ המשפטי לכנסת. הרבה פעמים נגיד ש"הדיון לא היה מספק, הוא היה קצר מדי", נניח מסמכי הנחה כדי להציף בפניהם את הבעיות ולהראות להם את התמונה השלמה. בדרך הזאת אנחנו מאפשרים לחברי הכנסת לחוקק את החוק הכי טוב שהם יכולים וגם לעשות את זה בדרך הנכונה ביותר".
Video: ללא קרדיט
היועמ"שית נשאלה באשר לאובייקטיביות של היועץ שמחזיק בעמדות ימין או שמאל, והבהירה כי כל פקידי הציבור, כל מי שעובד בשירות המדינה ובמיוחד מי שעובד בכנסת מחויב לאובייקטיביות מלאה. "כשאני מורידה את הילדים שלי בבוקר בגן, אני מורידה שם גם את הדעות שלי. כשאני מגיע לחברי הכנסת אני באה לסייע לחברי הכנסת לעשות את העבודה שלהם, להעביר את החוקים שהם רואים לנכון. הכנסת פועלת לפי עיקרון הרוב, אני לא חלק מהרוב הזה. הדעות הפרטיות שלי לא מענייניות".
אפיק הסבירה כי למרות העימותים שרואים בטלוויזיה בהן הח"כים מנסים להשמיע את האידיאולוגיה שלהם, הרבה מהדברים מתקבלים בהסכמה. "במליאה הרבה באמת מוכרע באמצעות הרוב אבל יש עיקרון נוסף בו הכנסת מנסה לגבש הרבה דברים בהסכמה".
אפיק גם העניקה לתיכוניסטים נתונים. לפיה, בלשכה המשפטית יש כ-70 עובדים, 60 מתוכם עורכי דין, ו-12 מתמחים. 4,300 הצעות חוק מתחילות את דרכן בלשכה המשפטית, אך רק 100 מהן עוברות כל שנה.