נציבת קבילות החיילים, תא"ל (מיל') רחלי טבת ויזל, מגישה בשעה זו לשר הביטחון, יואב גלנט, ולוועדת החוץ והביטחון של הכנסת את דו"ח נציבת קבילות החיילים השנתי לשנת 2022. הדו"ח מעלה כי 6,075 קבילות הוגשו ובהן אלימות פיזית, מילולית ועל גבול ההטרדה המינית.
גם השנה הוגשו קבילות סביב אותם נושאים שעולים לאורך השנים וגם השנה יותר ממחצית מהקבילות שהוגשו נמצאו מוצדקות. על פי נתוני הדו"ח, 58% מכלל הקבילות שבוררו נמצאו מוצדקות או שבאו על תיקונן במהלך בירור הקבילה. כמו כן, ניתנו למפקדי צה״ל 692 המלצות – חלקן המלצות הנוגעות לעניינו של החייל הקובל בלבד, וחלקן המלצות בעלות השלכות רוחב מערכתיות.
נקודת החושך בדו"ח מעיד על כך שגם השנה קבילות בנושא פיקוד ומנהיגות היוו את החלק הארי בעיסוק הנציבות (כ-40%). עיקר הקבילות נוגעות לאי טיפול מפקדים בנושאים הקשורים לזכויות הפרט – זכויות רפואיות, שכריות וכאלו הקשורות לתנאי השירות, כמו גם לאירועי אלימות פיזית ומילולית, נוקשות יתרה, שימוש פוגעני ברשתות החברתיות, ביטויים בלתי הולמים ועוד. מרבית הקבילות נגעו לסגל הפיקוד הצעיר, המקיים את הקשר העיקרי עם החיילים. "להתנהגויות מעין אלה אין מקום בצה״ל ויש לפעול למיגורן ללא דיחוי", נכתב בדוח.

גם השנה נפגעו זכויותיהם של משרתים בצה״ל בשל פערים מקצועיים של חלק מהגורמים האמונים על המענה לפרט. בגזרת אנשי הקבע ישנה עליה של 13 אחוז מהשנה שקדמה לדו"ח הנוכחי. מדובר בעלייה חדה ומדאיג בה נרשמו למעלה מ-740 אנשי קבע שהגישו קבילות בנושאים שונים. 64% מהקבילות נמצאו מוצדקות.
בצה"ל אולי מתהדרים ביכולת הפקת לקחים, אולם על פי העולה מדו"ח נציבת קבילות החיילים נדמה שהוא לא באמת נלמד, והעובדה היא כי הסיפורים המזעזעים סביב אלימות כלפי משרתים ממשיכים לחזור. באחד המקרים חייל ספג אלימות לאחר שסרב להשתתף עם פלוגתו באימון, בה שהוביל להנחיית מפקד הפלוגה למפקד המחלקה להפעיל עליו כוח פיזי על מנת שיחזור בו מהחלטתו. המ"מ הגיע לחדרו הקים אותו בכוח ממיטתו ואמר לו: "לא מעניין אותי שכואב לך, תסבול, אתה על הז…. שלי ואתה תרד לשטח".
בקבילה אחרת טענו הקובלים כי מפקד המחלקה משרה אווירה של פחד, משפיל את החיילים, מטרטר אותם עד כדי כך שבאחת הפעמים נקע אחד החיילים את הקרסול. עוד נטען כי המ"מ נוקט כלפיהם באלימות פיזית למשל כשבעט באזור בטנו של חייל בעודו מבצע "שכיבות שמיכה" כאקט ענישתי, מקלל וקורא לחיילים בשמות גנאי. בעקבות האירועים הושעה מפקד המחלקה מתפקידו ונשפט בדין משמעתי.
חייל בשירות חובה הלין על כך שהרס"פ (רב סמל פלוגתי) דחף אותו באגרופיו במהלך ויכוח ביניהם, קילל אותו ואף אמר לו: "על אנשים כמוך ישבתי בכלא, ואני לא פוחד לשבת שוב. אתה תעוף מהפלוגה".
במקרה נוסף חייל בשירות חובה הלין על כך שמפקד המחלקה (מ"מ) דחף אותו, היכה באגרופים והפילו לרצפה במהלך ויכוח שהתפתח ביניהם. בעקבות המקרה מפקד המחלקה נשפט והוטל עליו עונש מחבוש.
תלונות נוספות העלו מצבים בהם חיילים חטפו סטירות ממפקדים, השפלות ולעג על תספורת של אחד הלוחמים למרות שהתחנן שהמצב המשפיל יפסק, מפק מחלקה אף הרחיק וסטר לחיילת לאחר ששרה בקול רם עם חברותיה כתוצאה מכך החיילת סטרה לו חזרה וכך הפך אירוע אלימות בתוך היחידה לקרב סטירות בין מפקד לחיילת שלו.

