ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר האוצר, בצלאל סמוטריץ' קיימו היום דיון משותף בקריה בת"א ובו הציגו בכירי האוצר והשר את התקציב והשינויים המבניים לשנים 2023-2024 לקראת עלייתו של החוק לדיון בכנסת.
שר האוצר אמר בדיון כי "מצב המאקרו בישראל טוב. האינפלציה אמנם עלתה אך בשיעורים נמוכים יותר בהשוואה לעולם, שוק העבודה בסך הכל יציב. אך הסערה לא פוסחת עלינו וישראל ניצבת בפני סיכונים משמעותיים בטווח הקצר שנובעים מהתפשטות האינפלציה בעולם ועליות הריבית שהגיעו בעקבותיה. אם לא נתנהל בצורה אחראית, אנו עלולים למצוא את עצמנו מול ימים מורכבים של מיתון ואף משבר כלכלי. זו השעה לנהוג באחריות ולהבטיח שהמשק הישראלי יוכל לצלוח את התקופה ולצאת מחוזקים".
צילום וידאו: עומר מירון, לע"מ
לדברי סמוטריץ', התקציב יכלול "רפורמות מבניות משמעותיות שיאיצו את הצמיחה במשק, ולצדן השקעה תקציבית במקומות הנכונים והיעילים, תוך ריסון מידתי של ההוצאה. בעת הזו גוברת החשיבות בריסון ההוצאה. עלינו להבטיח שהמדיניות הפיסקלית לא תהיה מנוגדת למדיניות המוניטרית כדי למנוע ליבוי של האינפלציה. ריסון ההוצאה משדר לציבור, לחברות הדירוג ולמשקיעים שהתקציב מקצועי ואחראי".
שר האוצר פרט את האתגרים שאיתם מנסה להתמודד התקציב המוצע מבעוד מועד: "התקופה הנוכחית מייצרת אתגרים משמעותיים למסגרות התקציב. עלינו להתמודד עם השלכות האינפלציה, עם דרישות השכר שיבואו לידי ביטוי בהסכם השכר הצפוי עם ההסתדרות, עם הסכמים קואליציוניים בהיקף תקציבי משמעותי מאוד ולצד זאת עלינו לתת מענה לצרכי הביטחון".
"אני יכול לומר שמתחנו את מסגרות התקציב עד המקסימום המתקבל על הדעת מקצועית, אמר שר האוצר לראש הממשלה, "מה שתראה כאן היום זו הצעה מרחיבה שלגורמי המקצוע יש איתה קושי לאור האתגרים של התקופה. אך כן יש הבנה לגבי הצרכים השונים ונעשתה עבודה רבה כדי לתת להם מענה אחראי ולהבטיח שהתקציב יעבור בצורה מיטבית. ובכל זאת כמו בכל שנה, אנחנו פועלים בצורה אחראית ולפי מסגרות, ולכן התקציב ידרוש גם החלטות אמיצות – יידרש תיעדוף של הממשלה לגבי ההוצאה, וחשוב שנביא תכנית כלכלית משמעותית ואמיצה שתטפל בבעיות היסוד של המשק".
שר האוצר פרט מספר צעדים שיאפיינו את התקציב: "יחד עם התקציב אנחנו מביאים תכנית כלכלית רחבה ומקיפה שנוגעת בכל חלקי המשק. כלולים בה צעדים היסטוריים שיזניקו את המשק קדימה לעשורים הבאים. מיד נציג אותם בהרחבה, הנה טעימה קטנה:
- חוק תשתיות לאומיות שיאפשר לנו להאיץ את הביצוע של פרויקטי התשתית ולקצר בחצי את זמן ההקמה שלהם;
- תכנית דיור רחבה ובראשה הגדלת היצע הדיור בין היתר באמצעות תמרוץ השלטון המקומי לתעדף פרויקטי דיור;
- צעדים משמעותיים לקידום התחרות והפחתת הריכוזיות – בשוק המזון והחקלאות, בבנקאות, בביטוח, בשוק הרכב;
- רשימה ארוכה של צעדים לצמצום בירוקרטיה ורגולציה למגזר העסקי ולציבור – נסיר רגולציה עודפת על יבואני מזון ונתאים אותה לסטנדרט האירופי, נחתוך את הבירוקרטיה למאות אלפי עסקים זעירים בתשלום המס, נקל את מנגנון הרישוי של מפעלים בתעשיה ועוד
- צעדים לייעול המגזר הציבורי – הפחתת העומסים במערכת הבריאות באמצעות ייעול תהליך הוצאת ימי מחלה וקבלת מרשמים לתרופות, נביא צעדים משמעותיים לייעול כוח האדם והתקציב במערכת הביטחון, נקדם את הדיגיטציה בממשלה
- מלחמה בהון השחור – התכנית הכלכלית כוללת צעדים רבים למלחמה בפשיעה הכלכלית – נצמצם את האפשרות להחזיק מזומן שהוא הגורם המרכזי המזין את ארגוני הפשיעה, ניאבק בתופעת החשבוניות הפיקטיביות ובהונאות בתחום הדלק.