"לקחתי מורה שיכין אותי לאודישן אבל חוץ מזה הגעתי לבית ספר בלי שום רקע בלימודי משחק או במשחק בכלל. בנוסף לכך שכולם שם שיחקו מגיל צעיר והיה להם הרבה יותר ניסיון, כולם סביבי בכיתה היו בני 18, כשאני בן 22, אחרי צבא, מישראל – מדובר בהבדל מנטלי גדול"
השתתפות במחזמר בברודווי היא פסגת השאיפות וחלומם הגדול של אלפי שחקנים ברחבי העולם, שמוכנים גם לעמוד שעות בתור ברחוב בקור מקפיא עצמות, ולו כדי לקבל הזדמנות להבחן לתפקיד המשני ביותר בהצגה, בתקווה שמישהו יקלוט את הכישרון יוצא הדופן שלהם ויהפוך אותם לכוכבים.
מי שמגשים את החלום הזה בחודשים האחרונים הוא השחקן הישראלי יונתן חשמונאי, שמאז ספטמבר מככב כטוביה החולב, בהפקת ברודווי נודדת של המחזה המיתולוגי, כנר על הגג. "מדובר בחוויה מצוינת ובתפקיד חלומי שכבר לא כותבים כמותו היום", משתף חשמונאי, "התאהבתי בהפקה הזו כשראיתי אותה בברודווי ואני חושב שזו גרסה מאוד מיוחדת של המחזה, שמעביר אותו בצורה אמיתית. המחזה ממש מצחיק אבל כבר בחזרות ביקשו מאיתנו לא ללחוץ על ההומור, לא להפוך את ההצגה לסטנד־אפ, אלא פשוט לספר את הסיפור. זה מיוחד עבורי לעלות כל כך הרבה פעמים עם ההצגה כי זה סיפור שמאוד נוגע לי ללב".
ההפקה שחשמונאי משתתף בה עלתה לראשונה בברודווי ב־2016, ובשלוש השנים האחרונות היא נודדת בארצות הברית. בשנתיים הראשונות גילם את טוביה השחקן הישראלי יחזקאל לזרוב. "בסיום הלימודים שלי עשיתי אודישן להתקבל למחזמר, אבל אז החלה הקורונה ולא שמעתי מהם במשך שנה וחצי. יום אחד קיבלתי מייל שבו שאלו אם אני עדיין מעוניין להיות חלק מההפקה, אמרתי שכן והתקבלתי לשנה השלישית של המחזמר בדרכים. הייתי המחליף השני של לזרוב (לכל הפקת ברודווי יש שני מחליפים לתפקיד הראשי, ד"מ) אז ביצעתי את התפקיד חמש פעם בעונה הראשונה, ובשאר ההצגות גילמתי את התפקיד של אברם", מספר חשמונאי, "בסוף תשעת החודשים הראשונים הציעו לי להמשיך בתור אברם אבל הודעתי להם שהחלטתי לעזוב. לא רציתי להיות רחוק מבת הזוג שהייתה לי אז, וגם לא רציתי להמשיך לחיות באי־הוודאות שמגיעה עם הבחירה להיות שחקן. אני כבר בן 29 והמחשבה הייתה להתנתק מעולם הבמה, לגור בניו־יורק וללמוד תואר שני בפסיכולוגיה".
מתברר שהגורל ייעד לחשמונאי משהו אחר לחלוטין. הוא נסע לארץ לחתונה של חבר, ושם באמצע האירוע גילה בטלפון הודעת אימייל ששינתה ברגע את הכול, "ההודעה אמרה שברטלט שר, הבמאי האגדי מברודווי שמחזיק ברזומה מדהים של הצגות, מבקש לפגוש אותי בעוד שבוע לאודישן בניו־יורק לתפקיד של טוביה. באותו ביקור תוכנן סוף־שבוע עם סבא וסבתא שלא רציתי לפספס, אז ביום ראשון בצהריים עליתי על טיסה לארצות הברית, נחתּי בלילה ובבוקר ביום שני ניגשתי לאודישן", משחזר חשמונאי, "הגעתי לאודישן בסטודיו בניו־יורק וביצעתי בו כמה שירים מתוך המחזה. מדי פעם ברטלט עוצר אותי ואומר מה לא נכון מבחינתו ומה צריך לשנות. למשל כשביצעתי את 'לו הייתי רוטשילד' ועשיתי את התנועות המפורסמות של טופול עם הידיים למעלה, הוא עצר וביקש שאעשה את התנועות רק בסוף, ומשם המשכנו. ברמות האלה חשוב להם מאוד לראות שאתה מסוגל לקבל הוראה ומיד לבצע אותה".
כנר על הגג הוא מחזמר המבוסס על סיפורי טוביה החולב של שלום עליכם, מקבץ סיפורים שהפרק הראשון שלהם פורסם ב־1895. המחזמר נכתב בידי שלדון הנריק וג'וזף שטיין ואת המוזיקה למחזמר כתב ג'רי בוק. העלילה עוסקת בקורות חייו של טוביה, יהודי עני החי עם אשתו ושבע בנותיו (בגרסה הקולנועית ובמחזמר הנוכחי יש לו רק חמש, ד"מ) בשטעטל יהודי טיפוסי באימפריה הרוסית, שם מוכר טוביה חמאה וגבינה לבני העיירה. במהלך המחזה מתמודד טוביה עם קשיים כלכליים, עם מערכות היחסים המורכבות עם בנותיו שמבקשות להינשא לבחיר ליבן ולא באמצעות שידוך, ועם האנטישמיות הגואה והשלטון הרוסי שמחליט לגרש את היהודים מהאזור. המחזמר עלה לראשונה על במות ברודווי ב־1964 והפך לסנסציה מפתיעה ולמחזמר הראשון בברודווי שהוצג יותר מ־3,000 פעמים. מאז עלה המחזמר ברחבי העולם בהפקות שונות, כולל בישראל – כאן מי שהפך לטוביה המיתולוגי הוא חיים טופול, שגילם אותו גם על במות בניו־יורק ובלונדון במשך שנים ארוכות.
הכתבה המלאה תתפרסם מחר (ו') במגזין מוצ"ש של מקור ראשון
