נציב קבילות החיילים, אלוף במיל' יצחק בריק, מזהיר: תכניות הקיצוצים הרחבות יחד עם קיצור שירות הבנים הובילו למשבר קשה בצבא – והכשירות נפגעת באופן בלתי הפיך. עם פרסום דו"ח נציב קבילות החיילים לשנת 2017, אמר היום (יום ב') בריק כי "צה"ל לא מודע מספיק להשלכות מרחיקות הלכת של עניינים אלו, והפיקוד הבכיר לא נכנס דיו בעובי הקורה". נקח"ל ציין כי הקיצוץ פוגע גם באיכות הקצינים שמוכנים להישאר בקבע וגם במוטיבציית השירות של החיילים הקרביים בסדיר.
בריק הסביר כי כאשר קצינים לא מצליחים למלא את המשימות באופן מלא ובאיכות גבוהה מכיוון שכוח האדם לא מספיק לצרכים הנדרשים – הם לא מעוניינים להישאר ולבצע עבודה בינונית, וכך הקצינים האיכותיים עוזבים את צה"ל. כמו כן, המחסור בתומכי לחימה מכריח את המפקדים להפוך לוחמים קרביים לנהגים ולטבחים כדי למלא את החוסרים – ובכך, לדברי בריק, משדרים המפקדים מסר שפוגע במוטיבציה לשירות קרבי. בריק מציין כי גם אם הפער יצטמצם בעוד כמה שנים, הנזק שנוצר כעת הוא בלתי הפיך, מכיוון שדור שלם של חיילים מוכשר עם סטנדרטים לקויים.

עוד עניין שמדגיש בריק הוא נושא הפיקוד בעידן הסלולרי. מלבד הבעיה הפיקודית שנוצרת בקשר בין חיילים למפקדים, כשפעמים רבות הקשר הבין אישי מוחלף בקשר אלקטרוני, בריק מתריע מפני בעיית ביטחון מידע חמורה, שהמפקדים לא נותנים אליה את הדעת. "כל חייל שיוצא לפעילות מבצעית עם מכשיר חכם הופך למכשיר איכון מהלך", אומר בריק. "מזל שעד עכשיו האויב לא השתמש בזה – אבל בעתיד עוד ישתמשו. בצבא לא למדו שום דבר. אני רואה בשטח סמארטפונים בכיסים. יש כאן בעיה אדירה – ואפשר לפתור אותה. רק צריך שמישהו יחליט שהוא עושה את זה. אבל אף אחד לא רוצה".
עוד צוינו בדו"ח מקרים שבהם מפקדים העבירו פרטים רפואיים אישיים על חיילים בתפוצה רחבה, בין היתר, מקרים אישיים הנוגעים לבריאות הנפש, שהופצו בפורום רחב של מפקדים בשל שימוש לא זהיר באפליקציית ווטסאפ.
עלייה בקבילות בנושאי דת
כמות הקבילות שהוגשו אשתקד עולה בחמישה אחוזים מהכמות שהוגשה בשנת 2016 – הגבוהה ביותר מזה חמש שנים. הדו"ח העלה כי מתוך 7,002 קבילות – 59% נמצאו מוצדקות. שליש מהקבילות שהוגשו עסקו ביחסי מפקדים ופקודיהם, מעט פחות מרבע מהפונים קבלו על זכויות פרט, וארבעה-עשר אחוזים מהקבילות נגעו לענייני רפואה. חלק ניכר מהקבילות – ששה-עשר אחוזים – הוגשו על ידי מלש"בים (מועמדים לשירות הביטחון) ונוגעים להליכי הקבלה והמיון השונים.
לאחר שבדו"ח של 2016, הוקדשו מספר פרקים לנושאי דת – דוגמת הגדודים המעורבים ופקודת הזקנים – בדו"ח האחרון הוקדש פרק קצר אחד לקבילות דומות. עם זאת, בשנה האחרונה זינקה כמות הקבילות בנושאי דת בכמעט פי שניים – אך הן עדיין מהוות אחוז שולי מאוד – 0.6% מתוך כלל הקבילות. למרות זאת, בשנה שעברה כשהיוו הקבילות בעלות הרקע הדתי רק 0.3% מכלל הקבילות, הקדיש להן הנציב אלוף במיל' יצחק בריק יחס רב יותר – ככל הנראה בשל העיסוק הציבורי המוגבר בנושאים הללו באותה שנה.
