הכנסת אישרה הערב (ב') בקריאה הראשונה את שינוי הרכב הוועדה לבחירת השופטים, ואת הקביעה כי בג"ץ לא יוכל לפסול חוקי יסוד. מדובר בשני חוקים כחלק מהשלב הראשון ברפורמה המשפטית של הימין אותה מובילים שר המשפטים יריב לוין ויו"ר ועדת חוקה ח"כ שמחה רוטמן. מחר ימשיכו דיוני ועדת חוקה על פסקת ההתגברות. ההצעה עברה ברוב של 63 תומכים, 47 מתנגדים ועשרה נעדרים.
מדובר בצעד דרמטי ראשון שסולל את חקיקת הרפורמה כולה, לאחר שוועדת החוקה של הכנסת אישרה את ההצעות לפני שבוע בדיוק. מדובר בשתי הצעות חוק, האחת לתיקון חוק יסוד השפיטה והשנייה לתיקון חוק בתי המשפט, שחוקקו במסלול של "הצעה מטעם הוועדה".
יו"ר ועדת חוקה רוטמן עלה להציג את החוק וטען כי "בית המשפט העליון פגע במעמדה של הרשות השופטת וזה מה שעומד בלב התיקונים שעולים במליאת הכנסת היום: בית המשפט העליון פגע בהליך בחירת השופטים והתערב בהליכי חקיקה". הוא העלה את מעמד הממשלה שנפגע ואמר: "אחרי שבית המשפט העליון פגע ברשות המחוקקת, הוא המשיך לפגוע גם ברשות המבצעת בכך שהפך אותה לחותמת גומי ליועצים משפטיים".
ראש האופוזיציה ויו״ר יש עתיד יאיר לפיד אמר במליאת הכנסת: ״אני בעיקר שואל את עצמי אם בכלל אכפת לכם מזה שאתם מפרקים לשניים את העם הזה? שאתם חוצים אותו, שאתם מגיעים למצב שאנשים שונאים אחד את השני על בסיס העמדות הפוליטיות שלהם".
עוד בטרם החל ח"כ שמחה רוטמן להציג את הצעת החוק יסוד השפיטה הניפו חברי האופוזיציה את דגלי ישראל, התעטפו בהם וסולקו החוצה. יו"ר הכנסת, אמיר אוחנה, הורה להוציא מן המליאה את כלל חברי הכנסת שהניפו דגלים או התעטפו בהם, ואמר: "חשבתי שאולי חשוב שקולכם יישמע אבל כנראה שאינכם רוצים בכך. אתם מבזים את הדגל כמו שאתם מבזים את המליאה".
בכנסת נרשמה דריכות לקראת ההצבעות וחברי כנסת נדרשו לפתוח תיקים לבדיקה בכניסה למליאה, בהוראת יו"ר הכנסת. באופוזיציה מחו על הפגיעה בחסינותם, ח"כ מירב בן ארי הזדעקה והתרעמה מדוע בודקים לחברי הכנסת את התיקים בכניסה למליאה: "לקחת תיק של חבר כנסת ולפתוח אותו? ירדתם מהפסים? למה אתם שותקים? בחיים לא בדקו לי פה תיק, את כל הכללים אתם שוברים".

סגן ראש הממשלה ושר המשפטים, יריב לוין, דיבר לפני ההצבעה ואמר: "הלילה הזה זוקפים את קומתם המוני אזרחיות ואזרחים שקולם לא נשמע במשך עשרות שנים על ידי מערכת המשפט, שהייתה עיוורת לצרכיהם, שזלזלה בהם. הלילה אני עומד בנחישות גדולה כדי להבטיח שמעתה והלאה קולם יישמע. יישמע במערכת המשפט, וכפועל יוצא גם במקומות אחרים – באקדמיה, בתקשורת, מקומות שבהם השיח היום הוא חד צדדי, הוא מתעלם מהרוב הגדול של אזרחי ישראל".
לפני דיבר יו"ר המחנה הממלכתי, בני גנץ, שאמר: "אחרי הקריאה הראשונה, כשאקדח החקיקה יונח טעון – יהיה קשה להחזיר את הגלגל אחורה"., פנה לנתניהו ואמר: "תעצור – בואו נעשה את מה שהעם באמת רוצה, ונשב עוד היום, כאן בכנסת ונדבר על רפורמה אמיתית".
מדובר בשני חוקים מתוך ארבעה ברפורמה המשפטית. ההצעה הראשונה מאשרת את שינוי הרכב הוועדה למינוי שופטים. לפיה, ימונו תשעה חברים לוועדה, שתכלול גם את נשיא בית המשפט העליון, וכן שני שופטים שיצאו לפנסיה שימונו על ידי שר המשפטים, בהסכמת נשיא העליון. אישור חברי הוועדה האלה יהיה בשימוע פומבי לפני ועדת חוקה של הכנסת.

בנוסף, על פי הצעת החוק, יהיו חברים בוועדה שר המשפטים – יו"ר הועדה – וכן עוד שני שרים שתבחר הממשלה. בנוסף, יהיו בוועדה שלושה חברי הכנסת, בהם יו"ר ועדת חוקה, ח"כ אחד מסיעות הקואליציה וח"כ אחד מסיעות האופוזיציה, כאשר לפחות אחת מהם תהיה אישה.
ההצעה השנייה מתייחסת לביקורת שיפוטית על חוק יסוד בבג"ץ. לפי השינוי, בית המשפט העליון לא יוכל לדון בחוקיות חוק יסוד.
בקנה ממתינים עוד חלקים של הרפורמה, שצפויים להגיע לאישור ראשוני במליאה בשבועות הקרובים, ולהיכנס למסלול החקיקה. הראשון שבהם הוא פסקת ההתגברות, שתעלה ככל הנראה בקריאה טרומית כבר במהלך השבוע הזה. בהמשך צפויים לעלות להצבעה גם ביטול עילת הסבירות והחוק שיגדיר את חוות דעת היועץ המשפטי לממשלה כבלתי מחייבות.

מאמצי ההידברות נמשכים כל העת, אולם משא ומתן ממשי על תוכנה של הרפורמה טרם נפתח, עקב מחלוקת על התנאים המוקדמים. בעוד באופוזיציה דורשים עצירה מוחלטת של החקיקה כתנאי לכל הידברות, בקואליציה רואים בתנאי זה חוסר תום לב, ומבקשים לקיים את המשא ומתן במקביל להליכי החקיקה בכנסת.