תעשיית שיט הנופש חזרה השבוע ליפן, שלוש שנים לאחר האיסור שהוטל על בואן של אוניות תענוגות לעגון בנמליה. האונייה אמדאה, הנמצאת במסע של כחצי שנה מסביב לעולם, הגיעה אתמול בבוקר לנמל טוקיו, אחרי שכ־500 נוסעיה ו־300 אנשי צוותה כבר בילו את יום רביעי בשיזאוקה, למרגלות הר פוג'י.
ממשלת יפן השעתה את עגינתן של אוניות התענוגות בפברואר 2020, לאחר שמגפת הקורונה התפרצה על סיפונה של הדיאמונד פרינסס, אונייה שהפעילה חברת הקרוזים פרינסס השייכת לענקית שיט התענוגות קרניבל, בעת שהייתה במים הטריטוריאליים של יפן.
בעקבות גילוי חולים על הסיפון נשלחה האונייה להסגר בנמל יוקוהאמה, והוטל עליה פיקוח חמור של רשויות הנמל ומשרד הבריאות היפני. הנוסעים הסתגרו בחדריהם, ובכל זאת מיום ליום אובחנו יותר ויותר מהם כחולים. מתוך 3,700 נוסעים ואנשי צוות בדיאמונד פרינסס נדבקו במחלה יותר מ־700 במהלך ההסגר, ומתוכם מתו 13. הסיפור לכד את תשומת לב העולם והיה לאחד ממקרי ההתפרצות המתוקשרים ביותר לאחר שהמגפה יצאה מסין.
רק בנובמבר שעבר הודיעה ממשלת יפן שהמדינה תיפתח מחדש לאוניות תענוגות מעבר לים, והתירה לחברות השיט היפניות לצאת לעגון גם בנמלים זרים. תעשיית התיירות צפויה לזכות לעידוד ניכר בעקבות הסרת האיסור החמור.
שלשום בבוקר קיבלו תושבי שיזאוקה את האמדאה, המופעלת בידי החברה הגרמנית פיניקס רייזן, במופע תופים ומוזיקה חגיגי. אחריו יצאו רבים מהנוסעים אל העיר, לאחר שעברו בדיקה רפואית על הסיפון. אחת הנוסעות, בת 69 שיצאה עם בעלה למסע מסביב לעולם, אמרה שהתרגשה לראות באופק את הר פוג'י האיקוני, ושהיא מצפה לבקר במקדש יפני.
לאחר יום בשיזאוקה יצאה הספינה לטוקיו, כאמור, ועגנה בבירת יפן אתמול בשעות הבוקר. יפן מצטרפת לקבוצה הולכת וצומחת של מדינות הפותחות את שעריהן לתעשיית שיט התענוגות לאחר ההפוגה בימי הקורונה. ניו־זילנד ביטלה את האיסור על עגינת ספינות נופש בנמליה ביולי שעבר, אוסטרליה עשתה זאת באפריל, וקנדה – בנובמבר 2021. יפן כבר פתחה ביוני שעבר את שעריה לתיירים המגיעים אליה דרך נמלי התעופה.
הדיאמונד פרינסס עצמה צפויה לשוב לטוקיו בקרוב: לפי לוח הזמנים שלה, ב־15 במרץ היא תצא מהעיר למסע שיט ראשון מאז התפרצות המגפה. "פתיחת נמלי יפן לשיט בינלאומי היא התפתחות חשובה ומבורכת שלא רק מרחיבה מאוד את הזדמנויות החופשה העומדות בפני לקוחותינו, אלא גם תסייע באורח ניכר לתעשיית התיירות היפנית", אמר ג'ון פאדג'ט מחברת פרינסס בהודעה לעיתונות.
גם חברות קרוזים אחרות של קרניבל, ובהן "הולנד אמריקה", הודיעו שישובו ליפן. מגוון המגבלות שהטילו מדינות העולם על ספינות הנופש בשנים שמאז התפרצות מגפת הקורונה הכתה קשות בתעשיית שיט התענוגות. המותגים הגדולים ביותר אולצו לקצץ בפעילות, ולעיתים קרובות סבלו מהתפרצויות כשלא עשו זאת. המניות של קרניבל, רויאל קאריביאן ונורוויג'יאן קרוז ליין, מובילות השוק, איבדו 80 אחוז מערכן ב־2020.
מאז חברות השיט בנו את עצמן מחדש בהדרגה ובעקביות, אבל הקשיים הכלכליים שהכו בעולם גם לאחר שמגפת הקורונה נחלשה היו בעוכריהן. כל שלוש החברות הגדולות, שהחוב שלהן גדל במהלך המגפה, מתמודדות כעת גם עם הריבית העולה. מניית קרניבל, למשל, עדיין שווה רק חמישית משוויה בראשית 2020.