יחסי איראן- אירופה מדרדרים על רקע סנקציות שהוטלו על בכירים איראניים, ועל ארגונים כולל יחידות של "משמרות המהפכה", שהואשמו בדיכוי אכזרי של ההפגנות באיראן ובהפרת זכויות האדם וגם בגלל הסיוע הצבאי לרוסיה.
אתמול גורשו דיפלומטיים איראניים מגרמניה כתגובה על גזר דין מוות שהוצא נגד איראני-גרמני, שהמשטר בטהרן מאשים בפעילות מחתרתית. סוכנות הידיעות האיראנית "תסנים" ציטטה את הצהרותיו המפקד העליון של משמרות המהפכה האיראניים, האלוף חוסיין סלמי, שאמר "אנחנו לא שלמים עם אויבי המהפכה והעם האיראני, וכיום אירופה נכנסה איתנו בגלוי ובאופן רשמי למלחמה". את הדברים אמר סלאמי במהלך פגישתו עם האלוף סייד עבד אל-רחים מוסאווי, מפקד הצבא האיראני.
סלאמי הוסיף "האויבים הגדולים שלנו השתמשו בתוכניות וצעדים מתוחכמים, כדי להשיג מטרות מרושעות נגד איראן והאיראנים בניסיון נואש וכושל". מוקדם יותר הזהיר הצבא האיראני כי "תגובת הכוחות המזוינים האירניים לכל איום או תקיפה תהיה תגובה אלימה שתגרום לתוקפן להתחרט".
מפקד חיל האוויר האיראני, תא"ל חמיד והידי, אמר כי כוחותיו "נמצאים כעת בשיא מוכנותם להגיב במכה קשה לכל מי שהתחנן לתקוף את איראן, ולהגן על המטרות הנעלות של המשטר בהתאם לפקודות מנהיג המהפכה", כך לפי סוכנות "מאהר" האיראנית.
האיראנים מנסים לתעל את מאמציהם הבינלאומיים אצל רוסיה, לה היא מספקת סיוע צבאי במלחמה באורקאינה. כמו כן, המאמצים הבינלאומיים מושקעים גם בסין. נשיא איראן איברהים ראיסי ביקר בשבוע שעבר את ביקורו הראשון מזה שני עשורים במדינה. רגע לפני צאתו לסין, ראיסי הרשה לעצמו דווקא להטיח ביקורת במעצמה בעלת הברית ואמר כי "עד כה היחסים בין איראן לסין לא עונים על הציפיות".
ראיסי ציין שסין עד כה לא סיפקה את התמיכה המצופה לטהראן בעיקר מבחינה כלכלית: "לצערי אני מוכרח לומר שיש פיגור רציני ביחסים המסחריים והכלכליים", וציין כי טהראן מצפה מסין ליישם את תוכנית השותפות האסטרטגית בין המדינות , במסגרתה בייג'ינג צפוייה להשקיע עד 400 מיליארד דולר בכלכלת איראן על פני תקופה של 25 שנה בתמורה לאספקה קבועה של נפט איראני. הנשיא האיראני אמר בנאום לפני צאתו לסין "הקשרים הכלכליים נסוגו ושתי המדינות צריכות לפצות על כך".
בטהראן מאוכזבים מההססנות של סין בהעמקת הקשרים הכלכליים איתה. והציפייה של ראיסי בביקור היא לקבל הבטחות מוגדרות בכל הקשור להשקעות צפויות באיראן.