אחד מהמכונים שדן עם בארגונים המשפטיים בהסכמות על פשרת הנשיא הוא המכון הישראלי לדמוקרטיה, שמסרב לחלק מהסעיפים שהוצגו במתווה.
במסמך שפורסם אתמול כהצעה למתווה הנשיא, טוענים במכון כי ישנם כמה היבטים חיוביים – ודאי בהשוואה לתכני ה"רפורמה" שהוצעה על ידי שר המשפטים. היבטים אלה, אם אכן יגובשו בחקיקה, יהיו בעלי חשיבות לקראת כינון הסדר חוקתי עתידי.
במכון, ציינו את הסעיפים שיקבלו ואמרו כי "אנו מקדמים בברכה את הכוונה לשריין את חוקי היסוד, לעגן זכויות בסיסיות נוספות, לעגן בחוק מפורש את הביקורת שיפוטית על חקיקה, לוותר על פסקת ההתגברות, להגביר הגיוון בקרב השופטים ולנקוט במהלכים להפחתת העומס בבתי המשפט". עם זאת, היבטים רבים במסמך לטענתם מעלים בעיות רציניות ומשמעותיות ואם יתקבלו בחקיקה, יפגעו קשות בדמוקרטיה הישראלית.
למשל, באשר לרכב הועדה לבחירת שופטים, לפי המכון גם ההצעה החדשה עלולה להוביל לפוליטיזציה של הליך בחירת השופטים. "המעבר ממצב בו כיום נדרש רוב של 7 מתוך 9 חברי ועדה למנות שופט לעליון למצב בו נדרש רוב של 6 מתוך 11 חברים, כאשר חלקם היחסי של הפוליטיקאים ואלו המתמנים על-ידם גדל בצורה חדה, מחליש מאד את משקלם של השופטים בהבטחת אמות מידה מקצועיות גבוהות למינויים שיפוטיים. לפיכך, לדעתנו הרוב הנדרש למינויים לבית המשפט העליון צריך להיות רוב של 8 מתוך 11 חברי ועדה".
לגבי הוראות המעבר אומרים במכון: "הסדרי המעבר בהצעה עמומים מדי ועלולים לאפשר דילול משמעותי של ההסדר המוצע, קרי לאפשר חקיקה שתסתור את המתווה עצמו. לדעתנו יש להחריג מכל הסדרי המעבר את חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו, חוק יסוד: החקיקה וחוק יסוד: השפיטה והוראות חוק יסוד: הכנסת, הקשורות להליך הבחירות, שאותם יש לשריין מידית ברוב של 80 ח"כים. תיקונים אחרים בחוקי יסוד צריכים להתבצע גם בתקופת המעבר ברוב של 70 ח״כים לפחות", וכן כי "כל ההסכמות תלויות זו בזו. הואיל ומדובר בהסדר חוקתי חדש עליהן להתקבל כמקשה אחת וברוב גדול בכנסת".
מעבר לכך הוסיפו: "יש לנו הסתייגויות ספציפיות ביחס לנושאים רבים הכלולים בהצעת המתווה, לרבות נוסח הזכויות המוצעות והיעדרן של זכויות אחרות, כלל הסניוריטי, אופן בחירת נציגי הציבור בוועדה לבחירת שופטים, הדרישה להרכבים מלאים בבית המשפט העליון, ההסדר המוצע ביחס לחוות דעת של יועצים משפטיים, הביקורת השיפוטית על הליך חקיקת חוקי יסוד, ותחולת מבחני הסבירות על ראש הממשלה. ככל שתהיה התקדמות בקידום המתווה המכון הישראלי לדמוקרטיה יציג את עמדותיו המפורטות ביחס לכל נושא ונושא".
המכון הישראלי הוא אחד מהגופים בדיונים על מתווה מוסכם שבין הארגונים המשפטיים משמאל ומימין, ולא בין הפוליטיקאים, כשהמטרה היא לכפות את המתווה על נבחרי הציבור.
אתמול הודיע הנשיא כי לא מדובר במתווה נשיא המדינה, אלא בהצעה אחת מתוך רבות שהועברו בשבועות האחרונים ע״י חוקרים ואקדמאים ממכונים שונים. נשיא המדינה טרם גיבש מתווה סופי ולאחר שיגובש הנשיא יציג אותו לאזרחי ישראל.