קרוב למיליון בני אדם הגישו בקשה למקלט ולהגנה בינלאומית באיחוד האירופי בשנת 2022, על פי נתונים שפורסמו היום (רביעי), והביאו את מספר בקשות המקלט לרמה שלא נראתה מאז משבר הפליטים של 2015-2016.
סוכנות האיחוד האירופי למבקשי מקלט מסרה כי בשנה שעברה הוגשו 966,000 בקשות מקלט ב-27- מדינות האיחוד האירופי וכן בנורבגיה ובשווייץ. זאת עלייה של 50 אחוזים משנת 2021. מספר זה לא כולל יותר מ-4 מיליון פליטים אוקראינים שקיבלו "הגנה זמנית" במדינות האיחוד האירופי – מסלול מיוחד שהופעל כדי להימנע מקריסת המערכות לקליטת פליטים.
הסוכנות האירופית קשרה את העלייה להקלה המתמשכת בהגבלות הקורונה על הנסיעות, התגברות חוסר הביטחון התזונתי והתגברות סכסוכים אלימים באזורים רבים בעולם. למרות שרוב מבקשי המקלט נכנסים לאיחוד האירופי באופן חוקי, בעיקר בטיסה עם אשרות נסיעה, חלקם גם חצו את גבולות היבשה והים של האיחוד האירופי ללא רשות, בעיקר דרך מערב הבלקן והים התיכון.

לאחר יותר מעשור של מלחמה והתמוטטות כלכלית בארצם, הסורים המשיכו להיות הקבוצה העיקרית של מבקשי המקלט באירופה, עם יותר מ-130,000 בקשות. לא הרבה מאחוריהן נמצאים האפגנים, עם 129,000 בקשות, שנמלטו מהצרות הביטחוניות, ההומניטריות והפיננסיות המתפתחות בארצם, בעקבות השתלטות הטליבן באוגוסט 2021,.
במקום השלישי הגיעו פליטים מטורקיה שהכפילו את מספרם עם 55,000 בקשות. האינפלציה הגואה ו"נסיגה דמוקרטית" היו בין הגורמים שגרמו לעלייה, לפי הסוכנות.
במקומות רבים באירופה מרכזי הקבלה מוצפים ומשאירים את מבקשי המקלט ברחובות. רעידת האדמה האחרונה שהרגה כמעט 46,000 בני אדם והותירה מאות אלפים ללא קורת גג בטורקיה ובסוריה, עוררה חשש לזינוק אפשרי במעברי גבול לא סדירים ליוון. גרמניה הציעה מוקדם יותר החודש להקל זמנית על הגבלות הוויזה לחלק מניצולי רעידת האדמה, בעוד שספרד הבטיחה ליישב מחדש קבוצה קטנה של 100 פליטים סורים שהגיעו דרך טורקיה, שבה מתגוררים 4 מיליון פליטים.

ונצואלים, קולומביאנים, בנגלדשים וגיאורגים ביקשו מקלט במספרי שיא בשנה שעברה, וכך גם מרוקאים, תוניסאים ומצריים כאשר כ-4% ממבקשי המקלט בשנת 2022 טענו שהם קטינים ללא ליווי. הסוכנות האירופית לא אמרה אילו ממדינות האיחוד האירופי קיבלו הכי הרבה בקשות בשנה שעברה, אבל דו"ח הגירה פנימי של האיחוד האירופי שהגיע לידי AP מציין את גרמניה, צרפת, ספרד, אוסטריה ואיטליה כחמש הראשונות.
רשויות המקלט קיבלו החלטות על יותר מ-600,000 בקשות בשנה שעברה, אך מספר הבקשות החדשות שהתקבלו גדול עוד יותר. מהבקשות שנותחו, 40% קיבלו מעמד של פליט או הגנת משנה, בעיקר למבקשים סורים, בלארוסים, אריתראים, תימנים ומאליים, וכן עבור רוב האוקראינים שבחרו להגיש בקשה למקלט במקום הגנה זמנית.