פיגוע הירי הקשה בליל השבת שעברה בירושלים בו רצח מחבל פלסטיני שבעה ישראלים, הוא "פעולת התנגדות לגיטימית", על פי הגדרת ארגוני חברה אזרחית וזכויות אדם. פרסומים של חברות אלה וכן של עובדים בהן, גם הגדירו את הפעולה הצבאית בג'נין ביום חמישי שלפני כן, בה נהרגו 9 פלסטינים ששמונה מהם היו חמושים, כ"טבח" שביצעה ישראל.
חשיפה זו עולה ממעקב שביצע מכון המחקר NGO Monitor. "התגובות של ארגונים לא ממשלתיים לתקריות אלו משקפות אג'נדה לא מוסרית, העומדת בסתירה ישירה למנדט זכויות האדם שהם והמממנים שלהם טוענים אליו", נמסר מהמכון שעמל על חשיפת מהותם האמיתית של הארגונים.
בין ההתבטאויות הרבות המופיעות בדו"ח שהוציא המכון, נמצאים למשל פוסטים שפרסם היועץ המשפטי של ארגון "אל-חק". ארגון זכויות אדם פלסטיני הנכלל בין ששת הארגונים עליהם הכריז שר הביטחון לשעבר בני גנץ כארגוני טרור. מדינות האיחוד האירופי דחו את ההכרזה הישראלית, וחלקן שבו לממן את הארגון.
היועץ המועסק בארגון, עיסאם עבדין, כתב בפייסבוק ב-27 בינואר כי "מבצע הירי שבוצע על ידי בן הבירה בירושלים הכבושה הוא לגיטימי על ידי המשפט הבינלאומי, ואין צורך בשום הצדקה, שכן זה קרה על 'אדמה כבושה'. ביכולתו של העולם, במקום לגנות ללא בושה מבצע לגיטימי על פי המשפט הבינלאומי, להפעיל לחץ על הישות הציונית לסיים את הפעילות שלה, הכיבוש הקולוניאלי ומשטר האפרטהייד, המהווה פשע נגד האנושות על פי החוק הבינלאומי". עובד אחר באל-חק, אסיל אל-באג'ה, תהה לגבי הנרצחים בציוץ בטוויטר ב-28 בינואר: "מדוע מותר למתנחלים להיות בירושלים הכבושה, פשע מלחמה שהעולם מכיר בו?".
עוד דוגמה היא זו של סגן יו"ר מועצת המנהלים של PCHR, המרכז הפלסטיני לזכויות אדם, שהתראיין לאתר אל-מווטין הפלסטיני ואמר כי "לאור הנסיבות הפוליטיות הקשות הנוכחיות שאנו עוברים… זה לא מונע מהעם הפלסטיני לנקום במעשי הטבח המתרחשים בפלסטין… המאבק הלאומי והמאבק הפלסטיני לא יסתיימו, ולהבת ההתנגדות הפלסטינית לא תסתיים, אלא תימשך כל עוד יש כיבוש, התיישבות וייהוד".
חלק מהארגונים פרסמו גינויים לפיגוע – אולם אליהם הצמידו גינויים לישראל. כך למשל ארגון זכויות האדם "אמנסטי אינטרנשיונל". שבשרשור בטוויטר גינה את הפיגוע ב"התנחלות בגדה המערבית הכבושה" נווה-יעקב, ומיד ציין כי "אנחנו גם מודאגים מאוד מצעדי תגמול נגד פלסטינים. למעלה מ-30 פלסטינים כבר נהרגו על ידי כוחות ישראליים בשנת 2023", נכתב תוך התעלמות מהעובדה כי רבים מההרוגים הללו היו מחבלים שעסקו בטרור. "כדי להגן על אזרחים חייבת להיות נטילת אחריות משמעותית – כולל על פשע האפרטהייד. פטור מעונש יוביל לשפיכות דמים נוספת", מזהיר הארגון, שגם מכתב על ההודעה את חשבון הטוויטר של בית המשפט הפלילי הבינלאומי בהאג.