בזמן שאוקראינה מתכננת מתקפה עם בוא האביב על הכוחות הרוסיים המבוצרים בארצה, מדינות המערב ממהרות לאסוף ולשגר אליה כמויות עצומות של נשק וציוד דרך קווי אספקה מתפוקקים והולכים – כך חשפו השבוע גורמים אמריקנים בכירים.
הזרימה הגוברת מהמחסנים ומהנמלים לנקודות איסוף מרכזיות, ומשם דרך הגבול אל הכבישים והמסילות של אוקראינה, מאתגרת את היכולת להעביר את הציוד. בשטח ניכרת תחושת דחיפות. בכירים צבאיים התאספו לאחרונה בבריסל לפגישה של קבוצת הקשר להגנה על אוקראינה, קואליציה של יותר מחמישים מדינות המספקות סיוע ביטחוני למדינה.
"מה שאוקראינה מנסה לעשות כמה שיותר מהר הוא ליצור מומנטום ולבסס תנאים עדיפים בשדה הקרב", אמר מזכיר ההגנה האמריקני לויד אוסטין במסיבת עיתונאים השבוע. אנשי הביטחון מאמינים שיהיה לאוקראינים חלון הזדמנויות לפריצת קו החזית; אולם לדבריו, המאמץ לספק תחמושת נחוצה, מערכות הגנה אווירית וטנקים לשדה הקרב, וכמובן אימון והדרכת הלוחמים האוקראינים כיצד יש להשתמש בהם – הוא "משימת אדירים".
"קשה ומפרך להכניס את כל הציוד הזה לאוקראינה כחבילה קוהרנטית", אומר בכיר בממשל ביידן. עם זאת, לדבריו חלה "התפתחות באופי התמיכה" של קואליציית הסיוע. "אני זוכר את הימים שחשבנו שטילי פטריוט לעולם לא יעברו", הוא מתייחס למערכות ההגנה האווירית המתוחכמות שארה"ב, גרמניה והולנד הסכימו לאחרונה לספק לאוקראינים. "אני חושב שכולם מסתכלים סביבם ושואלים מה עוד אפשר לספק".

שלושה מוקדי משלוח עיקריים – בפולין, בסלובקיה וברומניה – משמשים כיום לאיסוף ציוד בדרך לאוקראינה. ללא מאמץ מרוכז להעביר אספקה מהבסיסים אל הגבול ובמהירות, מתחזק החשש שהעורקים הללו ייחסמו והנשק ייתקע.
"אנחנו מרוכזים בהעברת הציוד, אבל רוצים לתת להם יכולת מלאה" לפתוח במתקפת נגד, אומר הבכיר. "אם אנשים ימתינו עד סוף מרץ כדי לשלוח את התחמושת לאוקראינה, שלושת צומתי התחבורה שאנחנו משתמשים בהם כעת יהיו רוויים לחלוטין, והציוד לא יגיע בזמן. זה מה שגורם לחלון הקצר הזה להיות קצר עוד יותר".
לאחר שהציוד נשלח מהמוקדים אל הגבול, האוקראינים מעבירים אותו לרחבי המדינה. כשהתחמושת והנשק מגיעים בבת אחת, אומרים פקידים, גדל הפוטנציאל לשיבושים.
בתוך אוקראינה, שיירות "מאוימות בתקיפה רוסית", אמר גנרל מארק מיילי, יו"ר המטות המשולבים, במסיבת העיתונאים עם אוסטין. "הם שומרים על אבטחה תפעולית טובה, משנים זמנים ודפוסי תנועה… זה לא נטול סיכון, אבל עד כה המבצע מוצלח".
הבכיר הוסיף כי לעת עתה מבצע הובלת החימוש מתקדם היטב ובאופן נשלט, "אבל אנחנו צריכים לפתוח את צווארי הבקבוק".
חלק ניכר מהתיאום מתקיים בפיקוד האירופי של ארה"ב בגרמניה. המתכננים הצבאיים שם נאבקים להעביר משוריינים חדשים מהנמלים ומרחבי אירופה לאזורי האימונים של הכוחות האוקראיניים, בהנחיה אמריקנית ואירופית.
המדינות התורמות נוקטות גם יוזמה בעצמן בתיאום זרימה חלקה של אמל"ח. גרמניה, שבמשך חודשים התנגדה לשליחת טנקי לאופרד מתוצרתה לאוקראינה, עומדת כעת בראש חבורה של שש מדינות לפחות שתורמות לאוקראינים טנקים כאלה.
גם המחסור בתחמושת הפך לבעיה: מדינות נאט"ו מבקשות להגביר את הייצור שלהן כדי לענות על הצרכים של אוקראינה ולמלא מחדש את המלאי שלה. "אוקראינה משתמשת בכמות תחמושת שלא יכולנו לדמיין", אמרה שרת ההגנה ההולנדית קאיסה אולונגרן. "איש לא ידע ב־24 בפברואר בשנה שעברה איזו מלחמה זו הולכת להיות וכמה זמן היא עומדת להימשך. זו מלחמה של ארטילריה וחי"ר".
מזכ"ל נאט"ו ינס סטולטנברג אמר שהברית בוחנת כיצד לחזק את תעשיית הביטחון במדינות הברית. "בטווח הקצר, התעשייה יכולה להגדיל את הייצור דרך הוספת משמרות ושימוש רב יותר במתקני ייצור קיימים", אמר השבוע. "אבל כדי שתהיה עלייה ניכרת באמת, צריכים להשקיע ולבנות מפעלים חדשים".
מכיוון שמדינות מסוימות תרמו את כל מלאי הנשק או התחמושת שלהן, "זה עשוי להתחיל להשפיע על הגנת הברית", אמר הבכיר האמריקני. "אנחנו עוד לא שם, אבל בתוך חמש או עשר שנים תראה את זה קורה".
לעת עתה, תשומת הלב של התורמים מתמקדת בכאן ועכשיו. "האביב הוא עניין של שבועות", אמר אוסטין. "יש לנו עוד הרבה מה לעשות".