"אנו תומכים בשיתוף פעולה מעשי בין ישראל לאוקראינה בתחום ההגנה האווירית והגנה נגד טילים ובתחומים הגנתיים נוספים", אמרו אתמול חברי הכנסת יולי אדלשטיין וזאב אלקין לנשיא אוקראינה ולודימיר זלנסקי בפגישתם עמו בקייב, תוך שהם מגנים מפורשות את רוסיה.
אדלשטיין, יו"ר ועדת החוץ והביטחון, ואלקין חבר האופוזיציה, שנכח בעבר בפגישות נתניהו עם נשיא רוסיה פוטין, כמו גם בפגישות בנט ופוטין, כולל זו שהתקיימה לאחר הפלישה הרוסית לאוקראינה, נפגשו עם זלנסקי למשך כשעה. בשל ביקורו של נשיא ארה"ב ג'ו ביידן בקייב, מועד הפגישה לא היה ידוע עד קרוב להתרחשותה. היא התקיימה בלשכתו של זלנסקי בקייב. בשבוע שעבר, ביקר שר החוץ אלי כהן בקייב, ונועד אף הוא עם זלנסקי. כהן נמנע במהלך ביקורו מגינוי מפורש של רוסיה, ודיבר עם הנשיא האוקראיני על המשך סיוע הומניטרי של ישראל.
מחברי הכנסת אדלשטיין ואלקין נמסר כי במהלך הפגישה עם זלנסקי דנו על הצורך בהגברת הסיוע הישראלי לאוקראינה, כולל בתחום ההגנה נגד טילים ומל"טים איראניים. כמו כן בשיחה שמו דגש על שיתוף פעולה ישראלי-אוקראיני נגד איראן בזירה הבין לאומית. בסיום הפגישה אמרו לזלנסקי: "כבר שנה העם האוקראיני מגן על אדמתו מפני הפלישה הרוסית. במלחמה הנוראה הזו, שבעבר לא היה ניתן לדמיין אותה, נהרגים לא רק אנשי צבא, אלא גם אזרחים, קשישים, נשים וילדים. רוסיה ממשיכה להפגיז את הערים האוקראיניות כולל חרקיב (בה אלקין נולד וגדל, ואחיו עדיין גר בה). נמשך ירי הטילים ופגיעה באמצעות מל"טים האיראניים כנגד תשתיות אזרחיות".
"מדינת ישראל כחלק מקהילת המערב וכמדינה שיודעת היטב את משמעות ההגנה על עצמאותה עם נשק ביד במאבק בתוקפנות לא צודקת ובהפגזות מתמשכות נגד אוכלוסייה אזרחית, אינה יכולה לעמוד מן הצד בשעה זו. מיומה הראשון של המלחמה, ישראל גינתה את התוקפנות הרוסית באוקראינה והצביעה באופן עקבי בעד אוקראינה באו"ם, מדינת ישראל איננה מכירה בסיפוח הרוסי של שטחי אוקראינה".
השניים הביעו עמדות החורגות מהקו הישראלי הזהיר עד כה ואמרו לזלנסקי: "ישראל סיפקה ותמשיך להעניק סיוע הומניטרי נרחב לאוקראינה, אבל, לדעתנו, זה לא מספיק. ישראל צריכה להגביר משמעותית את תמיכתה באוקראינה, ישראל יכולה וצריכה לעשות הרבה יותר ממה שעשתה עד כה".
"עלינו להפסיק לחשוש, ולנקוט עמדה חד משמעית פעילה בהתאם לערכי המוסר הבסיסיים, כפי שמצופה מכל מדינה מערבית. עלינו לסייע לאוקראינה בכל התחומים שבהם טכנולוגיות ישראליות, כולל צבאיות, יכולות לסייע להגן על האוכלוסייה האזרחית, על חירותה ועצמאותה. יש רגעים בהיסטוריה העולמית שבהם אי אפשר לשבת על שני כיסאות", אמרו השניים לזלנסקי. "אנו מקווים שביקורו של שר החוץ בשבוע שעבר היה רק הסנונית הראשונה בתהליך. כפרלמנטרים נעשה כל שביכולתנו כדי להשיג הרחבה משמעותית של התמיכה הישראלית באוקראינה בכל התחומים".
הם הזכירו את המאבק המשותף באיראן, וכן את הקשר האישי: "בתור ילידי אוקראינה שקרוביהם חיים היום באוקראינה תחת הפגזות, אנחנו יודעים ממקור ראשון כמה קשה לכם היום. אבל האמת והצדק תמיד מנצחים, ואין לנו ספק בצד של מי הם".
זלנסקי השיב לחברי הכנסת הישראלים כי היה רוצה לראות צעדים מעשיים של סיוע ישראלי, שיתבטא גם בקבלת נשק הגנתי נגד כטב"מים.