סרדינים בכיתה א': עם ספרים על הברכיים ועיפרון ביד, כך עברו תלמידי כיתה א' בבית ספר 'גבעת רם' בקרית אתא את שנת הלימודים הראשונה בחייהם. בכיתה שגודלה לא עולה על 18 מטרים, הצטופפו במהלך השנה 35 תלמידים ובכיתה הסמוכה לא פחות מ-34. על פי מתווה הקטנת הכיתות של שר החינוך נפתלי בנט, בית הספר אמור היה לתקצב פתיחת כיתה שלישית, אך מחאת ההורים לא צלחה והעירייה והנהלת בית הספר לא אפשרה זאת.
המציאות הקשה בשנת הלימודים הבאה השבוע אל סיומה בכיתות א' בבית הספר, הובילה את הורים לילדים שצפויים לעלות לכיתה א' בשנת הלימודים הבאה לפתוח במאבק שכותרתו: "אל תעשו את זה גם לילדים שלנו". על פי החלטת בית הספר והעירייה, בשנה הבאה ילמדו 70 תלמידים בשתי כיתות א', וההורים, שנחרדו מהצפוי לילדיהם, החליטו לנסות ולמנוע זאת. ביום שישי שעבר הפגינו מול בית הספר יחד עם ילדיהם והעבירו פניות לפיקוח המחוז, למשרד החינוך ואף לראש העיר – אך נדחו על הסף.

שלוש שנים עברו מאז מחאת הסרדינים שהוציאה אלפי הורים לרחובות במחאה על הצפיפות בכיתות. בנט, אז שר בתחילת תפקידו, נענה להורים ופתח במתווה להורדת מספר התלמידים בכיתות. הראשונים שהיו אמורים ליהנות מהמתווה הם ילדי כיתות א' ו-ב', שעל פי התוכנית החדשה, מספרם בכיתה לא אמור היה לעלות על 32-34 תלמידים. על פי בדיקת משרד החינוך בשנה שעברה ירד הממוצע בכיתה אף ל-27 תלמידים.
אולם כאמור, בבית הספר 'גבעת רם' כבר כעת רשומים לכיתות א' מעל 70 תלמידים ומנהלת בית הספר הודיעה להורים כי גם בשנת הלימודים הבאה לא תהיה כיתה שלישית. "צפויים להיות לנו 35 ילדים בכיתה וראש העיר הודיע לנו שיש לו אישור לכך. ואם לא די בכך, הם לומדים בכיתות מאוד קטנות שלא מתאימות לתקן החדש במשרד החינוך", אמרה ל'מקור ראשון' אחת מהאימהות שמובילות את המאבק. האם, שבחרה לדבר בעילום שם, הוסיפה כי "בחוזר מנכ"ל חדש ממאי 2018 נקבע כי כיתה צריכה להיות מעל 25 מטר ואצלנו היא בגודל של 18 מטרים בלבד.
"אז יש גם יותר ילדים מהתקן וגם בכיתות קטנות. ביקשנו מראש העיר שלפחות ירחיב לנו את הכיתה והוא שלח את ילדינו לבית ספר אחר. כבר השנה ראינו שההתמודדות הזו בכיתה קטנה וצפופה היא נוראית". את מבנה החטיבה הצעירה חולקים בבית הספר ילדי הגנים וכיתות א', לכן גם הוראת משרד החינוך לפיצול שעות במקרים בהם יש מספר רב של תלמידים לא נאכפת. "אני חגגתי לבן שלי יום הולדת בגן והשתמשנו במרחב המשותף למשך שעה וחצי, והילדים של הכיתה היו צריכים להישאר בכיתה בזמן הזה".

נתוני משרד החינוך, שהגיעו לידי 'מקור ראשון', דווקא מעידים כי בבית הספר אמורות היו להיות שלוש כיתות א' – השנה וכך גם שנה הבאה. מהנתונים עלה כי המשרד משלם עבור שלוש כיתות, אולם בית הספר פותח שתיים בלבד. כך קורה, שמצד אחד, הנתונים הכתובים מראים שבכיתה א' בשנה"ל הבאה ילמדו ב'גבעת רם' 70 תלמידים בשלוש כיתות, בכיתות ב' (א' השנה) ילמדו 69 תלמידים בשלוש כיתות, ומצד שני, במציאות הם ילמדו בשתי כיתות. תגובת משרד החינוך הראשונית העידה כי הם אינם בקיאים במצב בשטח.
