"טוענים כלפיי למה אני לא משמיע את קולי וקוראים לי 'להפסיק לשתוק', אבל הם מתכוונים למה אני לא משמיע את העמדה שלהם, כי הרי הם שמעו אותי מתייחס לחוקים שעלו", כך אומר שר החקלאות, אבי דיכטר, אשר מתנגדי הרפורמה במערכת המשפט הפכו אותו ליעד וממקדים בו את מתקפותיהם, ומנסה להסביר מדוע דווקא הוא סומן כיעד ללחצים: "אני ממלכתי, ליברל, גדלתי בערוגה ממלכתית כל חיי". הוא מתקשה לקבל את האופנה החדשה, שבמסגרתה המוחים נגד הרפורמה מתהדרים בתפקידם הביטחוני. "מה זאת אומרת אנשי שב"כ חושבים כך וכך? מה המשמעות של זה? מי אתם חושבים חכם יותר? החלוקה הזו לסקטורים של מפגינים – הטייסים, המטכ"ליסטים, השב"כניקים, כאילו סקטור כזה או אחר מורם מעם".
דיכטר לא אומר זאת בקולו אבל אפשר להבין שהוא אינו שולל מגעים לפשרה, גם במחיר של עצירת החקיקה. "אנחנו מערבבים בין טכניקה למהות. החוקים הם עניין של מהות, ויש שאלה טכנית אם זה ייעצר בהחלטה או ייעצר מעצמו תוך כדי הידברות. כשאתה נכנס להידברות יש כללי משחק שונים". בתמורה לפשרות הוא מצפה לתמיכה של האופוזיציה בחוקי הרפורמה: "כשאתה הולך להידברות עם מפלגה מהאופוזיציה אתה מצפה לקבל תמיכה בחוק. ברור לחלוטין שכדי שנקבל יותר מ־64 תומכים, צריך לעשות שינויים משמעותיים. בחוקים בסדר גודל כזה יש חשיבות לקבל תמיכה רחבה יותר".
אנשים כמו דן חלוץ, יאיר גולן, בוגי יעלון ואחרים, הביעו תמיכה במרי אזרחי או בסירוב פקודה בשם ההתנגדות לרפורמה.
"כל מי שמעלה על דל שפתיו מילה בכיוון הזה של מרי, הוא חסר אחריות לאומית ברמה הכי קשה. זה פשוט לא ייעשה ולא ייאמר".אפשר להעמיד אותם לדין?"החוק יכול להגיד הרבה דברים. אלו אנשים שאני מכיר מקרוב. דן חלוץ היה מפקד חיל האוויר כשאני הייתי ראש שב"כ. אני מוגבל ביכולת החשיבה שלי בשביל להעלות את זה בכלל על הדעת. לא מצליח להבין איך הם העלו אפשרות כזו".
שר המשפטים לוין אומר שהוא לא יוותר למשל על רוב לנבחרי הציבור בוועדה למינוי שופטים. אתה מסכים?
"אנחנו חברים קרובים, מדברים הרבה. אני מעריך אותו, איש רציני מאוד. גם יריב לוין יודע שכשאתה מתחיל במשא ומתן אתה צריך להיות ערוך למציאות שלא תשיג את האידיאל שלך. אם כולם יוצאים פחות מרוצים, סימן שהגעת לפשרה טובה. המטרה היא להשיג בסיס הסכמה רחב יותר של תמיכה בחוק, אבל גם אם לא תהיה הידברות נצטרך לחשוב עם עצמנו על פשרה. הקואליציה בעצמה צריכה לשייף את החוק".
יש טוענים שלוין, רוטמן וסמוטריץ' גוררים אחריהם את ראש הממשלה ואת כל הקואליציה.
"הרפורמה התחילה בהרבה מאוד עבודה 'שכלתנית' שהושקעה בניסוח שלה. כעת, בגלל מה שקורה, הכניסו הרבה מאוד לב ורגש לתוך הסיפור. המפתח שלנו יהיה להכניס יותר שכל בלב, גם במעמד צד אחד. בנסיבות שנוצרו יש להידברות משקל הרבה יותר גדול, כי המהומות יצאו משליטה של מארגני המחאה. וכשדברים יוצאים משליטה, אתה לא באמת יכול להעריך לאן זה יתפתח".
"הדמוקרטיה בישראל לא תיפגע מהרפורמה המשפטית", מבטיח דיכטר לחבריו בשמאל הטוענים כי מדובר בדיקטטורה. "חברי הכנסת בליכוד ממלכתיים מספיק ורציניים מספיק כדי להבטיח זאת מעבר לחוק עצמו. מפריחי הכינויים לרפורמה המשפטית כאילו מדובר בהפיכה שלטונית או דיקטטורה, עושים זאת כמניפולציה פוליטית שנועדה להפיל את הליכוד מהשלטון. כל בר דעת מבין שמתווה החוק המוצע, לא כל שכן השינויים שיוכנסו בו, רחוק משני הכינויים הנ"ל".
הראיון המלא יתפרסם מחר (ו') במוסף "יומן" של מקור ראשון
