גורם מדיני בכיר הגיב אמש על הביקורת שמתח מזכיר המדינה האמריקני, אנתוני בלינקן, על החלטות הקבינט מיום ראשון להכשיר תשעה יישובי התיישבות צעירה ולכנס בקרוב את מנהלת התכנון כדי לקדם אישורים ובנייה של אלפי יחידות דיור ביו"ש.
"לא הופתענו מעמדת ארה״ב. יש בינינו חילוקי דעות כבר עשרות שנים בנושא זה, על אף שלא מדובר ביישובים חדשים אלא בהסדרת יישובים שקיימים במשך שנים רבות, חלקם עשרות שנים. חילוקי דעות אלה לא פגעו ולא יפגעו בברית האיתנה בין ישראל לארה״ב", מסר הגורם.
הדברים אכן לא הגיעו כהפתעה לירושלים, שכן בביקורו של בלינקן בארץ לפני כשבועיים, הוא השמיע בפגישות הסגורות וכן בהצהרות הגלויות שנשא, את אותה ההתנגדות של ממשל ביידן להמשך הבנייה ביו"ש.
הודעת שר החוץ בלינקן אמש, גרסה כי הוא "מוטרד מאוד" – "מהחלטתה של ישראל לקדם על פי הדיווחים, קרוב ל-10,000 יחידות התנחלות ולהתחיל בתהליך להכשרה רטרואקטיבית של תשעה מאחזים בגדה המערבית שבעבר היו בלתי חוקיים לפי החוק הישראלי. כמו ממשלים קודמים, דמוקרטיים ורפובליקנים, אנחנו מתנגדים בתוקף לצעדים חד-צדדיים כאלה, שמחריפים את המתיחות ומערערים את הסיכויים לפתרון שתי מדינות במשא ומתן. כפי שציינתי בעבר, כל דבר שמרחיק אותנו מהחזון של שתי מדינות לשני עמים פוגע בביטחונה ארוך הטווח של ישראל, בזהותה כמדינה יהודית ודמוקרטית ובחזון שלנו בדבר שוויון אמצעים של ביטחון, חירות, שגשוג וכבוד לישראלים ולפלסטינים כאחד. אנו קוראים לכל הצדדים להימנע מפעולות נוספות שעלולות להסלים עוד יותר את המתיחות באזור ולנקוט בצעדים מעשיים שיכולים לשפר את רווחתו של העם הפלסטיני".
הבוקר צפויה סיעת הציונות הדתית לקיים בגבעת הראל ישיבת סיעה חגיגית בעקבות החלטות הקבינט, בשיתוף פורום ההתיישבות הצעירה ובנוכחות ראשי המועצות של יו״ש. גבעת הראל היא אחת מנקודות ההתיישבות הצעירה הוותיקות, שהכשרתן אושרה השבוע בקבינט – לאחר שהממשלה הסמיכה את הקבינט לאשר זאת.