הורי כיתות א' שמסיימים השבוע את שנת הלימודים בבית הספר גבעת רם סיפרו מה עבר על ילדיהם שלמדו שלא על פי התקן השנה ומה צפוי לתלמידים החדשים. "בעולם אידיאלי 19 תלמידים זה מושלם. אני מורה לכיתה א' בעצמי ומלמדת 27 תלמידים בכיתה ענקית, שהיא חמש פעמים החדרון, שבו למדה בתי השנה. הם יושבים צפופים אחד על השני, אין להם לאן לצאת כי המרחב המיועד משמש גם את הגנים בחטיבה הצעירה", סיפרה אם לתלמידה בעילום שם.
"בתחילת השנה קיבלנו ברושור של כיתה א' עם שתי כיתות. אין א' שלישית. עשו לנו את המוות כשביקשנו כיתה נוספת. אמרו לנו שזה לא אפשרי. פנינו למשרד החינוך ולמנהל המחוז והתנגדו. אי אפשר להגיד שבמשרד החינוך לא יודעים שאנחנו רק שתי כיתות. דיברנו איתם. איך נפתחה עוד כיתה אם אין מקום? אם אין עוד מחנכת?"
לדברי האם, מהלך השנה היה קשה מאוד לתלמידים הצעירים. "התלמידים יושבים בלי שולחן. עם הספר על הרגליים ועיפרון ביד. יש רק שולחן מרכזי באמצע הכיתה וסביבו 12 תלמידים. יש כאלה שכותבים על גב הכיסא של מי שיושב מקדימה. זה צפוף בצורה שקשה לתאר. הבת שלי מאוד חכמה וגם היא, שלא הייתה צריכה את הכיתה כדי ללמוד, מספרת על הילד שזז לידה בכיתה או דיבר עם החבר. כשזה צפוף ככה אי אפשר ללמוד וילדים שקצת יותר צריכים את תשומת הלב אי אפשר אפילו להסתובב ביניהם".
דבי פירטל אם לתאומות הלומדות בשתי הכיתות השנה אמרה: "הבנות שלי מספרות שיש מעט מאוד שעות של עזרה ובדרך כלל הן בחדרון הקטן או במרחב הרועש. זה בלתי אפשרי לעבוד ככה. מי מהתלמידים שיכול עובד פשוט לבד. מאוד צפוף ורועש. הן כל הזמן מתלוננות על רעש. לפני פתיחת הלימודים אחרי מסכת של שיחות חסרות טעם יצא מזה ששני תלמידים עברו לגבעת טל, ונוצר מצב שהם 34 תלמידים ו-35 בכיתה קטנטנה".
"יש בלגן גדול. תמיד נעלמים דברים וספר הולך לאיבוד, ויש ריח לא נעים בכיתה", היא מתארת. "הילדה אומרת לי 'אימא הוא מזיע ונוגע בי' ו'לא נעים לי'. הם סרדינים. זה מייאש ומתסכל. אין לי תקציב לשים שלושה ילדים בבית הספר הריאלי וההורים של שנה הבאה באותו המצב כמונו".
תגובת משרד החינוך: "רפורמת הקטנת הכיתות יצרה שינוי גדול והביאה לסיום מציאות רבת שנים במערכת החינוך, שבה 40 תלמידים למדו צפופים ודחוסים בכיתה. במסגרת הרפורמה, פתח המשרד כ-1,300 כיתות חדשות כדי להבטיח שמספר התלמידים בהן יהיה בין 32-34. בהתאם למתווה שנקבע, היא תתרחב בשנה הבאה גם לכיתות ד'.
"במקרים חריגים בהם נפתחה כיתה שהיא מעל 34 תלמידים המשרד מקצה תוספת של שעות לפיצול הכיתה במקצועות היסוד, עד למציאת פתרון קבע. באשר לבית הספר בקרית אתא – אנו מטפלים בנושא, בשיתוף הרשות המקומית, ועומדים על כך שעקרונות רפורמת הכיתה הקטנה יישמרו, חרף המורכבות וחוסר היכולת לבנות כיתה נוספת".
מעיריית קרית אתא נמסר: "בית ספר 'גבעת רם' הוא בית ספר איכותי בעל אקלים חינוכי גבוה. בשונה מכיתה א׳ בבית ספר רגיל, התקן למספר תלמידים בחטיבה צעירה הכולל גן חובה הינו 35 תלמידים. לא יעלה על הדעת כי תלמיד אחד העולה מגן חובה לכיתה א׳ יועבר לבית ספר אחר וינותק מחברים באופן שיפגע בהתפתחותו. לא ניתן לפצל את המעבר הטבעי מהגן לכיתה א׳ שכן זהו הרעיון החינוכי העומד מאחורי חטיבה צעירה. יודגש כי המודל החינוכי בבתי הספר כולל לימוד בקבוצות קטנות ושעות תגבור רבות. הורים המעוניינים יכולים להעביר את ילדיהם לכיתה א׳ בבית הספר גבעת טל הסמוך בו ממוצע התלמידים נמוך משמעותית".