מליאת הכנסת נפתחה אחר הצהריים (ב') בדיון מיוחד לציון 74 שנים לכינון הכנסת בט"ו בשבט, ברקע העימותים על השינויים שמקדמת הממשלה במערכת המשפט. הנשיאה חיות החרימה את המפגש לפני הישיבה במחאה על קידום הרפורמה.
נשאו דברים יו"ר הכנסת אמיר אוחנה, ראש הממשלה בנימין נתניהו וראש האופוזיציה יאיר לפיד, כשמהיציע צופים נשיאת העליון חיות שמתנגדת נחרצות לרפורמה והנשיא הרצוג שהציע לאחרונה את משכן הנשיא לטובת הגעה לפשרה וניהול המגעים בין הצדדים.
ראש הממשלה נתניהו אמר במליאה כי "הציבור הפקיד בידי את המנדט ואנחנו נוביל את המדיניות שלנו. אם לא יהיו הסכמות, נכריע בכנסת. ישראל תישאר דמוקרטית. דמוקרטיה נבחנת כשצד המפסיד יודע להפסיד בכבוד. הרבה דברים אפשר להתווכח, אפילו צריך להתווכח. אבל יש דבר אחד שאי-אפשר להתווכח עליו, והוא המרדה לאלימות וקריאה לרצח. זוהי חצייה של קו אדום בוהק. דמוקרטיה היא שלטון הרוב, לא שלטון הרובה".
"ישנם מוקדים נוספים בדמוקרטיה ואין חולק על כך, הוסיף נתניהו. "זאת הליבה של תורת מונטסקיה בדבר הפרדת הרשויות: יש רשות מחוקקת, רשות מבצעת, ורשות שופטת – והן מאזנות זו את זו. כך היה וכך יהיה. ישראל היא דמוקרטיה שמכבדת את הכרעת הרוב ומכבדת את זכויות האדם והפרט".
יו"ר הכנסת אמיר אוחנה נאם ואמר כי "שאלת האיזונים והבלמים והפרדת הסמכויות בין שלוש הרשויות היא מאבני היסוד של שיטת המשטר הדמוקרטית. אנחנו מכבדים את שלוש הרשויות, ומתוך אותו כיבוד יש הסבורים – ואני ביניהם – שהאיזון הופר ויש לתקנו".
אוחנה התייחס גם לשורת האמירות האלימות של מתנגדי הרפורמה: "את הוויכוח לא ננהל בכוח הזרוע באמצעות כלי נשק ברחובות, ולא באיומים באלימות פוליטית וברצח – שלמרבה הזעזוע נשמעים בארצנו בימים אלה ממש – אלא באמצעות המוסד הדמוקרטי ביותר בישראל, הכנסת".
אוחנה הוסיף כי "הדמוקרטיה הישראלית יקרה לקואליציה כשם שהיא יקרה לאופוזיציה. גם כשאנו חלוקים על הדרך להגיע למטרה – שמירה על שלומם וביטחונם של אזרחי ישראל, והצלחתה ושגשוגה של המדינה – חשוב שנזכור זאת".
ראש האופוזיציה ויו"ר יש עתיד יאיר לפיד נאם גם הוא במליאת הכנסת: "מחיר החקיקה שאתם מובילים עכשיו הוא לא רק מחיקת הדמוקרטיה, הוא גם ההתפרקות הכואבת של החיים המשותפים. אנחנו עם אחד, אנחנו משפחה אחת, וזה קורע אותנו. הבית הזה סימל במשך שבעים וארבע שנה את יכולתנו לחיות יחד. את היכולת שלנו לגשר על פני המחלוקות. את הרעיון שאנחנו נאבקים ותמיד יש צד אחד שמנצח, אבל הצד השני לא נעלם, יש לו מקום, יש לו קול. הבית הזה סימל את זה שאנחנו שונים אבל יש לנו טוב משותף".
"בפעם הראשונה בחיי", המשיך לפיד, "אני חרד מכך שזה לא ישרוד. אם הממשלה תשלים את תהליך החקיקה שהיא החלה בו, אי אפשר יהיה לתקן את זה. השבר יהיה עמוק מדי. כבר עכשיו יותר ויותר אנשים אומרים לעצמם שאנחנו כבר לא עם אחד. שהמדינה שלהם ויתרה עליהם".
"אם החקיקה תעבור", הוסיף לפיד, "יהיו אנשים שיעזבו. יהיו הרבה אנשים שיוציאו את הכסף שלהם ואת העסקים שלהם, ויהיו הרבה מאוד אנשים שיישארו פה, והכל יראה אותו דבר, אבל הוא לא יהיה. הם יגידו לעצמם, 'אין לנו דרך לעצור את הרס הדמוקרטיה, אבל גם אין דרך להכריח אותנו להמשיך להרגיש שאנחנו שותפים ואחים'. לא יהיה יותר קירוב לבבות. החיבור הישראלי הנהדר הזה, שעמד פעם מעל כל מחלוקת, מעל כל שוני – יימחק. זו תהיה גלות, רק בארץ".