הנציב התריע על קשיים בגיוס בני המיעוטים לצה"ל וכתב כי הרשויות אינן פועלות מספיק כדי להוציא לפועל את הפוטנציאל החברתי והצבאי הטמון בגיוס אוכלוסיות בני המיעוטים. עוד ציין הנציב בהקשר זה, כי בשנים האחרונות חלה צניחה בכמות היוצאים לקורסי הפיקוד ולקצונה בקרב בני המיעוטים. על פי הדו"ח, הנתונים מלמדים על ירידה של עשרות ואף מאות אחוזים בשיעור היציאה לקורסים אלו. עוד צוין כי ישנן אוכלוסיות מיעוט המעוניינות להתגייס, ואפילו בהיקפים גבוהים, אך הן לא זוכות למענה ולשיתוף פעולה.
בדו"ח מפרט הנציב כמה מקרים חמורים שהגיעו לפתחו – בין היתר, מקרה של חייל שסירב להחזיק בנשק ואיים להתאבד אם יידרש לכך. מפקדיו הרכיבו 'תותב' בנשק של החייל כדי לנטרל אותו, ובהמשך, התעקשו שעליו להחזיק בנשק למרות סירובו. החייל בתגובה דרך את נשקו, וכיוון לעבר צווארו. גורמי הפיקוד טענו שלאורך כל האירוע הבהירו לחייל מספר פעמים שלא ניתן לירות בנשק, מאחר שהוכנס בו ה'תותב'. החייל, מנגד, טען כי לא נאמר לו דבר כזה, וכי מפקדיו לא פעלו כדי לעצור אותו ואף עודדו אותו להמשיך. בעקבות המקרה, כתב הנציב כי המפקדים המעורבים לא מתאימים עוד לשרת בתפקידים פיקודיים.

הדו"ח האחרון של בריק
דו"ח נציב קבילות החיילים שמתפרסם היום הוא האחרון שייצא תחת ידו של אלוף במילואים בריק, שימלאו לו השנה 71. בריק מסיים עשור בתפקיד נציב קבילות החיילים, ומאחוריו שירות צבאי ארוך שהחל לפני יותר מחמישים שנה. כמי שפיקד ולחם ברבות ממערכות ישראל, פירט בריק בדו"ח שהוציא גם שורה של נושאים שעליהם הוא קורא לצה"ל לשים דגש ולדאוג לשיפורם בשנים הקרובות.
ראשית, בריק ציין את המחסור שנוצר בכוח האדם בעקבות הקיצוצים האחרונים, וכן קיצור השירות לגברים. "חובה על מקבלי ההחלטות להיכנס בעובי הקורה", כתב בריק, "ולבחון כל מערך ומערך (לוגיסטי, מבצעי, הכשרה והדרכה, אימונים וכדומה), ולהתאים בין כוח האדם לאחר הקיצוץ לבין הפעילות והמשימות שהוא מבצע".
עוד עניין שעליו כתב בריק הוא הפיקוד בעידן הסלולרי – הוא מסב את תשומת הלב לכך שמפקדים רבים מחליפים את הקשר האישי הישיר עם פקודיהם לקשר סלולרי, באמצעות טלפונים ואפליקציות. "'שיח אלקטרוני', בטלפונים ניידים, פוגע בקשרים הבין-אישיים, שכן הוא עלול להחליף את השיח הישיר בין מפקדים לבין פקודיהם ובין החיילים לבין עצמם. בכך עלולים המפקדים ליצור ריחוק ואף ניכור בינם לבין חייליהם. למותר לציין כי התנהלות זו פוגעת באחוות הלוחמים ובעקרונות 'רוח צה"ל'", סיכם בריק.
מדובר צה"ל נמסר בתגובה: "צה"ל מברך על דו"ח נציב קבילות החיילים לשנת 2017. בצה"ל לא מזוהה מגמה של ירידה ברצון הקצינים לשירות קבע. המהלך לקיצור שירות הגברים אינו פוגע ביכולותיו של צה"ל בעקבות היערכות מקדימה נכונה ויישום מספר פתרונות חלופיים כמו הארכת משכי חתימת הקבע ביציאה לקצונה, וכן מתן מענה תקציבי המאפשר התמודדות עם קיצור השירות".
"כמו כן, נציין כי בביקורים שנערכו בבסיסים השונים ובשיחות עם המפקדים עולה כי גם בהינתן קיצור השירות, המפקדים מפגינים שביעות רצון רבה מהפתרונות שנמצאו, אשר מונעים פגיעה בכשירות היחידות ואף מועילים להן".