הדו"ח מציג מקרי קיצון בהם מספר לוחמים הלינו על כך שמפקד המחלקה חורג מהנחיות הבטיחות, מטרטר ומשפיל אותם. הוא הורה ללוחם לזחול על קרקע מלאה באבנים כששרוולי חולצתו לא מקופלים (בניגוד להנחיות בנושא). גם אלימות מילולית הייתה חלק נכבד מהדו"ח כמו במקרה בו הלין צוער בבה"ד 1 על כך שמפקד הפלוגה אמר לו ולצוערים נוספים "אני אאנוס אתכם", ״חבורה של קוקסינלים״, ״אתם אפסים". בקבילות אחרות עלו טענות על נגד בדרגת רס"ב שאמר לפקודו ״אני גבר כי יש לי איבר מין זכרי בין הרגליים ולך לא״ ונגדת משמעת שקראה לחייל ״הומו״, ״זבל״ ו״קוקסינל".
מפקד אחד שרצה להעביר מסר לחיילת בנושא חגירת חגורת בטיחות קיים שיחה עם אביו בה תיאר באופן מפורט איך תיראה הלוויה שלה. המפקד אף הגדיל לקבוע פגישה בקרוב עם האב במילים הבאות "אנחנו תכף נפגשים בבית העלמין בחיפה״, ״הנה, שמעתן? הייתה עכשיו ירייה ליד הקבר של…״ ואף תיאר את העציץ שיונח על קברה. בעקבות המקרה ננזף הרס"ר ונשפט בדין משמעתי.
גם אלימות מינית עלתה בדו"ח במקרה אחד פנו כמה חיילים באופן אמיץ ובעילום שם וקבלו נגד מפקדן שם עלו טענות על התנהגות פוגענית ובלתי הולמת בה הוא בוחן את גופן באופן מטריד, נכנס למגורי הבנות מבלי להתריע, מחליף בגדים במשרד כשהדלת פתוחה, לועג לחייל על נטייתו המינית ומתבטא בגנותו של חייל דתי.
בצה"ל פרסמו מענה לדו"ח בו נאמר כי "צה"ל רואה חשיבות רבה בעשיית נציבת קבילות החיילים (נקח"ל), וילמד מהדו"ח ומהלקחים העולים ממנו. ניתן לראות ירידה במספר הקבילות בנושאי הגיוס לצה"ל, זמינות תורים רפואיים, היסעים למשרתים ועוד, בין היתר בעקבות הלמידה והפקת הלקחים מדו"חות ומקבילות שהוגשו בעבר. צה"ל מקיים הליך סדור להעמקה בממצאים וטיפול מקיף ומערכתי בפערים שהועלו בדו"ח בהובלת סגן הרמטכ"ל, אלוף אמיר ברעם.
"מפקדי צה"ל בכלל המדרגים עוסקים רבות בטיפול בפרט, תוך הנגשת כלים למפקדים צעירים. מקרים של אפליה, אלימות פיזית ומילולית כלפי משרתים מנוגדים לערכי צה"ל, והם מתוחקרים ומטופלים ביד קשה.
"כחלק מהשאיפה לשיפור מתמיד של הארגון, צה"ל מבצע סקרים ושיחות חתך על מנת לזהות נושאים שדורשים טיפול. קיימים מוקדים שונים להנגשת מידע וטיפול בפרט, בניהם מוקד קצינת פניות הציבור, אשר תפקידם זיהוי, טיפול וידוע המפקדים במגמות חריגות. צה"ל משקיע משאבים ותקציבים רבים בשיפור תנאי השירות, הרפואה, רפואת הנפש, המזון והתשתיות של המשרתים.
"גופי המטה פועלים יחד כדי לממש את מלוא זכויות המשרתים בחובה ובקבע ולצמצם מצבים בהם הנחיות ופקודות אינן מבוצעות כראוי. צה"ל פועל להטמעת מדיניות "מודל הקבע החדש" באמצעות חניכת המפקדים והסגלים, בקרה, תחקור והפקת לקחים בנושא.
"צה"ל פועל לשיפור הטיפול במשרתי המילואים, בתוך כך הוקם אתר המנגיש זכויותיהם ושודרגה המערכת המשמשת את גורמי הטיפול באוכלוסיית המילואים למערכת יעילה ומדויקת יותר. במהלך 2022 בוצע מהפך במוקד השירות למועמדים לשירות ביטחון של יחידת מיטב, ולראייה כמות הקבילות שהוגשו בשנה זו היא הנמוכה ביותר מאז הקמתו. צה״ל ימשיך ויפעל לשיפור והנגשת המענה לפרט בכלל התחומים".